Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Traian Basescu se prabuseste in sondaje

Traian Basescu se prabuseste in sondaje

Traian Basescu s-a prabusit. In numai cateva luni, el a cazut cu 14,3 procente, conform sondajului Insomar. Mircea Geoana s-a prabusit si el. Cu 10 procente. In schimb, creste spectaculos Crin Antonescu. De la 16 la 32 la suta. Partida liberala ar putea trece de la preocupare si ingrijorare direct la extaz. Si multi sunt tentati sa faca acest salt psihologic.

Daca liberalii se vor imbata cu apa rece, ei vor primi, nu peste multa vreme, o lectie politica usturatoare. Rezultatele sondajului Insomar sunt de natura, cel mult, sa-i mobilizeze in efortul temerar de a castiga presedintia. Nu va exista un succes decat daca nu va fi relaxare.Este adevarat ca rezultatele acestui sondaj dau sperante partidei liberale. Si, in general, componentilor frontului anti-Basescu. Si nu ma indoiesc ca cercetarea de piata, chiar in absenta unei bune esantionari - exista handicapul lipsei unui recen­samant recent - a fost corecta. Proba­bil, in acest moment, sentimentul cetateanului este dominat de nevoia de a aduce la conducerea statului un alt model. Iar Crin Antonescu se potriveste acestei viziuni intr-o mai mare masura decat Mircea Geoana. Basescu a scazut si el, in mod real.Dar, atentie, un elementar rationament tinand de psihologia maselor ne spune ca acum asistam doar la o simpla sanctionare, pe calea raspunsului la chestionare, a apucaturilor unui presedinte care nu sunt pe placul cetatenilor, pentru ca genereaza prea mult inconfort si prea multa instabilitate si, pe de alta parte, la o a doua sanctionare a celor care au constituit puterea.

In fruntea lor plasandu-se, din nou, "presedintele-jucator" dar, de asta data, si Mircea Geoana, in calitatea sa de partener al coalitiei.Verdictul repondentilor la sondaj poate fi amagitor. In primul rand pentru ca, atunci cand vor avea loc alegerile prezidentiale, subiectul unui sondaj de opinie va reactiona exclusiv ca elector. Se va gandi nu pe cine sanctioneaza, ci pe cine pune la putere. Si, intotdeauna, exista o stare inertiala. Ceea ce inseamna ca Basescu va primi mai mult decat merita. Iar ceilalti, mai putin. In al doilea rand, ramane suficient timp pentru manevre politice, mai mult sau mai putin spectaculoase, de natura sa relanseze imaginea presedintelui. Sa-i urce credibilitatea cu cateva procente. Mircea Geoana, la randul lui, are timp sa se detaseze. Sa le aplice celorlalti doi contracandidati lovituri puternice. Dar cel mai mare motiv de preocupare pentru liberali ar trebui sa fie scorul partidului.PNL s-a Intors la 15 la suta. La bazinul electoral real al acestei formatiuni politice. Crin Antonescu are un scor dublu. Partidul are prea putin, iar presedintele sau prea mult. In mod normal, pe masura ce ne apropiem de momentul alegerilor, decalajul ar trebui sa scada. Dar in ce directie?PNL, pentru a castiga preziden­tialele, trebuie sa-si mareasca bazinul electoral.

Profitand, intre altele, si de faptul ca are un nou presedinte. Care poate genera noi sperante si certitudini. Asa ca pot fi "atacate" cu succes segmente ale populatiei pe care liberalii nu le-au putut, pana acum, integra in propriul bazin. Cu atat mai mult cu cat s-au aflat la putere. Iar puterea reprezinta nu numai un avantaj, ci si un handicap. Asadar, tinta ar trebui sa fie esantioanele care au fost sau urmeaza sa fie pierdute de ceilalti. Sau categorii de cetateni inca indiferente la viata politica. Cum ar fi Armata, in general institutiile de forta, birocratia, in sens bun al cuvantului, pensionarii, corpul profesoral, studentii, fermierii. Iar lista nu se opreste aici.Ceea ce InseamnA ca PNL are sanse doar cu conditia de a nu adormi fericit pe rezultatele unui sondaj. Efortul pentru a consolida aceste scoruri Insomar, de a le confirma, de a obtine chiar scoruri mai bune este urias. PNL are nevoie de inteligenta, de fantezie, de coordonare, de disciplina. Si mai ales de specialisti. Din aceasta perspectiva, e foarte important sa observam viitoarele sondaje. Sa vedem care va fi trendul.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000