Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Telenovela care aduce voturi

Telenovela care aduce voturi

Cu o experienta de 20 de ani in materie de observare a scenei politice democratice si de peste 40 de ani in materie de scena politica in general (contrar prejudecatilor, si in comunism s-a facut politica, pentru ca si in comunism a fost batalie pentru putere), n-am trait nici o clipa macar asa-zisa tensiune a zilei de duminica.
Desi Marius Tuca mi-a trimis periodic SMS-uri cu rezultatele sondajelor (gata, l-am denuntat!), n-am asteptat cu infrigurare rezultatele exit-pool-urilor. Din anii anteriori, stiam ca, dupa inchiderea activitatii lor, in Romania se petrece acea bizarerie stiintifico-fantastica numita navala la urnele de vot, dupa ora 19:00. De ce, in chip anormal, romanii dau buzna abia dupa 19:00 sa voteze si sa voteze exact formatiunea lui Traian Basescu ne vor explica, poate, serviciile secrete ale tarii, izvoratoare de multe fapte misterioase in politica romaneasca.
Astfel stand lucrurile, am avut toata puterea sufleteasca de a ma amuza la spectacolul telenovelistic al politicienilor nostri.
Marele actor de comedie al politicii romanesti, acest Grigore Vasiliu Birlic al scenei noastre politice, Traian Basescu a jucat cu brio rolul sotului amarat, trimis de nevasta-sa la cumparaturi in timp ce ea facea echitatie. Orgoliul masculin al tuturor barbatilor de pe cuprinsul pajistei pascute de Miorita cea behaitoare a tresarit la imaginea sotului mergand la cumparaturi in timp ce nevasta se desfata aristocratic. Seara, a primit o lovitura grea parintele Traian Basescu. Venit la sediul de campanie al fetei sale, Elena Basescu, s-o ia la o fleica in oras, cu mama, tatal s-a trezit tratat cu refuz. Fiica a preferat sa mearga la sediul PD-L, unde a primit carnetul de partid in chip festiv, asa cum pe vremuri mulgatoarele fruntase primeau carnetul de membre PCR.
Asumandu-si un rol dramatic, un alt mare actor al timpurilor noastre, Mircea Geoana, a anuntat ca se retrage din CSAT in semn de protest ca Traian Basescu s-a dus in Irak si Afganistan pentru a face campanie electorala PD-L. Oamenii politici de la noi se situeaza cu brio dincolo de hotarele logicii normale. Daca in cazul lui Traian Basescu normal ar fi fost sa mearga la cumparaturi ziua si sa-i ia fiica seara, fara a preveni in prealabil televiziunile, in cazul lui Mircea Geoana ar fi fost normal sa-si puna intrebarea: de ce n-am protestat eu in seara zilei de 4 iunie?
As mai putea invoca, desigur, si comedia jucata de PSD si PD-L sub titlul Cine fraudeaza alegerile? Fiecare dintre cele doua partide a acuzat guvernul ca fraudeaza alegerile. Amandoua formatiunile fac parte insa din guvernul acuzat.
Nu vreau sa trec peste ceea ce as numi cel mai comic moment al zilei: declaratiile de dupa anuntarea exit-pool-urilor. Ar fi civilizat ca liderii de partide sa se inteleaga in prealabil asupra lungimii discursurilor. Fireste, ordinea o stabilesc exit-pool-urile. Durata declaratiei ar trebui sa fie rodul unei intelegeri. Ca si in seara scrutinului parlamentar, Mircea Geoana parea de neoprit. Cum televiziunile impartisera ecranul in trei, ceilalti doi lideri - Emil Boc si Crin Antonescu - asteptau sa le vina randul cu nerabdarea unor tipi care pandesc la WC-ul public momentul cand cel intrat va trage o data apa. Pierzandu-si rabdarea, Emil Boc a inceput sa vorbeasca. Si cum televiziunile il aratau vorbind mai departe si pe Mircea Geoana, m-am prapadit de ras vazand ditamai stabii vorbind in acelasi timp, ca proasta-n targ.
Ori de cate ori se incearca a se evidentia comicul clasei noastre politice se convoaca drept argument faimoasa scena a intrunirii electorale din "O scrisoare pierduta". Critici si istorici literari de prestigiu, regizori celebri, analisti politici vad in discursul lui Catavencu un moment de haz absolut. Sub acest semn, regizorii aleg pentru montarile piesei actori comici, iar actorii isi pun in joc intregul talent pentru a-l face hazos pe Catavencu.
Dupa opinia mea, momentul discursului nu e deloc unul comic. Fara a exagera, as spune ca e un moment tragic.
Si dintr-un simplu motiv.
Daca ilustrul politician foloseste mijloace atat de ieftine pentru a obtine voturi, inseamna ca, la vremea respectiva, poporul era usor de cucerit cu asemenea semecherii. Nu de politicieni isi bate joc marele satiric, ci de poporul roman. Un popor de gugustiuci, usor de sedus cu trucuri ieftine.
Acest adevar de esenta despre poporul roman e cu atat mai valabil azi, intr-o tara in care oameni in toata firea asteapta o noapte intreaga, gata sa lipseasca de la serviciu, ca sa afle ce-i va spune Ceausescu mort unei tipe care pretinde ca-i ia un interviu prin intermediul unui prosop.
Se insala cine crede ca politicienii nostri sunt tembeli, regizand astfel de spectacole, dizgratioase minimei inteligente. Sunt sigur ca, daca poporul roman ar fi fost altul, alta ar fi fost prestatia politicienilor nostri.
Cum insa poporul roman e cel denuntat de Caragiale, politicienii nostri continua sa joace, fara complexe stupide, roluri de telenovela.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000