Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Tara coabitarilor imposibile?

Tara coabitarilor imposibile?

Din 1996 si pana acum au fost la guvernarea Romaniei trei coalitii destul de diferite ca geneza si pact fundamental. Însa toate trei au avut si au un element comun, si acest element comun defineste si influenteaza major actuala stare a natiunii. Ma refer la optiunea pentru divortul permanent in locul optiunii pentru constructie. (Mai exista un element comun, singurul partid care a participat la toate coalitiile a fost PD-ul, dar nu duc analiza mai departe ca sa nu fiu banuit de rea-vointa in coabitare!).

Cand guvernezi in coalitie ai in fata o varianta optimista. Alianta cu pricina sa functioneze, obiectivele propuse sa fie atinse in buna parte si in momentul electoral final toti participantii sa beneficieze de pe urma acestor rezultate, inclusiv din punct de vedere politic. În Romania mai toata lumea pare sa excluda din start aceasta varianta. De la bun inceput, primeaza pesimismul cinic. Alianta nu are cum sa functioneze, obiectivele nu pot fi atinse, asa ca ramane important sa spui clar ca nu tu esti de vina. De vina sunt partenerii. "L``enfer c``est les autres". În felul asta am ajuns sa vedem partide aflate si la putere si in opozitie sau partide aflate in opozitie si nevoite sa asigure stabilitatea puterii.

Efectul acestui mod de a guverna este ceea ce as numi "zero proiect". Adica nici un obiectiv nu e atins. Guvernand singur, PSD a facut 400 de sali de sport. Cei care au guvernat intre 2005 si 2008 si-au propus sa faca 60 de bazine de inot scolare si nu au facut niciunul. La capitolul kilometri de autostrada lucrurile sunt deja cunoscute iar exemplele pot continua.

Imposibilitatea coabitarii la romani nu se rezuma doar la guvernarea propriu-zisa. Presedintele nu poate coexista pasnic cu un parlament majoritar, de alta coloratura. Nici cu un guvern din care nu face parte partidul lui sau, mai exact, din care nu face parte doar partidul lui. În primele sase luni dupa preluarea fotoliului de la Cotroceni, Traian Basescu a uitat de axa cu englezii si cu americanii si si-a redefinit obiectivele: schimbarea din functie a presedintilor celor doua camere si a premierului. Chiar daca acum Romania este mai izolata in plan international decat era inainte de integrarea euro-atlantica.

Actualul sef al statului e definitoriu pentru starea de spirit, distructiva, pe care o descriu desi nu e singurul om de pe scena politica incapabil sa coopereze cu altii. Oriunde a fost a spus raspicat ca nu poate face treaba din cauza cuiva anume, care il impiedica. Victor Ciorbea, PSD-ul, Calin Popescu Tariceanu, Consi­liul general. A cerut mereu "totul" si adeseori a primit totul. Dupa care a ridicat din umeri si a plecat, senin, spre o alta functie.

Or, tocmai aici e problema. Pentru ani multi de acum inainte, Romania e condamnata la coabitari si coalitii, la fel ca majoritatea statelor europene. În situatia asta devine important sa poti face ceva fara sa ai "totul". Sa poti coopera, sa dialoghezi, sa generezi incredere, sa actionezi cu buna-credinta. Pluralismul nu inseamna ca exista mai multe partide dintre care unul are tot iar celelalte sunt puse la colt, cu botul pe labe. E evident ca aceasta idee blocanta a lui "numai eu si ai nostri" vine dinspre comunismul ceausist. Numai ca abordarea asta transforma partidele in gasti iar aceasta formula, ca si ceausismul, reprezinta o realitate de care trebuie sa ne indepartam. Ati urmarit, zilele acestea, dezbaterea televizata pentru alegerile din Germania, intre cei doi lideri politici - parteneri de guvernare? Ati remarcat tonul civilizat, temele inteligente?

Exista momente ale adevarului, precum criza economica actuala, capabile sa scoata la lumina, in viata politica romaneasca, toate efectele negative ale acestui fel de a te face ca guvernezi. Iata de ce, poate ca a venit momentul sa experimentam coabitarea bazata pe buna-credinta si sa incercam sa selectam liderii ce par capabili de asa ceva.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000