Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Soarta PNL se joaca in aceste zile

Soarta PNL se joaca in aceste zile

PNL

 Soarta PNL se joaca in aceste zile
De ceva vreme liderii liberali – mai ales cei legati strins de Cotroceni – se amăgesc cu iluzia că vor reusi pină la urmă să il determine pe Dacian Ciolos să dea o ordonantă de urgentă prin care să se treacă în alegerile locale de la un tur la două. Marea lor sperantă a fost – mărturisită sau nu – că Iohannis va arbitra în sprijinul partidului lui de suflet, PNL. Povestea macină dinainte de Anul nou partidul la diferite niveluri, la centru si în teritoriu. În ceasul al 12-lea chestiunea a iesit la suprafată. PNL s-a adresat piezis Guvernului, lui Ciolos personal, cerînd o OUG.

Ciolos – spre mirarea bine jucată a liberalilor,care s-au prefăcut că nu le-ar veni să creadă – a zis niet. Nu ar fi democratic ! a zis el explicind ca la tabla în clasă unor învătăcei. Ciolos stie că are pîinea si cutitul, plus sprijinul lui Iohannis pină în dec. 2016. Liberalii sunt la mîna lui. Nu le-a dat nimic în guvern cind l-a facut. Spre deosebire de PSD: El nu se sinchiseste cît de democratică ar fi ordonantă, dar îsi face socotelile lui tehnice, că e – zice-se – un tehnocrat. Tipul e mai calculat decit pare asa cu aerul lui de băiat cuminte, de elev de liceu. Liviu Dragnea a spus in weekend că sprijina guvernul deocamdata, dar dacă face năzdrăvănii (la asta s-a referit ) PSD va lua măsuri. E posibila chiar o motiune de cenzură la o adică, de ce nu, care ar dărîma sigur guvernul. I-a arătat pisica!

Ciolos a înteles că e băiat destept, tehnocrat, frecat de lumea bruxelleză unde numai ingeri nu sunt cei ce fac politică. El ignoră ce a cerut strada după Club Colectiv, drama care l-a dragneaadus la sefia guvernului. Asta e legimitatea lui. Acolo s-a cerut schimbarea de urgentă a clasei politice, s-au cerut alti oameni, alte figuri, politicieni necompromisi. Or, alegerile intr-un tur sunt exact pe dos. Garantează realegerea celor vechi. Asigură nemi?carea, perpetuarea vechiului sistem. A SISTEMULUI în general împotriva căruia s-a protestat în nov. 2015. Cam cinic, nu!?

Motivele PNL sunt clare. Într-un tur cîstigă PSD. Favoriti sunt cei care sunt deja in post. PSD poate fi sigur de măcar 50%, dar de fapt poate spera degajat la 60% Dar si celeltale locuri se dispută. Asadar PSD este într-o pozitie de fortă, are prima sansă, a furat startul. Într-un tur alegerile locale au deja un cistigător cert – PSD. Candidatul mai bine plasat, cel aflat deja in post, iese pe primul loc si este declarat ales chiar dacă ia numai 15%. Chestia e să fie primul. În turul doi poate pierde. Ceilalti se pot coaliza si da o altă manjoritate, răsturnînd rezultatul din turul 1.

Asa a cistigat Băsescu la Bucuresti dacă ne aducem aminte. Si Iohannis, la fel, nu!? După turul întîi Ponta era departe. Între tururi lucrurile s-au schimbat. Este exact ce vrea să evite în iunie PSD. În turul doi raportul de forte se schimbă. Nu intimplător PSD a reactionat prompt si a respins propunerea. Clar, pentru că riscă să piardă alegerile locale dacă s-ar desfăsura în două tururi.

De această victorie depind multe. De ex, rezultatul alegerilor parlamentare. Cine  va da majoritatea, cine va face guvernul. Depinde si situatia lui Liviu Dragnea in justitie. Ca lider al partidului nr 1 îsi va rezolva situatia. Presiunea pe el va fi ceva mai mică, amenintările mai putine. Ar putea fi chiar premier de Crăciun. Si situatia din PSD tine de aceste alegeri. O înfringere în iunie sau chiar un rezultat problematic, ar declansa forte centrifuge în PSD. Soarta PSD ( nu doar a conducerii ) depinde de aceste alegeri.

La PNL situatia nu e deloc mai relaxată. As spune că dimpotrivă. Pierderea alegerilor locale (si mai ales a Bucurestiului) antrenează pierderea alegerilor parlamentare din toamnă. Ca efect – actualul leadership PNL va fi schimbat ca incapabil, ca perdant. Înlocuire care se va produce ferută din interiorul partidului. Si Cotrocenii au/vor vor avea interese în această chestiune si va juca un rol activ. Asta dacă nu cumva vor demisiona pină atunci Gorghiu, Blaga, Predoiu, Athanasiu, Petrache &Co. Si nu vai fi nevoie de mari conspiratii si conclavuri pentru a schimba sefii care nu se vor lăsa dusi. Dar încă 4 ani de opozitie – iată o perspectivă inacceptabilă în  PNL. Or, treaba celor care conduc acum PNS este una singură, să cistige alegerile. Atît.

Rolul enigmatic este detinut de Klaus Iohannis. Din nou i-a lăsat pe liberali în ofsaid!? S-au asteptat liberalii la prea mult din partea Cotrocenilor !? Deocamdată, pînă nu îsi clarifică relatia cu Iohannis,  liberalii vor mai suferi dezamăgiri si esecuri. Intrebarea cheie e – cine conduce de fapt PNL!? Cine asumă victoriile si mai ales esecurile. PNL in perspectiva alegerilor locale arată ca Titanicul plecind din portul Southampton. ..Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000