Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Si tu, Bruta?…

Si tu, Bruta?…

"Rog onorata instanta sa tina seama de faptul ca am predat totul militiei care ma astepta la iesirea din bloc.“ Este un citat din celebra rubrica „Din caietul grefierului“, foarte populara in presa ante ’89. Ea se potriveste perfect explicatiilor acoperitoare pentru cel mai recent rahat din poarta Cotrocenilor, livrate populatiei de catre presedintele Basescu si premierul Boc. „Stati linistiti, dragi romani, prin firma fratelui Mircea nu s-a derulat nici o afacere, nu s-a cheltuit nici un ban de la buget…“. În calitatea susnumita de roman, te pipai sa vezi daca nu cumva ti s-au lungit bratele pana la genunchi, ti s-au acoperit obrajii cu par pana sub ochii infundati dintr-o data intr-un craniu mai mic si mai gros. În logica baseboaca, constituirea unui grup in vederea comiterii de infractiuni (caci orice actiune a firmei Desintco ar fi fost o infractiune, devreme ce printre actionari se aflau fratele presedintelui Basescu si fiica directorului din industria de armament Cazacu), recte pescuirea de contracte de armament cu statul, este prezentata ca infiintarea unui cenaclu satesc. Motivul: n-apucasera sa comita nimic cand i-a scos presa la vedere.
Sceneta din Comedia Romana interpretata de dl. Basescu a fost, ca de obicei, in doi timpi. Primul: presedintele grav ranit, adanc in inima lovit, isi arata publicului rana ca cersetorii pe la intersectii. Va mai amintiti cazul casei din str. Mihaileanu? Atunci, in prima instanta, iubitul nostru presedinte a declarat ofensat ca da inapoi statului casa luata la o zecime de pret. Dar privirea darza si sacrificiala, de marinar care a imbracat maieul mortii, pe care ne-o arunca dl. presedinte cand isi dadea demisia „in 5 minute“, o mai tineti minte? Ce-a urmat, de fiecare data? „Nu mai dau nici o casa inapoi, sa nu se zica ca mi-e frica.“ „Ar vrea dusmanii mei sa-mi dau demisia, asa ca nu mi-o mai dau.“ Primo tempo in cazul de fata a fost „Înjunghiat de frate pe la spate – si tu, Bruta?!“. Presedintele, largo desolato, isi striga nefericirea: „De dusmani pot sa ma apar, de fratele meu nu“, „Daca mi-ar fi spus, i-as fi spus sa nu intre“. „Înca o combinatie din asta cu o firma dubioasa si s-ar putea sa nu mai candidez“. Miscati, alegatorii d-lui Basescu strivesc o lacrima in batista de unica folosinta. Secondo tempo: „E o lucratura, oameni buni. Frati-miu a fost inselat, a semnat altceva si s-au inlocuit foile. Si presa a dat asta peste noapte, foarte interesant.“ Asta in conditiile in care impricinatul frate Mircea refuza, miserupist, sa faca vreo declaratie! Si in care concluzia ar fi ca escrocii sunt taman uniformele cu stele multe, atat de dragi d-lui presedinte pentru ca „sunt mai capabili sa-si iubeasca patria decat un simplu cetatean“! Alegatorii se scarpina in zona ingusta dintre freza si ochi si ranjesc satisfacuti: „Ai vazut, domne? Îl lucreaza astia ca a condamnat comunismu.“

Sa aduni capital politic dintr-o atitudine, dar si din contrara ei, exprimata cateva minute sau cateva ore mai tarziu, iata o oportunitate cu specific romanesc pe care o promoveaza clipul cu pesti care cresc in copaci al d-nei Udrea.
În faza in care zicea ca frate-sau l-a nenorocit, dl. Basescu a pomenit despre a nu mai candida, ceea ce iarasi este ilogic. Eu nu afirm ca presedintele a stiut de potlogaria lui Mircea Basescu si ca ar trebui sa-si dea demisia, dar daca ia in considerare posibilitatea de a nu mai candida ca autosanctiune pentru cele intamplate, atunci de ce nu vorbeste in primul rand de demisie, caci e presedinte in exercitiu, nu candidat, adica tot de parasirea Cotroceniului, dar acum, nu peste trei luni? Raspunsul e evident: pentru ca singura lui preocupare este acum realegerea.
Cat priveste intrebarea: serviciile secrete ce-au pazit, de ce nu l-au informat? mi se pare cel mai plauzibil urmatorul raspuns: cum sa vii tu, sereist, sa-l „informezi“ pe presedinte despre o combinatie babana in care e bagat frate-sau? E de la sine inteles ca niste „profesionisti“ se vor feri ca de foc sa aduca vorba despre asa ceva.
Daca am fi in ianuarie 2010, cu Basescu tot presedinte, d-sa ar fi topit cei doi timpi dramatici in unul singur: „Hai sictir!“, adresat presei. Cand si-a pus-o pe „pretina“ Udrea peste noapte sefa a cancelariei presedintiei Romaniei a clipit in vreun fel la uriasul scandal starnit astfel? Dar cand a numit-o pe Stana Anghelescu, sotia unui businessman cat se poate de dubios, consilier prezidential, s-a sinchisit de vreo critica? Dar cand a impanat institutiile statului cu „bebelusele“ lui si cu tot soiul de fosti securisti, i-a pasat de opinia publica? Cand cunoscuta bruta numita Mircea Basescu a facut un ziarist gaozar, „cum bine v-a zis frate-meu“ si pe altul l-a amenintat cu moartea, a zis ceva dl. presedinte? Ioc, ca alegerile erau inca departe. Acum, ca sunt aproape, dl. presedinte catadicseste sa ne mai joace cate o sceneta.
Partea de capital cu care Mircea Basescu a intrat in „Afacerea Stelelor“ este ramanerea lui Traian Basescu inca 5 ani la Cotroceni, ca garant al licitatiilor fericite. Partea de capital cu care Traian Basescu participa la licitatia pentru Romania e garantia ca nerusinarea, nesimtirea si ipocrizia vor fi tinute la rang de valori nationale inca cel putin 5 ani de-acum inainte.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000