Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Si ministrii PSD sunt ai lui Traian Basescu

Si ministrii PSD sunt ai lui Traian Basescu

Despre vizita de lucru a lui Traian Basescu la Palatul Victoria, cum s-a zis lectiei de dirigentie tinute in direct la tv cu ministrii Guvernului, s-au spus si s-au scris multe lucruri. Cea mai des intalnita apreciere a fost cea potrivit careia Traian Basescu si-a facut campanie electorala.
Desigur, prin afisarea ingrijorarii fata de starea economiei noastre confruntate cu efectele crizei, presedintele a tinut sa se arate din nou drept singurul politician din Romania care se preocupa de problemele serioase ale natiunii, in timp ce toti ceilalti se consuma in politicianisme ieftine. Era nevoie pentru a-si adanci aceasta imagine, asumata chiar de la debutul lui 2009, de intregul taraboi cu prezenta la Guvern si, mai ales, cu indicatiile pe cat de pretioase, pe atat de hazlii, date unor ministri?
O intrebare cu atat mai legitima cu cat:
1) Domnul presedinte are la dispozitie 1.000 de alte posibilitati de a juca teatrul ingrijorarii fata de starea natiunii decat prezenta la sedinta de Guvern. Daca ne gandim ca discursul tinut din capul mesei n-are solemnitatea unui mesaj adresat Parlamentului sau cea a unei declaratii de presa tinute la Cotroceni, ne dam seama ca Traian Basescu n-a urmarit doar imaginea de ingrijoratul numarul unu al natiunii.
2) Exceptie facand niste referiri hazardate la optimismul Bancii Nationale, Traian Basescu n-a avut o interventie despre starea economiei. Domnia-sa a vorbit despre numeroase lucruri fara nici o legatura cu tema sedintei de Guvern si, cu atat mai important, cu tema crizei.
Ce-a urmarit Traian Basescu aterizand la Palatul Victoria pe sest, cu stiinta doar a premierului, avertizat de presedinte ca va veni nu de dragul respectarii procedurilor, ci pentru a nu-i ocupa scaunul din capul mesei? Raspunsul ni-l da un fapt aparent minor. La emisiunea Zig-zag de la Antena 3, de duminica, dupa sedinta de Guvern, am abordat cu ministrul nostru de Externe, Cristian Diaconescu, problema Agentiei Europene pentru Reglementarea Energiei. Din cate se stie, Romania e angajata intr-o serioasa batalie in cadrul UE, pentru a obtine gazduirea sediului acestei agentii. Despre batalia dusa a vorbit Traian Basescu pe larg la dialogul de la TVR din 9 iunie 2009. Cristian Diaconescu mi-a confirmat ca decizia a fost amanata pentru perioada presedintiei suedeze a Uniunii. Domnia-sa a aratat ca, in aceasta chestiune, Ministerul de Externe colaboreaza indeaproape cu presedintele, care, de altfel, a si facut lobby pe unde a putut. S-a inteles din acest dialog ca ministrul de Externe, care urma sa mearga a doua zi la reuniunea sefilor diplomatiei din UE, discutase deja cu Traian Basescu despre nevoia de a interveni pe langa unii colegi. La lectia de dirigentie de la Guvern, Traian Basescu i s-a adresat public lui Cristian Diaconescu indicandu-i sa intervina pe langa ministrii de Externe. De ce mai era nevoie sa-i spuna lui Cristian Diaconescu ce sa faca, o data ce ii spusese si in particular? Pentru ca ministrul de Externe e lider PSD. Acelasi lucru se poate observa si in cazul Ecaterinei Andronescu. Domnul presedinte i-a dat indicatii in plina sedinta, dar mai ales in fata camerelor de vederi, sa scoata din programa papadia. Papadia n-avea nici o legatura cu masurile pe care ar trebui sa le ia Guvernul pentru a face fata crizei. Nu de asta i-a dictat Traian Basescu doamnei ministru lichidarea papadiei. A facut-o deoarece Ecaterina Andronescu e ministru din partea PSD. Avem astfel un posibil raspuns la intrebarea: ce a urmarit Traian Basescu prin vizita de lucru la Palatul Victoria? Sa arate ca ministrii PSD, lideri de frunte ai partidului, sunt in subordinea sa si nu a lui Mircea Geoana care a dibuit aceasta intentie. Asa se explica reactia foarte dura a conducerii PSD. Dincolo de tendintele autoritariste ale lui Traian Basescu, trasarea de indicatii ministrilor PSD, varati in aceeasi oala cu ministrii PD-L, s-a vrut o spectaculoasa demonstratie ca ministrii PSD joaca in alta echipa decat cea a lui Mircea Geoana. O demonstratie care i-a reusit lui Traian Basescu. Nu numai pentru ca nici un ministru PSD nu s-a ridicat sa plece, vazandu-l pe neanuntatul Traian Basescu, dar, mai mult, dupa sedinta, nici unul nu a protestat. S-a dovedit inca o data ca principala arma a presedintelui ramane exploatarea eternului oportunism romanesc.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000