Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Seful statului, Traian Basescu, joaca alba-neagra cu legile si Constitutia Romaniei

Seful statului, Traian Basescu, joaca alba-neagra cu legile si Constitutia Romaniei

Minciunile lui Traian Basescu sunt contrazise de Traian Basescu. Un astfel de episod s-a petrecut ieri la BEC, cand si-a inregistrat oficial candidatura. Seful statului a sustinut initial ca un guvern demis nu poate organiza referendumul, dupa care a revenit asupra afirmatiilor. Seful statului a mai declarat si ca nu recunoaste actuala majoritate parlamentara si sustine ca ea va deveni functionala abia dupa alegerile din 2012!

Basescu zice, Basescu o-ntoarce. „Deci, am avut confirmarea motivatiei fundamentale a majoritatii PSD, PNL, UDMR legata de caderea guvernului Boc. Obiectivul lor a fost blocarea referendumului, pentru ca presedintele poate emite decretul pentru organizarea referendumului, dar, daca Guvernul nu pune in aplicare decretul, nu se poate organiza referendumul“, a spus seful statului imediat dupa depunerea candidaturii sale la BEC.

„Ceea ce spune Traian Basescu nu are nici un sens“, a declarat pentru Cotidianul unul dintre fostii secretari generali ai guvernului, senatorul PNL Gabriel Berca. „Decretul prezidential este un act normativ cu putere de lege. Punerea in aplicare a unui decret se face doar prin hotarare de guvern.

Un guvern demis, cum este Boc II, nu poate emite ordonante de urgenta, dar are dreptul sa emita hotarari“, ne-a explicat Berca.

La nici cinci minute dupa ce a afirmat ca guvernul nu poate pune in aplicare decretul de organizare a referendumului, Traian Basescu a raspuns intrebarii unui ziarist, contrazicandu-se singur: „Referendumul va avea loc in mod categoric, cu toata opozitia majoritatii. Trebuie doar hotarari de guvern. Guvernul are dreptul sa emita hotarari de guvern“.

Seful statului a mai facut ieri o serie de afirmatii care vor genera furtuna pe scena politica. Întrebat ce va face cu scrisoarea primita de la Parlament, prin care PSD, PNL, UDMR, PC si minoritatile si-au reoficializat sustinerea pentru Klaus Iohannis, seful statului a raspuns: „Am sa le scriu inapoi. Articolele din Constitutie, articolul 103... Am ce sa le spun“. Totodata, presedintele a lasat de inteles, in cazul in care Cabinetul Croitoru este respins, ca nu va mai chema partidele la Cotroceni pentru o alta runda de consultari, desi Constitutia il obliga.
Mai mult, Traian Basescu a spus din nou ca nu recunoaste noua majoritate formata in Parlament. „N-am observat sa fi fost la tribunal, confunda locul in care se oficializeaza coalitiile. Eu invit PSD, PNL, UDMR sa mearga sa se inregistreze la tribunal. (…) O alianta oficializata la tribunal ar putea emite pretentiile actuale doar in urma unor alegeri parlamentare dupa 2012.“

Trimiterea celor trei partide „la tribunal“ dovedeste ca Traian Basescu nu cunoaste Legea partidelor politice. Art. 36 al acestei legi este edificator: „Daca nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obtinut majoritatea absoluta in Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentara pot constitui coalitii pentru asigurarea guvernarii. Coalitiile nu sunt supuse inregistrarii, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispozitii privind asigurarea guvernarii si a sprijinului parlamentar“.

Cotidianul a apelat la expertiza unor specialisti in drept, iar pozitia unanim acceptata este urmatoarea: „Teza a doua a art. 36 - «Coalitiile nu sunt supuse inregistrarii» - este fara echivoc. Nu este nevoie de o inregistrare din punct de vedere juridic. Înregistrarea este obligatorie in cazul unei aliante politice, si avem cazul PSD si PC, sau al unei aliante electorale, mai vechiul caz CDR, dar aceasta forma de asociere este obligatorie pentru a putea participa la alegeri. Reglementarile in acest caz sunt date de art. 28, 29 si 30 din Legea partidelor politice. Nu trebuie confundate aliantele cu coalitiile. Alianta este o asociere preelectorala si nimeni nu garanteaza unei aliante ca va castiga in alegeri suficiente voturi pentru a avea o majoritate. O coalitie este o asociere postelectorala si se formeaza tocmai pentru a asigura o majoritate in cazul in care ea nu exista. Ceea ce a facut acum alianta PSD PC, PNL si UDMR este perfect legal, practic cele trei formatiuni au pus in practica aceasta teza din art. 36. Este adevarat, prima teza a art. 36 contine formularea «partidele participante la scrutin (…) pot forma coalitii», dar interpretarea care trebuie data nu are legatura doar cu ce se intampla dupa alegeri, altfel ar fi trebuit sa apara sintagma «numai dupa alegeri». Aplicatia acestui articol se extinde, pentru orice situatie in care se ajunge sa nu mai existe o majoritate parlamentara. Totul coroborat cu prevederile constitutionale referitoare la majoritatile parlamentare“, ne-au declarat sursele citate.

Reactii politice
Sergiu Andon (PC): „Declaratia presedintelui are o argumentatie puerila si exprima un inceput de disperare. Nu exista nici o legatura intre constatarea unei majoritati parlamentare, acesta fiind atributul secretarului de sedinta care numara voturile, si formalitatile juridice care presupun inregistrarea unei aliante.“

Lakatos Petru (UDMR): „Multe spune omul la suparare, cand este pus in fata unor evidente de netagaduit. Întelegem supararea lui, dar confunda lucrurile. Una este sustinerea guvernului, alta e alianta electorala. Daca un premier pierde increderea majoritatii, trebuie gasit un altul care sa aiba sustinere in Parlament“.

Eugen Nicolaescu (PNL): „Ramai perplex la o asemenea afirmatie. Bases-cu-si inchipuie ca putina lume stie Constitutia. El nu tine cont de aliante la tribunal si a dovedit-o cand a incuviintat-o pe cea dintre PDL si PSD“.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000