Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Secvente dintr-o preluare eroicomica, cu japca: PDL coloreaza tara-n portocaliu

Secvente dintr-o preluare eroicomica, cu japca: PDL coloreaza tara-n portocaliu

La nici 24 de ore dupa ce s-a vazut singur la guvernare, PDL a declansat operatiunea de epurare a pesedistilor din structurile puterii. Ministrii democrat-liberali s-au instalat si in fotoliile lasate libere de ministrii PSD, lasand in unele cazuri sa se inteleaga ca nu prea se vor omori cu firea la cel de-al doilea job, bazandu-se pe secretarii de stat. În tara, capetele prefectilor sustinuti de social democrati au cazut dintr-un condei al lui Blaga.

Pedelistii nu au stat deloc pe ganduri. Si dupa nici o zi dupa ce au scapat de pesedistii din Guvern s-au pus pe “marea curatenie” de toamna. Ministrii PDL care au preluat interimatele si la ministerele eliberate de social democrati s-au instalat in posturi si au trecut la fapte.


Premierul Emil Boc a fost, ca de obicei, cel mai matinal. S-a prezentat la ora 8.00 fix la sediul Ministerului Educatiei, pentru a o inlocui pe Ecaterina Andronescu, mai vechea sa tinta a criticilor. "Ma voi purta ca un adevarat ministru", a spus Boc la intrarea in minister. Nu i-a luat foarte mult timp.


Prima sa decizie: a revocat ordinul emis de Ecaterina Andronescu prin care directorii de scoli erau numiti prin ordin al ministrului. Dupa care a revenit la treburile mai generale ale tarii. La demiteri, spre exemplu. A scapat de sefii AVAS, ANPC. Iar ziua era doar abia la jumatate.

Dupa Transporturi, ministrul Radu Berceanu s-a vazut stapan si peste Agricultura. Domeniu cu ale carui probleme s-a dovedit familiar, dar in care a precizat ca nu are de gand sa devina mare specialist. Am discutat cu Ilie Sarbu si mi-a explicat problemele dificile cu care se confrunta agricultura, in special cele legate de bani. Nu imi propun sa devin un foarte mare specialist. Încerc sa rezolv problemele tehnice cu specialistii din minister, asa cum fac si la Transporturi", a spus ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, citat de NewsIn.

Nici ministrul Economiei, Adriean Videanu, nu a lasat sa se inteleaga altceva cand a preluat Sanatatea. A declarat ca il regreta pe Ionut Bazac si ca se va baza pe specialistii din minister, carora le va delega o parte din decizii. Întrebat despre vaccinarea contra HPV, ministrul interimar s-a vazut nevoit sa ceara ajutorul fostului ministru, care i-a raspuns, prompt, ca in prezent se desfasoara o campanie de informare si ca ii va prezenta raportul. Singurele prioritati pe care Videanu si le-a stabilit deja sunt vaccinarea populatiei contra virusului gripei porcine si rezolvarea problemelor absolventilor de medicina, nemultumiti de examenul de rezidentiat. În privinta secretarilor de stat si a sefilor de directii de sanatate din tara, Videanu a mentionat ca, pana in weekend, va definitiva si prezenta premierului lista noilor numiti in aceste functii. Referitor la oamenii din minister, ministrul interimar "ii crediteaza cu incredere, singurul criteriu fiind performanta". "Astazi sunt musafir in minister. Noua luni si zece zile, Guvernul a adoptat o sumedenie de acte normative care sa asigure functionarea sistemului de sanatate", a spus Ionut Bazac inainte de a-i da cuvantul lui Videanu.

În schimb, Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, s-a simtit acasa la Ministerul de Interne, acolo a fost titular pana in urma cu doi ani. A schimbat inca de joi seful de la “Doi si-un sfert”, numindu-l acolo pe Stefan Zaharia Pop, fostul atasat de interne al Romaniei in Austria si Slovenia, a anuntat reforma serviciului, a ras toti prefectii sustinuti de social democrati si l-a schimbat pe seful Jandarmeriei, Costica Silion, cu fostul sau adjunct, generalul Olimpiodor Antonescu. "Jandarmeria este eficienta. Prea multe orgolii vizavi de cine isi aroga un rezultat sau altul. Am vrut sa dau un semnal clar", a spus Blaga, citat de Realitatea TV.

Regrete si schimburi de amabilitati si la schimbarea de stafeta de la Ministerul de Externe, intre demisionarul Cristian Diaconescu si interimarul Catalin Predoiu, titularul postului de la Justitie. “As vrea sa transmit un mesaj de predictibilitate si de stabilitate in ceea ce priveste agenda ministerului. Ma bazez pe un aparat extrem de profesionist si pe cunostintele si instinctele acestui aparat”, au fost cuvintele-cheie ale mesajului lui Predoiu.

Cam aceeasi atmosfera si la Ministerul Muncii, acolo unde pesedistului Marian Sarbu i-a predat cheile ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea. Întrebat daca ii va mentine in functie pe secretarii de stat sustinuti de PSD la Ministerul Finantelor Publice (MFP) si la Ministerul Muncii, Pogea a raspuns ca "da, bineinteles. De la Finante nu pleaca nici un secretar de stat. Gheorghe Gherghina nu pleaca, iar Valentin Mocanu vine din randul sindicatelor. Sunt oameni care au expertiza". El a adaugat, insa, ca un ministru de Finante "nu trebuie sa fie iubit", iar un ministru al Muncii "trebuie sa-si faca treaba", adaugand ca va continua "tot ce a facut bun Marian Sarbu".

Elena Udrea a preluat si Ministerul Mediului. A primit si sfaturi de la Nicolae Nemirschi. Sa continue programele tip Rabla. “În 45 de zile (de interimat - n.r.) nu poti face foarte multe, dar important este sa nu se opreasca derularea proiectelor. I-am sugerat ministrului Elena Udrea sa fie foarte atenta la ceea ce ne-am asumat, in special proiectul Rabla 3 in 1, pentru care am pregatit deja ordinul de ministru, care trebuie semnat dupa aparitia legilor asumarii in Monitorul Oficial”, a spus Nemirschi, citat de NewsIn. Gabriel Sandu a intrat si el in paine la Ministerul IMM-urilor, precizand ca va continua proiectele pesedistului Constantin Nita, in timp ce sefa Sportului, Sorina Placinta, s-a instalat si la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, in absenta lui Victor Ponta, plecat la o cursa auto in Spania.

Ministrii PDL: Doua joburi, acelasi salariu

Ministrii care detin interimar un al doilea portofoliu iau un singur salariu, respectiv pe cel de la ministerul unde sunt titulari, a precizat vineri Biroul de presa al Guvernului, o declaratie in acest sens facand si premierul Emil Boc.
"În privinta drepturilor salariale, ca am inteles ca exista o intrebare daca ministrii interimari la celelalte ministere vor fi platiti suplimentar, nici un ministru nu va primi nici un leu in plus pentru faptul ca asigura interimatul la un alt minister. Pentru ceea ce este platit in momentul de fata, atat va ramane ca suma de bani pe care o primeste, deci nimic in plus fata de ceea ce are in momentul de fata", a declarat Emil Boc la sediul Ministerului Educatiei, unde a fost pentru a prelua interimatul, citat de NewsIn.

Stanisoara si Paleologu, singurii ministri fara al doilea minister

Ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, si ministrul Culturii, Theodor Paleologu, sunt singurii din Cabinetul Boc care nu au primit in grija un al doilea job. Asta desi, din punct de vedere al carierei, Paleologu putea viza portofoliul MAE, fiind de profesie diplomat. Numele celor doi insa a fost vehiculat in ultima vreme de presa pe lista remaniabililor din Guvern.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000