Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Scenariu politic pentru fraieri

Scenariu politic pentru fraieri

Ma numar printre cei care au tras tare pentru un decont al comunismului. Mi se parea ca mai reduc din vinovatia de a nu fi protestat in anii lui Ceausescu.

Si daca tot eram dator cu ceva, din moment ce se putea face, am fost mereu alaturi de cei care au tras pentru decontul comunismului si pentru accesul la dosarele fostei Securitati. De o parte a baricadei erau cei care ii tineau hangul lui Ion Iliescu. Adica schimbarile sa fie cat mai incete, cat puteau ei pricepe si cat sa nu se sperie. De cealalta, strada, zanaticii, cativa domni batrani din partidele istorice si jurnalisti cu duiumul care voiau ca schimbarile sa se produca peste noapte. Sau macar in cateva saptamani. Îmi amintesc de anticomunismul lui Rosca Stanescu. Crease chiar o organizatie intitulata Patriot, profilata pe descoperirea si vanarea securistilor.

Rosca se si vedea in descendenta directa a vanatorilor de nazisti.

N-a trecut mult si colegul nostru a fost dat in vileag de chitantele sale pentru banii primiti de la Securitate. Asta nu l-a impiedicat sa ramana unul dintre cei mai vajnici anticomunisti. Mi s-a mai intamplat o poveste. Între colaboratorii veniti la revista “Expres” era si un absolvent de Regie. Într-o seara mi-a trantit o confesiune. “Sunt un fost turnator pentru ca m-au santajat cu dosarul de legionar al lui tata. Am turnat toata facultatea si acum au venit iar si mi-au cerut sa ma infiltrez la Liga Studentilor si la revista dumneavoastra. Ce sa fac?” L-am privit o secunda cat o tona de suferinta si i-am zis, toarna, draga, mai departe si noi il urmarim sa vedem cine-i si de la ce Directie a Securitatii. S-au intalnit, l-am inregistrat, am tiparit discutia de pe casetofonul aflat in buzunarul sau de la piept si am debutat si noi, cu securitate cu tot, in “Washington Post” si in “International Herald Tribune”.


Asa am devenit si mai anticomunist. Vadim tacea chitic si se temea sa nu fie spanzurat, Tismaneanu era departe si tacea chitic, Patapievici inca nu fusese lansat, iar Mihaies trecea sfios pe langa pereti si era fericit daca unii ii dadeau buna ziua. Doar Liiceanu (cu Apel pentru lichele) si Petre Mihai Bacanu se vedeau deasupra tuturor intr-un anticomunism aproape furibund. Multi eram de-a dreptul entuziasti. Chiar credeam ca demascam sistemul totalitar. Mie mi se parea ca ma eliberez si de greselile anilor de tacere!


Ce a iesit din anticomunismul din Piata Universitatii si din cel al Proclamatiei de la Timisoara? Decontul adevarat nu s-a produs niciodata. Doar cate un informator sau cate un parlit de tablagiu era aruncat in ghearele jurnalistilor si ale fostilor detinuti politici. Dupa huiduieli prelungi, pleca intotdeauna sanatos si fericit spre casa.


Acum i-e clar. Procesul comunismului si decontul Securitatii n-au avut loc niciodata. Societatea romaneasca nu avea oameni si resurse pentru asemenea operatiuni. Anticomunismul acela stradal era mai degraba un fel de instigatie. Cred ca si de asta se ocupa tot vechiul sistem. Sa vada cei din Vest ca populatia Romaniei are vocatie democratica! În acest timp ei invarteau institutiile, cumparau case, faceau firme si participau la privatizari pe doi lei. Primii mari investitori straini au fost oamenii Securitatii aflati sub acoperire in tarile vestice. Dosarele lor n-au fost niciodata deschise. Mai zilele trecute, Renate Weber vorbea despre cele 70.000 de dosare nepredate la CNSAS (si asta o institutie creata de ochii lumii si controlata tot de baieti!). Încep sa pricep! Acolo se afla listele cu nucleul tare. Ultimul pluton de generali si acoperiti ce nu va fi devoalat niciodata. Ei raman in umbra pentru binele nostru, pentru viitorul luminos al tarii! Ei conduc si condamnarea comunismului, si alegerile, si modificarea Constitutiei, si fondurile europene, si achizitia de armament!


Multi dintre noi n-am fost decat naivii care am asigurat fundalul anticomunist al operatiunilor de convertire a Securitatii si a fostului aparat de partid si de stat!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000