Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Scena oglinzii – Dezamagirea”

Scena oglinzii – Dezamagirea”

Parca este urmarit de fatalitate! Cand vine vremea sa formeze guverne, presedintele Traian Basescu recurge numai la solutii nefericite. In 2004, a cooptat PUR, actualmente PC, in coalitia la putere, caracterizand alianta cu acesta drept o „solutie imorala”, dar, totusi, scuzabila, fiind motivata de necesitatea de a da Executivului o larga sustinere parlamentara. In decembrie anul trecut, a batut palma cu PSD pentru un parteneriat de guvernare impreuna cu PD-L, insa se pare ca, acum, regreta acest gest. „Cred ca, prin solutia pe care am gasit-o in luna decembrie, pe multi dintre dumneavoastra v-am dezamagit. Sa stiti ca m-am dezamagit si pe mine”, le-a marturisit el romanilor care l-au intampinat, luni, la Ambasada Romaniei din Paris si pe care ii suspecteaza de vederi de dreapta. Dar, iarasi, intovarasirea cu PSD trebuie iertata, deoarece – asa cum spune – a facut-o de dragul stabilitatii politice, cu responsabilitate si sacrificandu-si crezurile personale. Asadar, situatia se repeta. Aceleasi circumstante, aceleasi „solutii” gasite in aceeasi familie ideologica, aceeasi motivatie si aceleasi remuscari prezidentiale post-factum, exprimate cu mana pe inima. S-a creat un tipar, dupa care presedintele Basescu actioneaza si care anticipeaza rezultatul negocierilor politice urmatoare, pe care, poate, tot el le va patrona.

Un amanunt ramane insa nelamurit. De ce este seful statului atat de dezamagit, cand, la investitura Cabinetului Boc, dadea glas altor sentimente? Atunci, declara ca si-a vazut „visul cu ochii”: cel mai puternic guvern de dupa revolutie, iesit dintr-un „compromis politic care nu compromite”.

Nu era nici amarat, nici framantat, ci a laudat cele doua partide pentru patriotismul de care au dat dovada, ingropand adversitatile si aliniindu-se pentru binele general. Intre momentul festiv si cel de acum s-au scurs aproape sase luni si, o data cu ele, iluziile multor votanti ai lui Traian Basescu, care, desi neplacut surprinsi de infratirea PD-L cu PSD, au acceptat-o crezand in judecata politica a presedintelui. Or, guvernarea comuna a celor doua partide este mai curand agitata decat performanta, este balbaita si sincopata, departe de minimele lor asteptari. Lor li s-a adresat Traian Basescu, de la Paris, jucand, din nou, scena oglinzii din campania electorala a lui 2004.

Atunci s-a privit si s-a intrebat „ce blestem pe poporul asta sa aleaga intre doi comunisti?” (el si Adrian Nastase), astazi, se contempla nemultumit si zice ca soarta (conjunctura) potrivnica l-a facut sa accepte PSD la guvernare. Acest fatalism politic este cea mai facila metoda de a evita consecintele propriilor fapte, fiindca el presupune absenta altor optiuni decat cea „data” sau esecul predestinat al acestora. Presedintele Basescu a avut insa si alte variante: ar fi putut negocia realmente cu liberalii formarea guvernului, ar fi putut lasa PSD si PN-L sa alcatuiasca Executivul sau ar fi putut merge cu un cabinet minoritar PD-L-UDMR. Rezolvarea gasita nu l-a incantat, dar nici nu l-a apasat din alt punct de vedere, decat cel electoral. Dezamagirea despre care vorbeste acum nu priveste solutia in sine asadar, ci ineficienta acesteia la guvernare. In consecinta, Traian Basescu incearca sa puna putina distanta intre el si partea pesedista a Cabinetului Boc, fiindca intre el si cea pedelista nu se mai poate. „Din aceasta criza, ori iesim cu toti, ori niciunul!”, le spunea el, recent, pedelistilor. Eu nu l-as banui de atata spirit de solidaritate: referintele publice la solutia dezamagitoare sunt un semn ca intentioneaza sa se scoata la liman pe sine.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000