Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Sacrificiul ritualic al lui Traian Basescu

Sacrificiul ritualic al lui Traian Basescu

Ceea ce este mai greu de inteles in atitudinea politica a lui Traian Basescu este ca presedintele actioneaza cu metoda. Intotdeauna. Poate doar glumele aruncate jurnalistilor fac exceptie, insa atunci cand vine vorba de partenerii de politica, Basescu isi urmeaza intotdeauna, cu metoda, cele cateva principii de capatai.

Unul dintre acestea este sacrificarea apropiatilor. Clanul Basescu nu a stat si nu va sta niciodata pe ganduri atunci cand va trebui sa sacrifice o persoana, din compromiterea - disparitia careia ar putea avea un castig de imagine. De la parteneri de guvernare pana la colegi de partid, chiar si prieteni apropiati, daca este cazul, orice persoana care se potriveste calculelor politice si de imagine ale lui Basescu va fi sacrificata de acesta fara a clipi.

Cel mai bun exemplu: Emil Boc. Ce a mai ramas din imaginea unui parlamentar respectabil? Mai nimic. Boc s-a transformat, dupa doar 9 luni de guvernare sub Basescu, intr-o caricatura pentru intreaga presa si opinie publica din Romania. Emil Boc este ultimul pe lunga lista a sacrificatilor lui Traian Basescu, insa este cel mai bun exemplu pentru a vedea pana unde poata sa mearga sangele rece al celui care sacrifica.

Tocmai din acest motiv, ceea ce a primit Boc in cazul Dan Nica din partea lui Traian Basescu este inca nimic in comparatie cu ceea ce il asteapta pe premier in urmatoarele doua luni care au mai ramas pana la alegeri. Premierul il "va ajuta", fie ca vrea sau nu, fie ca stie sau nu, pe presedinte sa isi formeze imaginea de care are nevoie in prag de alegeri.

Pentru aceasta Emil Boc va fi un premier stangaci pentru ca Traian Basescu sa para un presedinte calculat, prim-ministrul va fi certaret pentru ca seful statului sa poata sa isi exercite in toata maretia sa abilitatile de impaciuitor si de mediator intelept guvernarii. Emil Boc urmeaza sa traga si ponoasele derapajelor economice, pentru ca Traian Basescu sa poata intruchipa rolul de bun sfatuitor si mare vizionar economic.

In aceasta ecuatie PSD mai conteaza doar in masura in care ironizarea, denigrarea si batjocorirea imaginii acestuia se resfrange si asupra contracandidatului Mircea Geoana. Bineinteles ca tot Emil Boc va avea grija ca toate neimplinirile, nerealizarile si restantele Guvernului sa fie aruncate doar in carca ministrilor PSD.

Emil Boc este deja un premier sacrificat. Dupa cazul Nica, indiferent de finalul pe care il va avea, premierul nu mai poate avea nicio credibilitate in fata ministrilor PSD si nici in fata opiniei publice. Pentru toata lumea jocul facut de Emil Boc a devenit transparent, iar singurul care a cazut fara plasa de siguranta a fost chiar seful Executivului. Presedintele a castigat enorm din lovitura de imagine data in cazul Nica, insa costurile ei intrec mult posibilitatile de decont ale lui Boc.

Va mai aduceti aminte de afirmatia lui Basescu de anul trecut cand, intr-un interviu, a spus ca, oricare ar fi rezultatul alegerilor, el nu se va intoarce in politica si, cu atat mai putin, nu va reveni niciodata in partidul sau? Ce l-ar mai putea acum opri pe presedinte sa nu loveasca si in PD-L pentru a-si atrage voturile la sfarsitul lui noiembrie?

In sfarsit, in tot acest tambalau nu trebuie uitata prostia de neinteles pe care au facut-o, in masa, membrii PSD. Plasarea intregii responsabilitati a rezolvarii crizei politice catre Traian Basescu a cazut in poalele presedintelui mai ceva ca o "pleasca" electorala.

Nici cel mai lucid si inteligent pesedist nu a anticipat ca aceasta mutare a scandalului de la premier la presedinte ii va da acestuia posibilitatea sa devina "cel mai mare intelept al tarii" si sa il ridiculize inca o data pe Mircea Geoana.

Fripti pentru a nu stiu cata oara in relatia cu Basescu, liderii PSD au ramas blocati in asteptare. Intr-o asteptare care nu tradeaza decat panica si uluirea in fata unui adversar care i-a gasit nepregatiti si cu pantalonii in vine. La fel cum a fost surprinsa, de altfel, intreaga clasa politica romaneasca.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000