Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Sa votam cu mintea

Sa votam cu mintea

Emotionantele intalniri electorale cu baloane, confeti si ovatii, ca si prezidentializarea campaniei pentru alegerile europene au darul de a ridica moralul militantilor, dar si dezavantajul de a omori dialogul rational care sa clarifice miza scrutinului. Apare astfel primejdia ca romanii sa voteze sau sa nu voteze, condusi de emotii, impotriva intereselor lor.
Gasim miza votului identificandu-i pe competitori. Intr-o federatie de state-natiune, alegerile pun in concurs si natiunile federate. In prezent, romanii sunt izolati si marginalizati.
(O dovedeste si recentul vot de la concursul Eurovision.) Daca vor iesi la vot in numar mai mare decat bulgarii, italienii, olandezii etc., ei vor demonstra ca iau UE in serios si vor putea pretinde ca si ea sa ii ia in serios; ca respecta UE si vor putea cere ca si ea sa ii respecte. Simpla prezenta va valora enorm in refacerea prestigiului Romaniei.
In aceste alegeri se intrece si majoritatea natiunii civice romane doritoare sa-si asigure coerenta si unitatea statala, cu acele minoritati care pledeaza pentru fragmentarea statului in entitati, reinviind traditiile feudale. Asezandu-l in capul listei pe Laszlo Tokes, campionul autonomismului teritorial pe criterii etnice, UDMR pare a renunta la reprezentarea aspiratiilor europene ale cetatenilor romani de origine maghiara si, spre a obtine, prin coalizarea elitelor politice maghiare din Romania, depasirea pragului electoral, anunta ca in Parlamentul European va pleda pentru intoarcerea la Europa westfaliana; adica Europa razboaielor si rivalitatilor nationale de care UE ne rupe. Daca aceasta minoritate militanta se va arata mai disciplinata in vot decat majoritatea, cea dintai va fi relativ mai puternic reprezentata in PE decat cea din urma. Ca sa nu mai vorbim ca mandatele acordate reprezentantilor proiectului secesionist (ca si celor ai proiectului nationalist, de altfel) inseamna voturi irosite, cata vreme ele trebuie exercitate intr-o institutie care promoveaza tocmai integrarea interetnica si securitatea nationala prin spiritualizarea frontierelor, iar nu trasarea de noi frontiere.
In alegerile europene nu se ciocnesc, in realitate, PSD si PD-L, ci Partidul Socialistilor Europeni, din care PSD face parte, si Partidul Popular European, la care PD-L si UDMR sunt asociate.
In legatura cu multe dintre subiectele sensibile care privesc interesele romanilor in UE (accesul pe pietele muncii, libera circulatie a persoanelor, echivalarea diplomelor, subventionarea agriculturii, investitiile in infrastructuri, coeziunea sociala, salariul si pensia minime europene, coridoarele energiei, intrarea in zona Euro, politica de vecinatate etc.), social-democratii si democrat-liberalii romani au inevitabil un discurs similar. Problema este ca familiile politice europene prin care vor lucra in PE au pozitii diferite. Romanii ar face bine sa asculte discursurile electorale ale dreptei asa-zis populare din Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda spre a observa ca exponentii acesteia regreta intrarea Romaniei in UE, propunand margina­li­zarea sa politica si reducerea fondurilor destinate ei. Protectionismul national si discriminarea romanilor in context european constituie solutia dreptei europene la criza economica globala care a redus resursele si a marit nevoile. Dimpotriva, stanga social-de­mo­crata europeana vede iesirea din criza prin solidaritate si integrare.
A vota PD-L inseamna a intari dreapta europeana. In cadrul marii familii a acestei drepte, PD-L poate cel mult actiona ca o modesta frana a actiunilor straine interesului romanesc. A vota PSD inseamna a intari stanga europeana. In consens cu ea, PSD poate fi un eficient factor de accelerare. Cu cat mai mare va fi grupul PSD in cadrul grupului PES, cu atat mai mult social-demo­cratii romani isi vor putea promova solutiile acolo. Scorul PSD in Romania va trebui sa fie, deci, relativ mai bun decat cel al partidelor de stanga din alte state membre.
Cum vor romanii sa isi promoveze interesele: cu frana sau cu acceleratia? Cred ei ca PSD va accelera mai usor actiunea stangii europene daca viitoarea sa delegatie va fi printre primele ca marime in Grupul socialist sau printre ultimele? Daca vor vota in functie de raspunsurile date acestor intrebari, romanii vor alege rational. Deci bine!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000