Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ruina unei tari bolnave in care tu vei fi singurul vinovat atunci cand vei crapa

Ruina unei tari bolnave in care tu vei fi singurul vinovat atunci cand vei crapa

sistem sanatate romania

 Ruina unei tari bolnave in care tu vei fi singurul vinovat atunci cand vei crapa
Te trezești luni cu noaptea-n cap, îți pregătești copiii pentru școală și grădiniță în timp ce pui încă o poală de rufe la spălat, unul are muci, celălalt are nevoie de cizme de cauciuc, sa fiți cuminți, mamă, după care navighezi pe străzi înecate de ploi și resemnare, până în capătul celălalt al orașului, unde clădirea delabrată a spitalului te primește cu răceală instituționalizată: Nu vă internăm, doamnă, nu vă putem face analize, nu merge sistemu', veniți mâine.

Te trezești marți dimineața cu noaptea-n cap, te învoiești iar de la serviciu, după care o iei de la capăt cu copiii și cu drumul, cu lupta și cu disperarea, cu rezistența și cu suferința, cu nervii și cu ruina unui oraș bolnav din cea mai bolnavă țară în care ai avut ghinionul să trăiești: Nici azi nu ne merge sistemu', doamnă, așteptați acolo pe o bancă, noi n-avem nicio vină...

N-are nimeni nicio vină. Tu vei fi singurul vinovat atunci când vei crăpa.

Să stai cu orele în fața unui cabinet medical, așteptând să-și revină sistemul - ce poate fi mai specific românesc decât atât? S-au cheltuit cisterne de bani pentru a ne găsi brandul de țară, când noi îl aveam la îndemână: România, țara hoției și a nepăsării eterne! Cu cardul de sănătate în loc de frunză.

De două zile, românii care au avut nenorocul să ajungă la medic sau în farmacii sunt trimiși acasă pentru că „sistemul nu merge”. Casa Națională de Asigurări de Sănătate ne explică savant că „sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează din cauza unor probleme tehnice de comunicație între unele componente”. Nu este prima dată când se întâmplă asta, așa că știrea nu se califică pentru un breaking news. Oricum, învățați cu aberațiile vieții lor, oamenii se resemnează repede: N-ai ce să-i faci, asta-i România!

De fapt, sistemul merge. Doar că nu pentru toată lumea.

    - Dvs. știți care e cea mai mare bancă din România? CNAS-ul are în 2016 un buget de circa 6 miliarde de euro, banii privați ai românilor. Aceștia sunt banii pe care noi îi dăm statului ca să ne îngrijească atunci când ne îmbolnăvim. La bani, CNAS-ul bate de departe orice minister sau companie privată din România.

    - Sistemul cardului național de sănătate a costat circa 20 de milioane de euro fără TVA și a fost implementat de asocierea HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO România. Mentenanța a fost câștigată de firma Teamnet, care va încasa în următorii trei ani circa 5 milioane de euro ca să întrețină sistemul. Pentru că licitația a fost contestată, în acest moment de cardul de sănătate se ocupă specialiștii din CNAS.

Vedeți, la câți bani dăm la sănătate, ar trebui să fim tratați ca-n Suedia.

Dar noi suntem încăpățânați. Aliniați într-o veșnică sală de așteptare, în anticamera lumii de dincolo, nu ne revoltă realitatea că ni se încalcă permanent și cu metodă dreptul la sănătate. Ne strecurăm spre moarte chiar dacă ni se trimit trei ambulanțe să ne salveze. Ne facem cruce să ne țină Dumnezeu drăguțul sănătoși, să nu ajungem prin spitale. Uităm repede și ne resemnăm. Noi susținem sistemul, cu banii, cu dezinteresul și cu alegerile noastre. Venim și mâine la cabinet, poate și-o reveni sistemu'.

PS. În timpul acesta, un șmecher îmbogățit din contracte IT cu statul ne spune povești cu cucuveauamov în regim de breaking news și nimeni nu are decența să-l trimită la doctor.

PS1. Voluntarii chemați de premier la Palatul Victoria să scape statul de frăția firmelor IT nu cred că vor avea viață lungă la Guvern. Peste două luni, când va reveni Sistemul, vor fi zburătăciți rapid. Dar ce fac ei este esențial: ne arată cum poți face fără bani sau cu bani puțini ceea ce statul acesta confiscat de mafioți a făcut cu zeci de milioane de euro.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000