Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Romania, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana

Romania, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana

romani saracie

 Romania, cea mai saraca tara din Uniunea Europeana
România e cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Un top de ultimă oră ne face să ne rușinăm rău de tot. România se „laudă” cea mai ridicată rată a sărăciei din Uniunea Europeană în rândul persoanelor încadrate în piața muncii. Totodată, țara noastră înregistrează un decalaj între zonele rurale și cele urbane mult peste media europeană, iar din acest motiv există riscuri foarte mari de excluziune socială și inegalități în materie de venituri, scrie profit.ro.

România, cea mai săracă țară din Uniunea Europeană: Topul în care țara noastră e codașă

România se „laudă” cea mai ridicată rată a sărăciei din Uniunea Europeană în rândul persoanelor încadrate în piața muncii. Totodată, țara noastră înregistrează un decalaj între zonele rurale și cele urbane mult peste media europeană, iar din acest motiv există riscuri foarte mari  de excluziune socială și inegalități în materie de venituri, scrie Profit.ro.

Un document redactat la nivelul Guvernului, în această lună, relevă că rata de sărăcie sau de excluziune socială a fost de 40,2% în România, în 2015, în timp ce media europeană a fost de 24,4%. În cazul persoanelor ocupate, rata sărăciei și excluziunii sociale a fost de 51,3%, în 2015.

Același document mai arată că, în mediul rural, rata sărăciei și excluziunii sociale este dublă față de cea înregistrată în mediul urban, respectiv de 55% față de 27,9%. Cifrele sunt alarmante ținând cont de faptul că, în ansamblu, în cadrul UE, decalajul între mediul rural și cel urban este de 3 procente.

Guvernul a propus în luna februarie un plan anti-sărăcie, în care erau prevăzute 47 de măsuri, precum granturi pentru îmbunătățirea locuințelor, cantine sociale, aflabetizarea digitală a persoanelor.

STATISTICĂ TRAGICĂ! Peste jumătate dintre copiii din România TRĂIESC ÎN SĂRĂCIE

Românii nu au trai prea bun, iar acest lucru se reflectă și în statistici. Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc în sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă, care le limitează dreptul la creștere și dezvoltare fizică normală, arată World Vision România.

„Situația copiilor din mediul rural este disperată”, susținea la finele anului trecut Philip Alston, raportorul special ONU pentru sărăcie extremă şi excluziune socială. Acesta menționa că riscul de sărăcie pentru copiii de la țară este de trei ori mai mare decât pentru cei din mediul urban, iar situația se înrăutățește de la un an la altul.

Dacă în 2012, unul din 10 copii din zonele rurale au declarat că se culcă flămânzi, în 2014 această rată a crescut la 1 din 8 copii, conform unui studiu realizat de World Vision România şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, citat de Romania Liberă. Raportul Parlamentului European arată că în privința sărăciei copiilor, România conduce detașat, cu 51%, urmată de Bulgaria, unde 45,2% dintre copii se află în risc de sărăcie

Unde începe sărăcia? JUMATATE din români sunt săraci lipiți pământului iar 54% din persoanele din mediul rural nu au o ocupaţie

Jumătate din populaţia României este afectată de sărăcie. În mediul rural 54% din localnici nu au ocupație! Gradul redus de ocupare din mediul rural creşte de trei ori riscul de sărăcie din aceste zone faţă de mediul urban.

Unde începe sărăcia?

În mediul rural există un grup în creştere de copii foarte vulnerabili care provin din familii sărace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocaţia sau venitul social. Astfel, 225.000 de copii se duc zilnic flămânzi la culcare iar 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă, ceea ce provoacă îmbolnăviri grave sau malnutriţie.

Un copil flămând nu poate învăţa

Lipsurile majore şi responsabilităţile domestice nu le mai permit copiilor să urmeze o educaţie, astfel că peste 37% dintre persoanele cu vârste de peste 15 ani prezintă analfabetism funcţional: nu înţeleg ceea ce citesc sau nu ştiu să scrie corect. În mediul rural, 20% dintre copii rămân cu 8 clase, o treime dintre aceştia fiind expuşi riscului de sărăcie, având şanse reduse de angajare. Potrivit datelor Eurostat, rata abandonului şcolar în România a trecut în 2014 de 18%, față de 11% media de abandonare timpurie a şcolii în Uniunea Europeană.

Fără educaţie – şanse reduse de angajare

În mediul rural, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani este de 22% iar gradul de ocupare al persoanelor cu vârsta între 18 şi 60 de ani este de aproximativ 46%.

Gradul de ocupare redus accentuează starea de sărăcie

În aceste condiţii, în România încă există sărăcie extremă! 40,4% din populaţia României trăieşte cu riscul sărăciei şi al excluziunii sociale iar dintre copii – 51%. În mediul rural situaţia este dramatică întrucât riscul de sărăcie pentru aceşti copii este de trei ori mai mare decât pentru cei din mediul urban – 34,1% dintre cei 51% suferă de privaţiuni materiale extreme. Copiii săraci de astăzi vor deveni adulţii săraci de mâine.

Acest cerc vicios al sărăciei poate fi întrerupt aducând copiii la şcoală, deoarece numai prin educaţie cresc şansele găsirii unui loc de muncă care să le ofere viitorilor adulţi venitul necesar unui trai decent. Iar la nivel macroeconomic, prin diminuarea ratei de părăsire timpurie a şcolii, vor fi evitate problemele legate de forţă de muncă şi şomaj, de coeziune socială şi de competitivitate în general.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000