Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Remaniere guvernamentala a la Emil Boc

Remaniere guvernamentala a la Emil Boc

Candidatul Mircea Geoana abia asteapta incalcarea protocolului!
Cu doi ministri deja compromisi de scandalurile de presa, premierul Emil Boc a incercat in aceasta saptamana sa le arate pisica partenerilor din PSD aruncand pe masa de poker a politicii de coalitie spectrul scoaterii social-democratilor de la guvernare pe motiv de indepartare de prioritatilor romanilor si ale Romaniei. La doar o zi distanta, democrat-liberalul Vasile Blaga i-a tinut hangul liderului sau de partid. El a adaugat la jocul retoricii politice piesa necesitatii restructurarii guvernamentale, sugerand ca in mana lui Boc s-ar gasi painea si cutitul pentru remanierea unor ministri social-democrati. Gresit, a tinut sa remarce tandemul social-democrat Dragnea-Vanghelie. Premierul trebuie sa se consulte cu noi, altfel risca debarcarea din fruntea Executivului prin plecarea PSD de la actul guvernarii, au avertizat social-democratii. Iar acest lucru s-ar putea intampla fara consecinte negative de imagine pentru PSD. Protocolul de colaborare dintre cele doua partide precizeaza foarte clar ca pentru remanierea unui ministru este nevoie de consensul celor doi-copresedinti ai coalitiei, Mircea Geoana si Emil Boc. Cu vise bantuite de stralucirea postului de sef de stat, candidatul PSD la prezidentiale tare ar mai dori ca omologul sau sa calce singur in strachinile remanierii pentru a i se oferi prilejul de a scoate partidul de la guvernare si a incerca sa iasa din stagnarea electorala in care se afla atacand performantele unui guvern minoritar in an de criza.
În cazul in care premierul ar actiona de capul sau, conducerii social-democrate i s-ar oferi prilejul pentru a reclama in cor incalcarea protocolului si a iesi de la putere, invocand scuza imposibilitatii continuarii unei colaborari cu un partener neserios pentru a nu trage ponoasele electorale derivate din parasirirea actului de guvernare in aceasta perioada de criza economica.
Boc, legat de maini de protocolul de guvernare
Potrivit unor surse social-democrate, partizanii iesirii PSD de la Guvernare abia ar astepta ca Boc sa nesocoteasca prevederile protocolului si sa treaca la remanierea unor ministri PSD fara sa mai tin cont de punctul lor de vedere.
Chiar daca constitutional, premierul Emil Boc are singurul dreptul de a remania sau a demite un ministru, protocolul de guvernare semnat de cele doua formatiuni politice il cam leaga pe liderul PDL de maini si de picioare. Întelegerea bilaterala de guvernare stipuleaza faptul ca un ministru nu poate fi schimbat decat prin consultari intre PSD si PDL si prin inregistrarea consimtamantului celuilalt co-presedinte al Coalitiei, social-democratul Mircea Geoana.
Un consens care nu va fi regasit niciodata in practica, deoarece PSD nu are nemultumiri atat de mari cu privire la prestatia propriilor ministri incat sa propuna remanierea vreunuia, sustin asigura sursele citate. Cu patru ministri vizati de premierul PDL si de amenintarile cu remanierea, respectiv Dan Nica, Ecaterina Andronescu, Ilie si Marian Sarbu, conducerea PSD cauta mai curand sa profite de o eventuala materializare a intentiilor lui Boc in aceasta directie pentru a cere anularea protocolului si desfiintarea coalitiei pe motiv de incalcare unilaterala a acestei intelegeri politice.
Joc cu nervii PDL. Testing-testing, un, doi, trei
Un asemenea scenariu este dorit mai ales tabara din PSD care s-a pronuntat de la bun inceput impotriva colaborarii cu PDL si, intr-o anumita masura, chiar de Mircea Geoana, care-si vede compromise sansele pentru accederea in scaunul prezidential din Palatul Cotroceni prin coabitarea cu PDL la putere, in lipsa unei campanii construite si in jurul criticii performantelor actualei guvernari. Plasarea in continuare a lui Geoana in continuare sub scorul electoral al partidului pe care-l conduce dovedeste ca ramanerea PSD la guvernare in perioada de ciza nu serveste mai deloc cresterii candidatului prezidential in sondaje.
Or o iesire din pepeni a partenerilor din PDL in urma nenumaratelor afronturi aruncate de cei din PSD in ultima vreme, ar oferi lui Geoana prilejul mult dorit de a scapa fara consecinte de piatra de moara a guvernarii si un nou instrument la discursul sau de campanie.
În cazul in care amenintarile PDL cu remanierea s-ar dovedi serioase si nu doar simple declaratii razboinice, puse de unele cercuri din Kiselleff pe seama sprijinului acordat de PSD constituirii unor comisii de ancheta pentru ministrii democrat-liberali, conducerea social-democrata are de gand sa se opuna remanierii propriilor ministri pentru a-l forta pe Boc sa comita greseala unei grave actiuni unilaterale care sa ofere pretextul iesirii de la guvernare cu capul sus si fara teama ca vor fi taxat de electorat pentru lasarea Palatului Victoriei la greu.
PSD ar putea astfel sa-si contruiasca credibil o retorica a nevoii de a parasi o colaborare in care nu ar fi fost respectat ca partener egal de catre PDL, o coabitare politica care ar fi esuat si in lupta anticriza tocmai din cauza atitudinii democrat-liberalilor.
Dilema: Guvernarea din mana versus Geoana cocotat pe zidul Cotrocenilor
În PSD exista insa si o tabara importanta care spera si cauta reconcilierea cu PDL pentru a ramane la actul guvernarii, in ciuda atacurilor politice si strategiilor parlamentare orchestrate de propii colegi ocial-democrati impotriva diversilor reprezentanti democrat-liberali. Potrivit surselor citate, gruparea proguvernare este formata din majoritatea ministrilor social-democrati si din alti colegi de partid angrenati in aparatul guvernamental sau protejati si inserati in diferite functii de raspundere.
La social-democratii cu functii in administratia centrala s-ar alatura si colegii de partid care nu au prea multa incredere in capacitatea lui Geoana de a deveni presedinte al tarii si de a transforma PSD in viora intai a guvernarii dupa alegeri. Acestia nu ar dori sa riste sa dea vrabia actualei guvernari, cu beneficiile de rigoare pentru propriile lor interese, pentru sustinerea viitorului prezidential destul de nebulos al liderului lor de partid, care nu garanteaza suta la suta ramanerea PSD la putere dupa alegerile din toamna.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000