Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Recesiunea lui Traian Basescu

Recesiunea lui Traian Basescu

Romania intra in recesiune, anunta presedintele. Optimisul nu-si mai gaseste loc in discursurile patriotarde, iar Traian Basescu marturiseste, in mediatizata-i conferinta de duminica, cand televiziunilor le lipsesc subiectele, esecul unui guvern care nu ne-a scapat de criza. Nu ne-au salvat nici cele 20 de miliarde de euro imprumutate, de curand, de la Uniune si FMI. Nici planurile anticriza. Nici promisiunile BNR ca economia romaneasca tocmai ce-si revine.
Potrivit prognozelor, urmatorul trimestru va fi unul de scadere economica. BNR a avut in scenariu scaderea economiei in primul trimestru, dar s-a aratat optimista in ceea ce priveste a doua parte a anului.
"Ingrijorarea presedintelui este fireasca, mai ales ca intrarea Romaniei in recesiune este inevitabila. Am avut un trimestru I cu rata negativa de crestere, iar la 30 iunie se va incheia al doilea trimestru cu rata negativa de crestere si, practic, Guvernul va fi nevoit sa anunte oficial recesiunea. BNR nu a avut niciodata un alt scenariu pentru aceasta prima jumatate a anului. Sperantele au fost legate de ce se va intampla in semestrul al doilea, si, la aceasta ora, inca exista sanse ca sa incheiem anul macar cu 0,1- 0,2% in crestere", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isarescu, pentru Mediafax
Cine ne salveaza de criza?
In martie, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, spunea ca Romania ar putea inregistra in 2009 o crestere economica pozitiva, dupa contractarea imprumutului de la FMI.
"Este credinta mea, cu riscul de a aparea maine pe prima pagina, ca Romania va ramane in zona pozitiva", spunea Mugur Isarescu.
In mai, premierul Emil Boc spunea ca vede "partea plina a paharului" si se declara multumit ca "in martie și aprilie se vad semne de redresare".
Aflat recesiune, guvernul trebuei acum sa taie din cheltuieli pentru a nu intra in imposibilitate de plata a salariile din toamna. Potrivit unor informatii transmise Antenei3.ro, in unele institutii de invatamand plata salariilor a fost amanata cu o saptamana.
Care sunt sansele, insa, ca actuala guvernare sa nu-si plateasca bugetarii in conditiile in care alegerile prezidentiale bat la usa? Isi va risca Traian Basescu tronul de presedinte din toamna cu riscul de a informa corect populatia sau va adopta, din nou, rolul principelui salvator, chemat sa scape Romania din ghearele inamicului financiar?
"Pentru Basescu, Mircea Geoana si Crin Antonescu nu sunt niste adversari atacabili direct, deoarece in clipa de fata sunt prea mici in sondaje fata de el. Orice atac al presedintelui, oricat de dur, nu poate, in ultima instanta, decat sa-i mai umfle la imagine. Pentru ca stie asta foarte bine si pentru ca, potrivit legii 2, fara adversar nu poate trai, dl. presedinte isi desemneaza unul pe masura: Recesiunea", scrie Cristian Tudor Popescu, in editorialul sau din  Gandul
Recesiunea, "o prostie" sau o "constructie electorala"?
Declaratia presedintelui Traian Basescu a agitat spiritele in tabara social democratilor si in cea a liberalilor.
"Este doar o constructie electorala pentru ca populatia sa vada ca guvernul si presedintele pot rezolva aceasta problema. Nu se pune problema neachitarii salariilor si pensiilor in octombrie" a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.
"Ar fi bine ca Basescu sa fie mai retinut ca sa nu mai dea spectcole penibile", a declarat, luni, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.
"E o manipulare. Daca dorea o discutie cu membrii guvernului, o facea pentru informare", spune fostul premier Adrian Nastase.
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, luni, ca in coalitie s-a discutat "despre recesiunea lui Basescu", aprecierea fiind ca seful statului "a zis o prostie", duminica, la Guvern, cand a vorbit despre recesiune.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000