Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Raul cel mai mare

Raul cel mai mare

Dupa 20 de ani de democratie am ajuns sa punem in discutie votul obligatoriu, cu amenda, pentru neprezentare. Se incadreaza si asta in tendinta generala de a reface in conditii de libertate starea de apasare sufleteasca pe care o inducea atat de eficient dictatura ceausista.
Cand un mesean de talia lui Andrei Plesu (filozof nu pot sa-i spun, caci acesta e un cuvant de ocara, nu pot sa-i spun nici ospatar, desi asta ar insemna ca face si dl. Plesu ceva util, ii spun mesean, caci bun mesean e o calitate prezidentiala) propune asa ceva, cazi pe ganduri. Votul era obligatoriu pe vremea lui Ceausescu. Te cautau pe-acasa ca sa te-aduca la urna. Ca lasai buletinul alb sau scriai cu pixul futuva intr-un cuvant, Sistemului nu-i pasa. Important era sa treci prin acel ritual al supunerii, sa stii ca nu te poti sustrage, pentru ca prin simplul fapt al participarii la vot acordai statut de normalitate unui sistem ilogic si inuman.
Este exact ceea ce simt multi dintre cei 70% dintre romani care nu vin astazi la vot. A intra in cabina cu panza albastra inseamna a baga in seama un sistem (in buna masura acelasi) pe care il dispretuiesc.
Sa votezi este echivalent cu a intra tu in vorba cu o persoana detestabila. Forma maxima de respingere este sa nu vorbesti deloc. Cum crede Andrei Plesu ca se poate sterge un astfel de sentiment?
A considera ca votul silnic cu amenda rezolva problema ab­senteismului electoral masiv mi se pare totuna cu a te simti bine cand o doamna cu tarif iti spune ce barbat minunat esti. Ce valoare poate avea un vot, chiar valabil, smuls cuiva care n-are bani de amenda? Nu se poate ajunge astfel la rezultate electorale chiar mai teribile decat cele actuale? A sili pe cineva sa voteze e un atentat la libertatea persoanei echivalent cu a impiedica pe cineva sa voteze.
Dar, daca am ajuns sa discutam asta, am si eu o propunere de crestere a prezentei la vot. Sa se introduca pe buletinul de vot posibilitatea de a respinge un candidat sau mai multi. In fond, la partide sau in adunarile generale ale diverselor unitati economico-financiare, se voteaza pe sistemul cine e pentru, cine e impotriva, se abtine cineva. Asa sa fie si pe buletinul de vot. La fiecare candidat Icsulescu sa avem trei casute: da, nu, ma abtin. Abtinerile, votul alb, ar avea rostul lor, s-ar contabiliza ca voturi valabile si ar creste procentul de prezenta, astfel incat sa dea mai multa legitimitate morala invingatorului. Cei care voteaza alb si-ar incredinta optiunea celor care voteaza da sau nu, intarind rezultatul final.
Despre nu. Cred ca sunt destui cei care n-ar veni la vot sa puna da pe cineva, dar ar veni la vot ca sa puna nu pe Icsulescu. De ani de zile in Romania suntem siliti sa votam pe principiul alege raul cel mai mic, Iliescu – mai putin rau decat CV Tudor, Basescu – mai putin rau decat Nastase. De ce sa nu putem vota, avand in vedere actuala stare de lucruri din scumpa noastra patrie si faptul ca exista mai mult de doi candidati, pe principiul incearca sa inlaturi raul cel mai mare?
Sistemul actual de vot este bazat pe da. La cat rau este in Romania, avem nevoie si de dreptul de a spune nu.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000