Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Protipendada se inghesuie la Mamaia in august

Protipendada se inghesuie la Mamaia in august

coruptie romania

 Protipendada se inghesuie la Mamaia in august
Lumea bună se inghesuie de vreo lună la Mamaia pe lungimea a cca un km. E un fenomen cu repetiție, se petrece anual in lunile iulie si -mai ales – august. Găsești aici spuma. E mizeria pe care gospodina o aruncă cu lingura cind curață supa. Invazia se produce după 1989, (inainte veneau tovarășii, sindicalistii la Eforie studetimea la Costinesti. ). S-a populat mai ales după ce hotelurile s-au mai înștiftat și pot răspunde mofturilor noilor îmbogățiți nărăviți prin Occident. După anul 2000 destui dintre cei care s-au ajuns în brava noastra tranzitie au început să facă un popas la  dispretuita Mare Neagră.

Sunt cei care după 89 s-au adaptat mai ușor, au prins mai repde șpilul noii lumi și s-au pus pe făcut bani. Sunt cei care au furat mai mult și mai șmecherește de nu au fost incă încătușai. Sunt cei care au prostit mai tare electoratul’și s-au cocoțat  sus,  de unde au putut jefui milioane și milioane de eeuo nestigheriți. Vin la Mamaia între două escapade la Monaco, Nisa, Cannes. Unii sunt cunoscuti din anii 70-80 apartin nomenklaturii ceaușiște. O parte numeroasă a supraviețuit cu brio prăbușirii regimului comunist. Daca nu sunt ei, nu le plingeți demilă, sunt pe nisipul fierbinte progeniturile.

Nu toți provin din acesta zonă  – privilegiații regimului Ceausescu. Sunt multi ex-securiști de grad inalt metamorfozați în bancheri, în patroni de firme, în moguli de massmedia, etc. Altii s-au ridicat in anii 90 din depanatori de mașini, aprozariști, bișninițari de valută, vînzători la shop, etc. Dacă sunt azi liberi să se scalde în piscină, nu inseamna neapărat că nu au fost prinși de DNA și ca atare sunt negustori cinstiți ca orice hoț neprins. Nu deloc. Unii vin la plaja direct din arest, din salile de judecată, din birourile avocaților. De altfel nu par deloc rușinați de stigmatul de infractor, ori expușcariaș pe care il poartă. Ii apără nu atît obrazul gros cit conturile babane din bănci și off-shore-uri. Banul este cel mai bun deodorant, se știe.

La Mamaia in sezon este o prelungire a vieții parlamentare, de afaceri, guvernamentale, bancare etc. O lume mișmaș formată din furturi, delapidări, învirteli, combinații, escrocherii, politichie multă. Afacerile bune nu se încheie in birourile unor directori de bancă, ci pe plaja, în șezlong, la o cină cu familiile, în alcov, la un chef, la un pokeraș. Protipendada românească este emanația revoluției. A fost bigbangul inaugural. Detritusurile societătii românești au explodat. A tunat si i-a adunat! Protipendada așa cum se infățișează in 2016 pe nisipul de la Mamaia este însă nu numai produsul sferelor înalte, ci și al gropii de gunoi Glina, al contrabandei pe direcția Istanbul ori Chisinau cu arme, petrol gaze, carne vie, droguri etc. Cei care au reușit să reziste în jungla tranziției se aduna acolo. Ii poți găsi banal la o coada la porumb fiert, jucind table sub o umbrelă inchiriată, în vreme ce nevestele /amantele hălăduiesc prin buticuri.

Aici se petrece zi si noapte, e o imitatie mizeră, una de lumea a treia, a ce se petrece pe Coasta de azur. Lumea care vine aici nu o face neapărat din plăcere. Ci pentru că tipii trebuie să fie vazuți frecindu- se de grangurii politicii și business-ului. E obligatoriu – e ca gimnastica de intreținere – pentru reușita in carieră. Dacă nu apari esti tăiat de pe listă, inseamnă că nu ești important, nu ești tare, nu ești in cărți. Nu nu aparții fițelor din Dorobanți, nu ai vilă la Snagov, nici nu lucrezi în turnurile de sticlă care au apărut ca ciupercile si unde se fac marile averi azi. Pe scurt – dacă nu apari la Mamaia – în august la un hotel de 5 stele, nu aparții establishment-ului autohton. Nimeni cu parale nu riscă să fie declasat.
Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000