Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Prezidentialele 2009

Prezidentialele 2009

Nu-ti trebuie cine stie ce perspicacitate ca sa-ti dai seama ca prezidentialele din acest an nu vor fi o simpla confruntare electorala sau macar politica. Va fi vorba de un razboi de tip care pe care intre Traian Basescu si adversarii sai.
Prin Traian Basescu nu trebuie sa intelegem doar Traian Basescu, mai mult ca sigur inscris in cursa pentru un nou mandat, ci si fortele a caror supravietuire administrativa depinde de actualul presedinte: ofiteri din serviciile secrete, procurori din DNA si din Parchetul General. Ca sa nu mai spunem ca de un nou mandat al lui Traian Basescu depind si liderii PD-L, alaturi de clientela politica a PD-L.

Desigur, in 2009, pentru prima oara in istoria postdecembrista, nu vor avea loc alegeri parlamentare impreuna cu alegerile prezidentiale. Structura Parlamentului va ramane aceeasi. Aceasta structura da insa posibilitatea formarii rapide, dupa prezidentiale, a unei alte majoritati de guvernare.

Daca Traian Basescu va fi mai departe presedinte, pilonul noii majoritati va fi PD-L. Acest partid va da premierul si, prin aceasta, va putea negocia cu PNL si UDMR. Daca Mircea Geoana va ajunge presedinte, pilonul va fi PSD. Acest partid va da premierul si va beneficia de dreptul de a forma o coalitie de guvernare cu PNL si UDMR. Se intelege ca pentru PD-L e vital ca Traian Basescu sa ramana presedinte inca un mandat.

Prin adversarii lui Traian Basescu nu trebuie sa intelegem doar contracandidatii sai principali Mircea Geoana si Crin Antonescu. Nici macar PSD si PNL, formatiunile celor doi candidati. Prin adversarii lui Traian Basescu trebuie sa intelegem si cei doi moguli de presa, Dan Voiculescu si Sorin Ovidiu Vantu, dar si grupari de interese precum cea reprezentata de Dinu Patriciu.

În toti anii electorali anteriori, dublarea prezidentialelor de catre parlamentare micsora intr-un fel miza prezidentialelor. În 1992, 1996, 2000 si 2004, candidatii la Presedintie au avut misiunea de a fi si locomotive ale partidelor in campania pentru parlamentare. La randul lor, partidele, cercurile de interese isi concentrau atentia pe scrutinul parlamentar. În 2009, situatia e radical schimbata. Batalia se duce exclusiv pentru fotoliul de la Cotroceni.

Spre deosebire de anii electorali anteriori, partidele si cercurile de interese sunt constiente ca vor ramane la putere sau vor ajunge in Opozitie, in functie de rezultatul de la prezidentiale. Acestei noi realitati trebuie sa-i adaugam o alta, mai putin sesizata: cresterea urieseasca a puterilor prezidentiale in perioada mandatului lui Traian Basescu. Peste acest dat existent, aparut din fortarea Constitutiei de catre Traian Basescu, nu se poate trece.

În decembrie 2004, dupa victoria lui Traian Basescu in al doilea tur, liderii PSD declarau peste tot: Fiti linistiti! Noi am castigat scrutinul parlamentar. Vom face o majoritate care-l va constrange pe Traian Basescu sa stea la Cotroceni si sa culeaga flori din gradina Palatului. Viata le-a administrat un ghiont zdravan.

În stilu-i caracteristic, Traian Basescu a format o coalitie de guvernare cu PNL, UDMR si PC. Prin manevre abile, el a reusit sa rupa nu numai coalitia PSD-UDMR, dar si alianta electorala PSD-PC prin tragerea pe sfoara a lui Dan Voiculescu.

Au urmat patru ani de continua intarire a puterii prezidentiale prin rescrierea Constitutiei de catre Traian Basescu. E drept ca si Constitutia are suficiente ambiguitati pentru a putea fi rescrisa de un politician precum Traian Basescu. Au venit alegerile din 2008.

În campania electorala se contura deja o alianta postelectorala PSD-PNL-UDMR. PD-L parea condamnat sa ramana in Opozitie. Dupa scrutin, in buna traditie a oportunismului bastinas, intelegerea dintre PSD, PNL si UDMR s-a facut praf. Calin Popescu Tariceanu a sovait sa-l sfideze pe Traian Basescu, mergand la Cotroceni in varianta unei coalitii cu PSD. UDMR a tradat la primul semn facut de Traian Basescu. Manipuland o grupare de fripturisti din PSD, Traian Basescu a obligat conducerea partidului sa accepte o coalitie cu PD-L.

Spre stupefactia tuturor, desi Romania e doar o republica semiprezidentiala, dupa scrutinul din 2008, ea a devenit republica prezidentiala. Traian Basescu nu numai ca a impus guvernul pe care l-a vrut, dar, mai mult, a si devenit un super prim-ministru. Participa cand vrea la sedintele de guvern, da indicatii Executivului, merge la Ministerul Transporturilor si-i ia locul lui Radu Berceanu, infiinteaza comisii prezidentiale care se suprapun ministerelor, cum ar fi recenta Comisie pentru agricultura.

Prezidentialele din 2009 ne pun in fata unei situatii noi, nemaiintalnite in anii postdecembristi. Romania a fost transformata pe sest intr-o republica prezidentiala.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000