Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Prezidentialele 2009

Prezidentialele 2009

Spuneam ieri ca, fortand Constitutia, Traian Basescu a transformat Romania intr-o republica prezidentiala. Desi au denuntat aceasta transformare, contracandidatii lui Traian Basescu o iau insa ca un dat deja existent.
La un dialog pe Realitatea TV, Crin Antonescu a fost intrebat ce fel de guvern va alcatui daca va ajunge presedinte. Din cate se stie, atat liberalii, cat si social-de­mo­cratii au sustinut inaintea scrutinului din 2008 ca presedintele n-are nici o prerogativa in alcatuirea guvernului.

Si aveau dreptate.

Potrivit articolului 103, presedintele Romaniei poate face doar atat: sa desemneze un candidat pentru functia de premier dupa consultarea partidelor reprezentate in parlament daca nici o formatiune n-a obtinut majoritatea. Prerogativa vizeaza, indiscutabil, postura de mediator al presedintelui.

Din punct de vedere constitutional, Tra­ian Basescu a batut campii in campania electorala. Cand a venit insa momentul faptelor, a procedat corect. Pana la ur­ma, formarea noului guvern a avut loc prin medierea presedintelui. E drept ca nici PSD, nici PNL si nici UDMR, care avertizasera cum ii vor pune ele presedintelui pe masa guvernul aliantei lor, n-au schi­tat nici un gest macar in aceasta directie.

Realitatea creata de Traian Basescu dupa cinci ani de mandat isi spune cuvantul si in ce priveste orizontul de asteptare al electoratului. Si pentru ca stilul Traian Basescu a venit pe o nostalgie dupa Tatuc a romanilor, la scrutinul din 2009 electoratul va judeca pe contracandidatii lui Traian Basescu si dupa imaginea unui presedinte jucator.

Ici-colo se mai aud voci potrivit carora romanii vor opta pentru un presedinte altfel decat presedintele jucator. Romanii pot vota, desigur, un altfel de presedinte decat Traian Basescu in ce priveste lipsa de eleganta, coborarea la gesturi de restaurant, impulsivitatile iresponsabile. În nici un caz insa ei nu vor vota un altfel de presedinte decat unul care le va lasa impresia ca nu va motai la Cotroceni, ca se va implica, intr-un cuvant, ca va fi un presedinte jucator.

Chiar daca uriasa prin punerea in joc a unui post realmente puternic in Romania de azi, transformarea radicala a presedintiei nu explica, totusi, nota de care pe care previzibila in cazul scrutinului din acest an. Ambele tabere stiu ca rezultatul scrutinului va avea un impact nu numai asupra destinului politic al unora, dar si asupra destinului pur si simplu al acestora. Un Traian Basescu victorios inseamna pentru adversarii sai un Traian Basescu lipsit cinci ani de acum incolo de grijile unui nou mandat. Ceea ce a facut in primul mandat unor adversari precum Adrian Nastase sau Dinu Patriciu se poate repeta - si in formule mult mai grave - si fata de alti adversari.

La randu-i, Traian Basescu si ai lui, stiu ca dupa prabusire, nici el, nici familia, nici apropiatii sai nu vor avea scapare.

Dupa cum spuneam recent la un taifas cu Robert Turcescu pe Realitatea TV, vor tri­mite la DNA si calul Mariei Ba­ses­cu. La DNA condus de Daniel Morar, pentru ca, in gloriosul stil romanesc, primul care va executa ordinele noilor stapani va fi seful DNA. Cu vreo luna in urma, la Zig-Zag de pe Antena 3, Adrian Cioroianu profetea ca lui Traian Basescu i se pre­ga­tes­te, daca nu va mai fi reales, ceea ce le-a fa­cut el mul­to­ra. Acest specific al prezidentialelor va face din scrutin un mo­ment de care pe care. Se intelege ca ta­be­rele in confrun­ta­re vor arunca in lupta toa­te mijloacele corecte sau (si mai ales) incorecte. În aceas­ta batalie pe viata si pe moarte trusturile de presa, toate in mai­nile mo­gu­li­lor mari sau mici, vor fi fo­lo­si­te ca principala arma de lupta. Scandalurile Eba, Mo­nica Ridzi din ultimul timp sunt doar o imagine palida a ceea ce se va intampla. Deocamdata, Traian Basescu si ai lui par in defensiva. Nu stiu cum vor reveni la ofensiva in conditiile majoritatii trustu­ri­lor care-i sunt ostile. Daca e o defensiva rea­la, Traian Basescu are deja o proble­ma. Daca e una jucata, s-ar putea sa asis­tam la un sir de lovituri date de gruparea lui Traian Basescu. Oricum, la nivelul presei, radicalizarea confruntarii politice va lasa tot mai putin loc pentru cei neinregimentati sau, ma rog, pentru cei care in­cear­ca sa fie comentatori si nu chibiti.

Dar nu numai atat. Multi jurnalisti il injura pe Traian Basescu la posturile mo­gu­lilor. O fac in chip cinstit. În chip cinstit il critica pe Mircea Geoana. Va veni insa o vreme cand gruparile anti-Basescu vor trebui sa opteze pentru un contra­candidat al acestuia. Daca acesta va fi Mircea Geoana, dupa cum se vede din optiunile celor doi moguli, ma tem ca jurnalistii care-l injura si-l vor injura in mod cinstit pe Traian Basescu vor avea probleme in a-l mustra cat de cat pe Mircea Geoana. Aceasta temere explica gestul meu de a nu mai colabora cu contract platit cu vreun trust de presa. S-ar putea sa ma in­sel. E mai bine insa sa iau masuri de pe acum.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000