Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Pedelistul Mircea Banias - capul mafiei din Portul Constanta

Pedelistul Mircea Banias - capul mafiei din Portul Constanta

În tacere, departe de lumina reflectoarelor, incercand sa faca totul altfel decat mult mai versatul Mazare, la Constanta a aparut un nou grup de interese cu valente de grupare infractionala organizata. Afacerile dubioase ale noii „mafii“ sunt la fel de banoase ca ale gruparilor cunoscute. Întamplator sau nu, membrii acestei noi „organizatii“ au trecut pe rand pe la conducerea portului. Seful lor pare a fi senatorul Mircea Banias. Atat el, cat si ceilalti „colegi“ ai sai au legaturi cu Administratia Porturilor Maritime, singura institutie mai importanta decat Radu Mazare in Constanta. În 1998, era inginer la o firma care facea afaceri in Portul Constanta. La zece ani de la acel moment, a devenit senator si unul dintre cei mai importanti oameni din orasul de la malul marii. Este vorba despre Mircea Banias, eminenta cenusie a unui grup de persoane care a monopolizat afacerile in zona Portului Constanta. Alaturi de el se afla fostul deputat Laurentiu Mironescu si Ion Balan, noul director al Administratiei Porturilor Maritime. Toti trei au in comun functia de director la Administratia Porturilor Maritime.

Blat cu cladirile portului

Afacerile lui Banias la malul marii nu sunt o noutate. În 2005, in vreme ce era director al APM, Banias a hotarat sa renoveze o cladire. Dupa ce operatiunea a fost gata, managerul a decis sa o scoata la licitatie probabil din cauza faptului ca arata prea noua si facea nota discordanta cu celelalte cladiri din port. În 2006, pseudoprocedurile de licitatie au fost indeplinite, iar doua companii au ajuns sa se „lupte“ pentru cladire.
Prima, S.C. Euroshipping Services S.R.L., il avea printre actionari chiar pe Banias, alaturi de Corneliu Mironescu (tatal prietenului sau Laurentiu Mironescu, pe atunci deputat). Cea de-a doua, S.C. Betelgeuse Investment SRL, avea atunci actionar unic - Sarivan Adrian Stefan, si administrator pe Lazar Gheorghe.
Pentru ca lucrurile sa nu bata la ochi, castigatoarea licitatiei a fost firma la care Banias nu era actionar. S.C. Betelgeuse Investment SRL a platit aproape 50.000 de euro, mult sub valoarea pietei, pentru respectivul imobil, apoi a fost absorbita tocmai de firma concurenta - Euroshipping Services.
Laurentiu Miro-nescu, scapat de „cor-voada“ deputatiei, a preluat actiunile firmei de la tatal sau, iar pentru mai multa siguranta, printre proprietarii Euroshiping Services a fost cooptat si Ioan Balan, actualul director al APM.

Banias are anturaje penale

Pe data de 31 iulie 2008, Mircea Banias alaturi de ceilalti parteneri de afaceri care au actiuni la firma Interprest Trading a decis ca fraiele societatii sa-i fie date lui Sorin Groza. Astfel, acesta a fost numit ca administrator al societatii. Personajul mai apare ca asociat in firmele Gedvec, Antrepriza de Constructii, Ella&Nicoll Import-Export SRL, Donau Sea Link SA, Vector Marine Service SRL si in Carbofarm Europa SRL. Patru dintre aceste firme sunt detinute impreuna cu Ioan Toanchina, candidat PD-L pentru Senatul Romaniei in Colegiul 1 din Constanta.
Desi pare a fi preferatul democrat-liberalilor in materie de afaceri, Groza nu este un „ingeras“. Înca din 2004, el are un dosar penal care asteapta alegerile pentru a ajunge pe masa judecatorilor. Potrivit politiei, pe 6 aprilie 2004, Groza, in calitate de administrator al firmei SC Gedvec SA Constanta, i-a indus in eroare pe cetatenii turci Tevfik Moran si Haldun Ozbek. Cei doi erau si ei, la vremea respectiva, administratori ai firmei Gedvec.
Politistii sustin ca Sorin Groza a emis o procura speciala falsificata, despre care Moran si Ozbek nu stiau nimic, cu atat mai mult cu cat nu vorbesc limba romana. Cu ajutorul acestei procuri, asociatul politicianului i-ar fi revocat din functia de administratori pe cei doi cetateni turci si s-ar fi confirmat in functia de administrator unic.
Din aceasta postura, asociatul lui Banias este suspectat ca a sustras sume importante de bani din firma si a creat grave prejudicii patronilor acesteia.

Cearta pe incinerator

Grupul PDL-istilor destepti de la Constanta nu tine cont de nimic. În 2006, Banias, din postura de director al APM, a semnat un contract cu firma Rosal, care apartine colegului sau de partid, Silviu Prigoana.
Aparent, Rosal ar fi trebuit sa fie avantajata la fel cum se intamplase cu firma lui Banias, dar lucrurile au stat cu totul altfel. În ciuda faptului ca se stiau de pe la sedintele de partid, Prigoana si Banias nu s-au inteles asa cum trebuie. Asa se face ca, de mai bine de trei ani, Administratia Porturilor se judeca frenetic cu Rosal pentru niste bani pe care firma lui Prigoana se pare ca nu i-ar fi platit in schimbul folosirii unui incinerator aflat in incinta portului.
Desi intre timp asociatul lui Banias, Ioan Balan, a fost numit la conducerea APM, lucrurile nu s-au clarificat, semn ca numai PDL-istii din Constanta au acces la borcanul cu miere reprezentat de portul maritim.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000