Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Parteneriatul Foamei

Parteneriatul Foamei

„E un moment istoric: stanga si dreapta isi dau mana pentru un Parteneriat pentru Romania”. Sa-ti dea lacrimile, nu alta. De ras. Ineptia asta, zisa pentru prima data de dl. Emil Boc, a capatat, ieri, prin rostirea ritualica a crainicelor si reportareselor, greutatea unei incantatii care sa ne duca pe noi, alegatori haotici de stanga-dreapta, in pragul singurei fericiri care ne mai poate lovi pe vremurile astea de criza – infratirea intre politicieni spre binele poporului.
Eu nu ma pot bucura de Parteneriat. Orice putere-mamut, ce risca sa devina discretionara, ma pune in alerta. Cine-si inchipuie ca opozitia se va naste in Guvern, in cadrul coalitiei nou-formate, ca se vor controla unul pe altul „sa nu fure” inseamna ca nu a vazut singurul lucru care-i uneste cu adevarat: foamea.
Nu-i vorba - in jurul mesei negocierilor, nu era niciunul muritor de foame. De fapt, in sala, valoarea in suma neta a domnilor si a doamnei care au ctitorit Parteneriatul era de cateva sute de milioane de euro bune. Dar foamea lor este mult mai adanca si nu tine numai de bani.
E foamea de girofar, de badigard si de statutul de Dumnezeu pe pamant. E foamea de putere, mult mai acuta acum, dupa umilinta opozitiei si dupa ce au fost nevoiti sa suporte, la Palatul Victoria, niste tasti-basti, care vorba dlui Vanghelie, „nici sa fure nu stiu”.
Este foamea de martan care, viseaza sa ajunga in fruntea bucatelor, chiar si pentru a nu-ti mai raspunde la telefon sau la buna ziua, fiind convins ca, de acum incolo, puterea este eterna si el nu va mai fi nevoit sa dea socoteala nimanui niciodata.
Parteneriatul pentru Romania este, de fapt, un Parteneriat al Foamei. Iar UDMR n-a fost luat la masa deoarece PSD a pus o conditie, zic eu, corecta: de ce sa imparti la trei cand poti sa imparti la doi? In acest Parteneriat, stanga si dreapta exista doar in masura in care stanga nu trebuie si nici nu vrea sa stie ce face dreapta si viceversa: ca lucrurile sa mearga ca unse, noii aliati au decis sa nu se interfereze. Astfel, fiecare domeniu extras la Marea Imparteala va fi gestionat cap-coada de acelasi partid, care va detine tot, de la ministru si secretari de stat (si secretarele aferente), pana la structurile de control din Parlament, respectiv comisiile de specialitate. De asemenea, administratiile locale vor fi monocolore - seful Consiliului Judetean si prefectul vor face parte, de acum incolo, din aceeasi tabara. Sunt doar doua dintre „principiile” calauzitoare ale celor care negociaza, zilele astea, cu cutitul in mana, felia lor de Romanie. Porunca intai este neamestecul in treburile interne ale celuilalt – o conditie sanatoasa care va permite PD-L si PSD sa aiba o casnicie linistita in urmatorii patru ani.
Prin urmare, nu cred ca se vor certa, nu cred ca Guvernul va crapa de cum da firul ierbii, nu cred ca Traian Basescu ii va invrajbi prea curand. Poate parea pentru multi surprinzator, dar PD-L si PSD au toate premisele sa se inteleaga foarte bine. Prin Parteneriat, fiecare si-a completat o lipsa. PSD tanjea dupa un Lider. Acum il are. PD-L dupa o structura. Acum a gasit-o. Cu forta de conducator a lui Traian Basescu si cu eficienta, zelul si disciplina cazona ale baronilor PSD, noul organism politic va fi killerul perfect, specia dominanta, fara nicio concurenta.
Cu un PNL debil, cu o societate civila de multe ori fascinata de nimbul prezidential si cu trusturi de presa ele insele tentate deseori cu deliciile puterii, problema opozitiei in Romania va deveni, in curand, un subiect care ne va arde, ca setea, pe toti.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000