Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Parlamentul, desfiintat de Ziua Democratiei

Parlamentul, desfiintat de Ziua Democratiei

Dupa ziua de ieri, apare intrebarea de ce mai tine Romania 451 de parlamentari, ale caror indemnizatii, cazare, diurne, deplasari, cabinete, hartie igienica si telefoane costa contribuabilii sute de milioane de euro? Nu i-ar fi de ajuns 100 sau si mai putini, doar o reprezentare populara simbolica, pentru a se putea inca recomanda republica parlamentara si democratica?
În fond, intr-un an, alesii au dezbatut, conform numaratorii unui ONG, o singura lege, a carei urma s-a pierdut printre sutele de ordonante simple si de urgenta, trimise de Guvern. Acestea sunt adoptate in mod automat, fiindca nu are niciun sens sa le mai discute, din moment ce deja "produc efecte" - cum se spune -, unele chiar de pe vremea liberalilor. Altele sunt "ordonante de modificare a ordonantei care modifica ordonanta din...", adica actualii guvernanti strica ce au facut predecesorii care, la randul lor, le-au demontat jucariile inaintasilor.

Peste un asemenea act normativ, nimeni nu se mai uita, este aproape imposibil sa-i descoperi originea si, oricum, peste cateva luni se schimba din nou, fiindca si interesele sunt altele. Poate ca 13-15 parlamentari, exact cati sa compuna o comisie de ancheta decenta, ar fi suficienti pentru Legislativul romanesc, senzatia de parlamentarism activ fiind, cu prisosinta, furnizata de injuraturile si insultele cu care se gratuleaza membrii ei.

Si totusi... Guvernul nu si-ar putea asuma raspunderea pe supercodexuri, in fata unui grup de oameni, care incape intr-un lift. Evenimentul nu ar mai parea atat de plin de pericole si dramatism, ca o trecere printre furcile caudine, din care iese insa, contrar pataniei stramosilor romani, victorios, gratie inteligentei lui Stefan cel Mare - cum ii zicea un pedelist lui Emil Boc - din fruntea Executivului. Cabinetul Boc este la a doua asumare in noua luni de existenta, refuzandu-i, astfel, Parlamentului dezbaterea a cinci legi fundamentale: Codul Penal, Codul Civil, Legea Educatiei, Legea unica a salarizarii si Legea privind reorganizarea unor institutii ale statului.
Presedintele Traian Basescu isi exprima public regretul ca nu au fost adoptate, prin aceeasi procedura, si Codurile de procedura civila si penala. Din pacate, legea nu permite decat o asumare pe sesiune, dar nicio grija! - si pe aceasta ar putea-o modifica Guvernul, de la anul. Toate protestele si controversele legate de ultimele trei legi, asumate ieri, nu l-au clintit niciun milimetru pe marele reformator al statului, Emil Boc.
Cu audienta parlamentara asigurata, el a venit, a citit, a plecat. Cateva ore mai tarziu, a fost randul lui Traian Basescu, pastratorul si chezasul respectarii Constitutiei, sa-si rosteasca discursul in fata Parlamentului. Daca acesta nu ar fi existat, manifestandu-se simpatic sau antipatic, ar fi fost nevoit sa-si expuna ideile direct la televizor, ceea ce n-ar mai fi dat impresia ca se adreseaza cuiva. Asa, parea ca vorbeste cu poporul. La cat de neglijabil a ajuns, Legislativul ar putea fi convocat doar in astfel de ocazii ori substantial micsorat, ceea ce, dupa calculele senatorului PD-L Orest Onofrei, ar reduce cheltuielile de intretinere a Casei Poporului cu 500 de milioane de euro anual.
Ieri, de Ziua Internationala a Democratiei, Parlamentului care a fost si ar fi trebuit sa fie i-a fost semnat actul de deces. Fie-i mausoleul usor!

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000