Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
PDL contra BNR

PDL contra BNR

Cu cateva zile inainte de a pleca de la guvernare, PDL incearca sa dea o grea lovitura bancii centrale, propunand ca legea salarizarii sa se aplice si la Banca Nationala a Romaniei (BNR. Aceasta desi banca centrala nu este o institutie de stat ca oricare alta, unde ajunge sa lucreze oricine. Un grup de 22 de parlamentari democrat-liberali a adresat, ieri, o scrisoare deschisa FMI in care ii solicita reanalizarea conditiilor impuse Romaniei astfel incat sa poata fi inclusa in legea salarizarii unitare si BNR, CNVM, CSA si CSSPP, pe motiv ca “aceste persoane au venituri lunare aberant de mari si nu este normal ca in sistemul de stat sa existe privilegiati”. In replica, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, afirma ca la BNR nimeni nu are astfel de venituri.

“Aceste persoane au venituri lunare aberant de mari si nu este normal ca in sistemul de stat sa existe privilegiati. De exemplu, venitul mediu brut pe anul 2008 al presedintelui Comisiei de supraveghere a Asigurarilor este de 19.600 de euro lunar. Desi, conform Legii nr. 44 din 2/05/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, aceste persoane sunt obligate sa isi faca publice veniturile prin declaratia de avere, la rubrica venituri este completat «conform fisei fiscale»”, se precizeaza in scrisoarea adresata FMI. Scrisoarea mai arata ca, in aceste conditii, “pastrarea in aceste institutii a unor salarii de zeci de mii de euro lunar este inacceptabila in conditiile in care salariul minim brut este de 600 de lei si salariul minim brut pe economie este de 1.702 lei”. “Sunt cazuri in care pensionarii se afla in situatia de a nu-si putea plati cheltuielile curente cu intretinerea si medicamentele. Pastrarea unor asemenea dezechilibre in sistemul de salarizare duce implicit la afectarea bugetului si economiei nationale. Va rugam sa efectuati toate formalitatile necesare pentru a permite eliminarea in cel mai scurt timp a acestor deficiente si sa ne comunicati care este pozitia FMI fata de cele prezentate”, se mai mentioneaza in scrisoarea semnata de 22 de parlamentari PDL.

Vasilescu: Îsi doreste cineva dezorganizarea BNR?

Initiativa parlamentarilor PDL reprezinta un abuz care ar determina specialistii din banca centrala sa migreze catre bancile comerciale, care ofera deja salarii mai mari, si ar afecta performantele BNR, a declarat agentiei Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, citat de Mediafax. “Daca la BNR media salariilor este mai mare decat la alte institutii ale statului, si nu ma refer la cele care au vernituri exceptionale, asta se intampla din doua motive; primul este ca majoritatea covarsitoare a personalului aduna studii superioare, doctorate, specializari in marile centre financiare ale lumii, fapt ce reprezinta inalta pregatire a personalului din aceasta institutie si care cere o remunerare corespunzatoare, iar al doilea motiv este ca un abuz, ca acela pe care si l-ar dori semnatarii scrisorii, i-ar determina pe cei mai multi dintre specialistii bancii centrale sa plece in bancile comerciale, indeosebi in cele cu capital strain, unde si acum salariile sunt mai mari decat cele de la BNR. Îsi doreste cineva dezorganizarea acestei institutii?”, a spus Vasilescu. Potrivit lui, gruparea facuta de parlamentarii PDL, considerata o exceptie de la legea salarizarii, este alcatuita “fara logica”. “BNR nu are nici o legatura pe acest plan cu CNVM, CSA sau CSSPP. Banca Nationala face parte din sistemul european al bancilor centrale si o astfel de plangere si-a gresit adresa. Singura, Banca Centrala Europeana este in masura sa se pronunte in aceasta materie. De altfel, si exemplul dat in comunicat, al salariului de aproape 20.000 de euro lunar la CSA, nu se potriveste deloc cu realitatea de la BNR. Salarii de zeci de mii de euro lunar, cum se arata in comunicat, nu exista la BNR”, a adaugat Vasilescu. El a mai aratat salariile de la BNR, institutie care are cu bugetul statului o singura legatura, “si anume plateste bani la buget, nu ia bani de acolo”, nu au cum sa afecteze bugetul si economia nationala. “Dimpotriva, orice micsorare a salariilor la BNR ar face ca bugetul sa primeasca mai putini bani din impozitele pe salariu”, a afirmat consilierul guvernatorului BNR.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000