Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
PD-L versus PSD

PD-L versus PSD

A sosit momentul bilantului de etapa. Inainte de formarea acestui Guvern, lansam ipoteza canibalizarii. Cunoscand bine structurile de interese si comportamentul celor doua partide, PDL si PSD, care urmau sa alcatuiasca alianta politica dominanta. Intrebarea era atunci cine pe cine va canibaliza. Si cum anume. De-a lungul timpului, ambele partide demonstrasera aptitudini re­mar­cabile, sub acest aspect. Iar acum ele se aflau fata in fata, in pozitii relativ egale. Dupa cum s-a vazut la impar­ti­rea prazii.Numita elegant algoritm. Astazi stim cine este canibalul cel mai puternic. Care il sfasie si il devoreaza pe cel mai slab. Nu peste mult timp, PDL isi va incheia socotelile cu PSD.
In politica, operatiunile de canibalizare, atunci cand au loc, se desfasoara pe toate planurile si sunt, prin efectele lor, inevitabile si implacabile. In prima etapa, imediat dupa implementarea premiselor algoritmului politic, am asistat la debutul canibalizarii opozitiei de catre alianta aflata la guvernare. Procesul este in curs. Dar pana una alta, la toate nivelele administratiei publice centrale, pozitiile sunt ocupate in forta de catre reprezentantii PDL-PSD. Este asa-numita epurare administrativa. Incepand cu Radu Berceanu, continuand cu Adriean Videanu, dar si cu toti ceilalti ministri, inclusiv ai PSD, se face asa-numita curatenie in interiorul departamentelor preluate odata cu schimbarea stafetei politice. Specialistii gasiti la posturi sunt dati afara in scopul explicit al politizarii ministerelor. In prezent, ele sunt aproape distinct colorate fie in rosu, fie in portocaliu. A inceput - dar inca nu este in pli­na desfasurare - si operatiunea de eliminare a functionarilor atribuiti PNL din administratiile locale. In paralel cu epurarea administrativa, are loc si procesul de canibalizare politica a partidelor din opozitie. Parlamentarii liberali care doresc sunt primiti cu bratele deschise la PDL ori PSD. In plan local, asistam la o presiune din ce in ce mai mare, careia liberalii ii vor face cu greu fata sau deloc, in sensul refacerii majoritatilor din consiliile judetene, orasenesti ori comunale. Sub sloganul "nu putem fi majoritari la centru si minoritari in tara". Urmeaza canibalizarea media. Prin eliminarea, acolo unde se poate, din functiile cheie a jurnalistilor considerati prea critici in raport cu PDL ori PSD, ca sa nu mai vorbim de cei taxati drept oameni ai liberalilor.
Adevarata canibalizare are loc, insa, in interiorul coalitiei. In ofensiva acerba pentru ocuparea celor mai importante pozitii in vederea luptei decisive ce va avea loc mai devreme sau mai tarziu, a inceput paruiala intre PSD si PDL. Cine este mai puternic, din aceasta perspectiva? Cine este mai agresiv? Care dintre cele doua partide reuseste sa-si pastreze coeziunea, actionand ca o veritabila masina de tip canibal? Si, in consecinta, cine se dovedeste a fi mai vulnerabil? Raspunsul la aceste intrebari este clarificat de ultimele evenimente politice. Marea infruntare, care este abia la inceput si se desfasoara in mod vizibil intre greii PSD si mai discret in plan local, indica fara drept de apel faptul ca, devorandu-se singur, acest partid urmeaza a se lasa devorat de partenerul din coalitie. Inceputul l-au facut cavalerii revolutiei portocalii din PSD, intai avocati ai mezaliantei cu partidul lui Traian Basescu. Cu exceptia lui Marian Oprisan, care mai devreme sau mai tarziu vine si el la rand, toti ceilalti, in frunte cu Mitrea, Oprea, Dragnea si Mazare, in ciuda faptului ca au declansat operatiunea de alianta PSD-PDL, sunt rand pe rand aruncati peste bord. In PSD se face un fel de curatenie. O fractiune o devoreaza pe cealalta. Dar PSD nu devine, in acest fel, mai vanjos. Dimpotriva.Dupa ce luptele fratricide din PSD se vor fi incheiat, urmeaza faza finala. Si letala pentru acest partid. Pentru ca abia atunci PDL va declansa canibalizarea PSD.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000