Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
PD-L ia la misto Constitutia Romaniei

PD-L ia la misto Constitutia Romaniei

Circul din Parlament legat de dosarele sale il determina pe Adrian Nastase sa puna intrebarile firesti factorilor abilitati. El i-a trimis o scrisoare ministrului justitiei Catalin Predoiu in care ii pune un set de intrebari printre care se numara si aceea daca i se pare normal ca o solicitare de aplicare retroactiva a unei decizii a CC poate justifica cererea de reluare a unui vot deja exprimat. Adrian Nastase comenteaza si pe blogul sau activitatea din ultimele zile a Camerei Deputatilor, care poate fi conexata cu o practica stalinista potrivit careia “procedura nu este importanta daca dorim rezultate”.“ Nu cred ca mai are rost sa intru in detalii legate de ceea ce s-a intamplat ieri, mai mult decat a spune ca PD-L a provocat, din nou, o situatie in care, luand la misto Constitutia, a incercat sa castige in planul imaginii”, mai spune, nu lipsit de ironie Adrian Nastase.
Sedinta de ieri a plenului Camerei Deputatilor a inceput furtunos. In functie de interese, unii lideri de grup au solicitat reluarea voturilor finale date cu o zi inainte pe motiv ca sistemul electronic de vot nu a functionat. Democrat-liberalii au fost interesati sa le treaca legea Ralucai Turcan, respinsa cu o zi inainte, prin care viitoarele conduceri ale SRR si SRTV nu mai puteau fi demise pe perioada mandatului. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a invocat proasta functionare a sistemului de vot electronic, iar colegul sau, Petru Calian, a propus reluarea votului. Nici liberalii nu s-au lasat mai prejos si, invocand acelasi motiv ca PDL-istii – proasta functionare a sistemului de vot - au cerut si ei un nou vot pentru trecerea Oficiului National al Registrului Comertului din subordinea Ministerului Justitiei in cea a Camerei de Comert. Solicitarile nu s-au oprit aici, ajungandu-se la esenta problemei – dosarele lui Adrian Nastase. Sever Voinescu (PDL) a spus ca daca tot se reiau voturile ar fi cazul ca si votul prin care s-a stabilit ca cererea procurorului general in cazul Nastase este inadmisibila sa fie reluat. Aura Vasile(PSD) a cerut si ea ca votul la Registrul Comertului sa fie reluat nu in aceasta sesiune ci la toamna. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a supus apoi la vot, la gramada, reluarea votului la legea privind Registrul Comertului, la legea privind organizarea SRR si SRTV si la proiectul referitor la solicitarea procurorului general. Propunerea a fost respinsa. Roberta Anastase a uitat ca exita o singura propunere ca votul sa fie reluat la toamna pe proiectul privind Registrul Comertului si a supus la vot reluarea votului la cele trei puncte, la toamna. Neatenti, deputatii au adoptat cu 123 voturi pentru, trei voturi impotriva si cinci cinci abtineri, iar presedintele Camerei Deputatilor a anuntat ca la toamna se va relua votul asupra tuturor celor trei proiecte, inclusiv dosarele lui Adrian Nastase. “Eu am propus altceva, nu ce spuneti dumneavoastra. Ceea ce dumneavoastra doriti sa propuneti, nu aveti decat sa o faceti si sa se voteze si a treia oara”, a ripostat reprezentanta PSD Aura vasile. Anastase a replicat: “Doamna Vasile este un vot inchis. Daca mai doriti sa faceti si alte propuneri, astept (…) Prin urmare ati votat ca in prima sedinta de vot final din sesiunea viitoare vom relua votul pe trei hotarari”. Scandalul s-a incins. Reprezentantul UDMR, Marton Arpad a tinut sa aminteasca faptul ca prin supunerea la vot a celor trei proiecte, PDL ar dori ca legea SRR si SRTV sa treaca prin aprobare tacita. “Eu stiu ca se doreste trecerea prin acord tacit o lege de pedelizare a televiziunii publice”, a punctat Marton Arpad. A fost nevoie de o noua pauza de consultari pentru ca presedintele Camerei sa se lamureasca despre ce este vorba, dupa care Roberta Anastase a anuntat ca nu se va mai relua niciun vot, nici acum si nici la toamna. Propunerea a trecut, cosemnandu-se doar un singur vot impotriva.
«Constitutia a fost luata la misto»
Ultimele evenimente din Camera Deputatilor sunt comentate pe blogul lui Adrian Nastase care aminteste nu lipsit de ironie ca “procedura nu este importanta daca dorim rezultate”
“ Nu cred ca mai are rost sa intru in detalii legate de ceea ce s-a intamplat ieri, mai mult decat a spune ca PD-L a provocat, din nou, o situatie in care, luand la misto Constitutia, a incercat sa castige in planul imaginii. Sau mai corect, sa mai recupereze ceva dupa prestatia penibila a doamnei Ridzi. Eu inteleg unii jurnalisti si simpli cetateni atunci cand, dupa un eveniment precum cel de la Camera Deputatilor, incep sa ridice intrebari legate de relatia dintre politic si Justitie. In mod evident, nu toti oamenii au timp sa stea sa analizeze detalii legislative si constitutionale. Asta este treaba celor care sunt in Parlament, sau ar trebui sa fie. Numai ca unii, portocalii, nu dau doi bani pe fisa postului si se comporta ca niste bravi realizatori de emisiuni televizate, distribuite numai dupa ora 22.00.Respectarea Constitutiei s-a transformat treptat din obligatie in optiune, iar acum risca sa se transforme in infractiune”, spune Adrian Nastase pe blog. El aminteste de o scrisoare deschisa pe care i-a trimis-o ministrului justitiei Catalin Predoiu in care il roaga sa faca precizari legate de cererea procurorului general trimisa Parlamentului prin care se solicita reluarea votului intr-unul dintre dosarele sale. Adrian Nastase crede ca ministrul justitiei nici nu a citit scrisoarea trimisa Parlamentului de catre procurorul general. “Considerati ca poate fi admisa o solicitare de aplicare retroactiva a unei decizii a Curtii Constitutionale, din octombrie 2008, pentru a justifica cererea de reluare a unui vot deja exprimat, in august 2008, in conditiile in care articolul 147 alin.(4) din Constitutia Romaniei stabileste, va reamintesc, ca deciziile Curtii Constitutionale au putere doar pentru viitor?”, este una din intrebarile la care Catalin Predoiu ar trebui sa raspunda. Nastase il mai intreaba pe titularul de la justitie daca “s-ar justifica, in acest caz, o propunere de demitere pentru un procuror general care semneaza o astfel de cerere catre Parlament, prin care indeamna la incalcarea Constitutiei”. “Stiu ca apreciati oamenii bine pregatiti. Tocmai de aceea, probabil, ati inaintat propunerea ca Daniel Morar sa fie reconfirmat in functie. La fel ca si in cazul lui Doru Tulus. In aceste conditii, chiar credeti ca cineva care incalca brutal prevederile Constitutiei, inducand in eroare Parlamentul, poate fi in continuare procuror general?”, este o alta intrebare formulata de Adrian Nastase.
PDL merge la Curtea Constitutionala
PDL a depus la Secretariatul General al Camerei Deputatilor, o sesizare de neconstitutionalitate a articolelor din Regulamentul Camerei care au dus la respingerea solicitarii procurorului general de a relua votul pentru inceperea urmaririi penale a lui Nastase. Sesizarea a fost initiata de deputatul PDL Mihail Boldea si este semnata de 52 deputati PDL.Potrivit deputatului Boldea, Parlamentul se face vinovat de imixtiune in justitie, negand dreptul acesteia de a isi urma cursul firesc si legal. Democrat-liberalul sustine ca articolele din Regulament “folosite de tabara pro-Nastase prin fortarea si interpretarea reglementarilor legale, ar trebui modificate astfel incat, pe viitor, sa nu mai existe cazuri de blocare a actului de justitie in functie de cum dicteaza interesele unei majoritati ad-hoc unita de interese de casta”.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000