Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ordonanta Emil Boc, de la act demential la catastrofa

Ordonanta Emil Boc, de la act demential la catastrofa

Decizia Cabinetului Boc de a trimite Parlamentul in somaj a starnit valuri in randul politicienilor din toate formatiunile, mai putin PDL. Lideri de partide sau parlamentari au acuzat incalcarea principiilor statului de drept. Acuzatiile la adresa Guvernului Boc au curs pe banda rulanta-de la "dementa" la "catastrofa juridica" sau la "fata diavoleasca" pe care si-au aratat-o guvernantii.
Pesedistii s-au lepadat de hotararea Executivului din care fac parte si au dat vina pe premierul Boc si pe incompetenta Ministerului Justitiei. Liberalii au anuntat ca vor face demersurile necesare pentru contestarea ordonantei la Curtea Constitutionala. PDL a refuzat sa mai comenteze.
Liderii PSD se spala pe maini
Pesedistii se disociaza de guvernul din care fac parte si sustin ca nu au stiut nimic si niciun ministru social-democrat nu a semnat ordonanta prin care Boc dispune modificare sau abrogarea actelor normative inainte ca acestea sa intre in vigoare.
Deputatul PSD Titus Corlatean a declarat azi ca ordonanta respectiva este "o catastrofa juridica". El a adaugat ca cei responsabili din Ministerul Justitiei ar trebui dati afara sau trimisi la "reciclare".
Presedintele PSD Mircea Geoana a comentat si el ca ordonanta este neconstitutionala si risca sa dezechilibreze intregul sistem de legiferare. El a subliniat ca actul normativ nu a avut avize din partea niciunui ministru social-democrat. Geoana crede ca Executivul a intrat intr-o "cavalcada a erorilor", din cauza Ministerului Justitiei care nu a fost in stare sa elaboreze codurile juridice in timp util si intr-o formula buna.
Ministrii pesedisti, solidari cu premierul!
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat pentru evz.ro ca, atata timp cat este membru al Cabinetului Boc, este solidar cu toate actele guvernului si refuza sa comenteze pe fond ordonanta de urgenta potrivit careia actele normative pot fi modificate sau abrogate inainte de intrarea lor in vigoare.
"Nu pot comenta nimic. Cereti punctul de vedere al Ministerului Justitiei, care este initiator", a declarat Ponta. Ministrul a precizat ca ordonanta a fost introdusa pe ordinea de zi a Executivului pe lista documentelor suplimentare.
Fata diavoleasca a Cabinetului Boc
Liberalii considera ca ordonanta Boc incalca legea fundamentala si vor ca magistratii de la Curtea Constitutionala sa blocheze actul normativ. Presedintele PNL Crin Antonescu a spus ca Romania va trebui sa decida daca doreste sa fie o tara democratica sau "terenul de vanatoare al clanului Basescu" si al complicilor lui de la PDL si PSD. Conform procedurilor, ei vor sesiza Avocatul Poporului pentru ca acesta sa atace ordonanta la Curtea Constitutionala.
Liderul PNL Ludovic Orban crede ca Guvernul Boc desfiinteaza Parlamentul printr-o lovitura de stat, stabilind ca actele normative adoptate pot fi modificate sau abrogate inainte de intrarea lor in vigoare. Orban a mai spus ca ordonanta Palatului Victoria este o decizie care arata "fata diavoleasca a lui Boc si a celor care conduc acest Guvern".
Un act demential care incurajeaza dezmatul legislativ
Deputatul jurist Sergiu Andon considera ca ordonanta Boc reprezinta un "act demential" si va exacerba "dezmatul" legislativ, cu efecte extrem de negative asupra sistemului juridic, dar si asupra investitorilor straini care si asa sunt "oripilati" de instabilitatea din Romania.
Andon a comentat pentru Evz.ro ca decizia Executivului de a introduce modificarea sau abrogarea actelor normative, inainte ca acestea sa intre in vigoare, este una extrem de nefericita. In opinia juristului, ea este un urias pas inapoi in constructia statului de drept intrucat Romania are deja o legislatie extrem de stufoasa si instabila, care face ca justitia sa fie ineficienta.
Ministerul Justitiei respinge acuzatiile
Secretarul de stat din Ministerul Justitiei Alina Bica a respins acuzatiile potrivit carora controversata ordonanta stipuleaza ca Executivul poate modifica sau abroga acte normative dupa ce acestea au fost adoptate de catre Pralament. Ea a sustinut ca in textul guvernului nu se mentioneaza cine face modificarile respective, astfel incat se subintelege ca cel care amendeaza actele este tot Legislativul.
Guvernantii sustin ca ordonanta vizeaza doar acele situatii in care, intre momentul adoptarii unei legi si data intrarii ei in vigoare, intervin modificari sociale care cer ca actul normativ sa fie adaptat la noile realitati. Guvernul a decis ieri sa isi angajeze raspunderea pe Codul Penal si Codul juridic, aceste legi urmand sa intre in vigoare in 2011.
Prin ordonanta lui Boc, se elimina si obligatia Guvernului de a prezenta studii de impact cu privire la legile pentru care isi asuma raspunderea. Cu alte cuvinte, Boc nu mai trebuie sa prezinte Parlamentului o analiza fundamentata asupra consecintelor sociale sau economico-financiare pe care le-ar putea avea o lege.
Consiliul Legislativ a avertizat
Guvernul Boc a fost avertizat de Consiliul Legislativ sa mediteze de doua ori inainte de a stabili ca actele normative pot fi modificate sau abrogate inainte de intrarea lor in vigoare. Consiliul Legislativ a atras atentia Cabinetului Boc ca astfel de proceduri nu exista in niciun stat european.
In punctul de vedere al Consiliului Legislativ se arata ca, atata vreme cat nu exista garantia ca astfel de prevederi vor fi aplicate doar in cazul Codurilor juridice, ordonanta este inacceptabila.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000