Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Necunoscutele afacerii Oprea”

Necunoscutele afacerii Oprea”

Pana la deznodamantul de luni, cand forul colectiv de conducere al PSD i-a retras sprijinul politic, Gabriel Oprea parea a fi unul dintre oamenii forte ai partidului. Poate cel mai „forte” – pentru ca altminteri nu inteleg de ce a fost desemnat ca beneficiar al primei optiuni la impartirea portofoliilor ministeriale.
Avand prioritate, PSD-ul a uimit pe toata lumea optand, in locul manosului portofoliu al Transporturilor, prin care vor veni cei mai multi bani europeni in perioada urmatoare, pentru banalul portofoliu al Internelor! Singura explicatie de dat naivilor ar fi fost ca PSD-ul doreste, mai mult decat orice altceva, sa contribuie la reformarea institutiilor din subordine, avand ca principal obiectiv lupta impotriva coruptiei si a infractionalitatii. Or daca asa stateau lucrurile, Oprea nu putea sa fie cel mai potrivit personaj de plasat in varful unei organigrame colcaind de interese si complicitati. Nu era nici Voicu, contracandidatul sau, cel sustinut de Vanghelie, dar la prima vedere Oprea avea macar o alta anvergura – ca de la cartierul Ferentari la judetul Ilfov. Pe ce se baza forta lui Oprea si pozitia sa, superioara unor activisti cu vechime si pretentii? S-a vehiculat ideea ca unul dintre criteriile puse in functiune pentru selectarea viitorilor demnitari ar fi fost forta organizatiilor locale si rezultatele obtinute de acestea. Or Ilfovul, condus de Oprea, nu inregistrase altceva decat esecuri in serie, atat la locale cat si la parlamentare, unde ponderea sa scazuse in mod simtitor. Atunci?
Gabriel Oprea a aparut pe esichierul politic practic din neant. In 2001 el a fost numit prefect al Capitalei, fiind selectat de la Agentia Domeniilor Statului. I-a atras atentia lui Nastase prin stilul sau militaros – provenea din cadrul armatei – si prin talentul de a executa ordine si de a raporta constiincios. In cautarea unei echipe proprii, pe care sa o opuna „veteranilor” din partid, Nastase l-a stimulat si l-a promovat, facandu-l secretar de stat la Administratie, dandu-i si atributii importante pe linie de partid. Fire pragmatica, cu un bun instinct al afacerilor, Oprea si-a folosit pozitia pentru a prospera, intr-un demers care nu tinea cont de diferentele de ideologie sau de apartenenta politica. Inca de pe atunci, legaturile sale cu Compania Cocos-Bittner-Petrache au condus spre aranjamente profitabile care au sporit averea generalului in mod substantial. In paralel, acesta nu a neglijat latura intelectuala a imaginii sale, obtinand felurite diplome si titluri academice care l-au adus in paradoxala situatie de a deveni indrumatorul unor doctoranzi de talia fostului sef al SRI, Timofte. Cei patru ani de Opozitie au fost folositi intensiv pentru consolidarea propriului statut si pentru racolarea unui grup propriu – printre aliatii sai de nadejde numarandu-se influentul primar al Sectorului 2, Ontanu, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, si alti cativa lideri cu greutate. Conflictul cu Marian Vanghelie si cu gruparea acestuia avea, insa, sa fie piatra de incercare a demersului sau: invingator in runda pentru desemnarea ministrului de Interne, Oprea a pierdut la scor in incidentul „Vulpea”, pe care primarul Sectorului 5 l-a speculat la maxim.
Cariera politica la varf in PSD a lui Oprea pare a se fi zdrobit la impactul cu suspiciunile majore pe care le-a generat comportamentul sau arogant. Toata lumea s-a intrebat pe ce se bazeaza, iar unicul raspuns pare sa fie acum: „Basescu”. Oprea a intinat nobilele aspiratii social-democrate de a controla o parte a fluxului de informatii secrete prin Ardelean. Acest lucru nu-i poate fi iertat. Va fi, probabil, exclus si din partid. Chiar daca va fi recuperat de o alta formatiune, el nu mai poate servi pe nimeni. In afara de sine.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000