Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Moartea coalitiei, singurul happy end

Moartea coalitiei, singurul happy end

Multa lume isi sparge capul sa afle rostul ultimelor miscari din coalitia de guvernamant, resortul ascuns ce a declansat criza, logica deciziilor PD-L si PSD, care detoneaza firava stabilitate politica in care balteau. Se straduieste, asadar, sa inteleaga. Ei bine, oricat ai despica firul in patru, nimic nu are sens. Puse in perspectiva, toate ipotezele se fac tandari, iar asa-zisele "ratiuni" si "mize" sunt bune de aruncat la gunoi.

S-o luam pe rand:
Remanierea. Înlocuirea unuia sau a mai multor ministri, pe motiv de lipsa de activitate si afirmatii inadecvate, cu doua luni inainte de scrutinul prezidential nu este o masura politica credibila. Dupa alegeri, conform intentiilor declarate ale liderilor pedelisti si pesedisti, guvernul va fi reconfigurat in functie de vointa celui care le va castiga, iar, in timpul scurt care a mai ramas, schimbarile in interiorul lui nu au cum sa-l faca mai eficient, fiindca si membrii cabinetului intra in campanie. Remanierea propusa de Emil Boc vizeaza un singur om, ministrul de Interne Dan Nica, chiar daca mai sunt si altii care si-au scapat "strada" din mana, prin urmare nu bunul mers al echipei il preocupa pe premier. Actiunea sa a impins coalitia spre ruptura si spre criza guvernamentala, din care, in sarabanda acuzatiilor reciproce si a nemultumirilor sociale, PD-L si PSD pierd deopotriva in imagine.

Ministerul de Interne. Cu al sau serviciu de informatii si diviziune administrativa nu poate manipula (frauda) suficiente voturi pentru a influenta rezultatul prezidentialelor din aceasta toamna. Turismul electoral de care erau socotiti responsabili, pana acum, pesedistii nu l-a facut pe Adrian Nastase sef de stat, in 2004, si nici n-a ajutat PSD sa depaseasca PD-L, la uninominalele de anul trecut si europarlamentarele de anul acesta. E o miza prea mica pentru acest scandal monstru. În plus, dupa afirmatiile lui Dan Nica - mii de autobuze inchiriate nu se stie de cine pentru a plimba votantii de la o sectie la alta, in ziua alegerilor - lasa PD-L expus acuzatiilor de frauda, asigurand conducerea MAI cu propriu-i interimar. Solutia unui independent sau unui reprezentat al opozitiei la acest minister, propusa de presedinte, e un compromis politic, care nu confera mai multa insemnatate mizei, ci prelungeste jocul nervilor, in care cineva, in final, va claca.

Basescu, glasul ratiunii. Este ipoteza cea mai vehiculata, adica el a amorsat bomba, pentru ca tot el s-o dezamorseze, aparand ca salvatorul natiunii. Chiar daca acesta i-ar fi fost pateticul plan, presedintele Traian Basescu nu este credibil in postura de erou genist. Nimeni nu-si imagineaza ca premierul Boc sufla fara aprobarea sa, astfel incat seful statului nu-si poate agata o medalie pe piept din "medierea" unui conflict la a carui declansare a fost partas. Cine procedeaza astfel, iresponsabil si cinic, isi are locul in alta parte, nu la Cotroceni. De altfel, Traian Basescu - din pozitia neutra, in care, brusc, s-a asezat - nu a impiedicat, ieri, intrarea politicii in vrie. Electoratul confuz, dezgustat si ingrijorat nu mai sta, acum, sa caute victime, salvatori si vinovati si-i baga pe toti in aceeasi oala.

Toate acestea ar capata un sens, daca, in saptamanile urmatoare, impotentul Cabinet Boc ar pica in Parlament si, in locul lui, ar fi instalat un guvern de tehnocrati, care sa faca ceva pentru Romania si nu pe ea, ca celalalt. Partidele de guvernamant sunt bolnave, obsedate de lupta dintre ele, inevitabila moarte a coalitiei este singurul final fericit.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000