Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Mitocania romaneasca, scoasa la export

Mitocania romaneasca, scoasa la export

Ministrul Turismului si-a facut bine socoteala, concentrandu-se pe manastiri si zonele balneare: marea bulgareasca, luata cu asalt de conationalii sai si apta sa ofere conditii excelente, poate fi considerata o prelungire a litoralului nostru.
Bulgaria e sora cu romanul. Cu turistul roman care a dat marea de-acasa pe cea de la sud de Dunare. Daca n-ar fi inscriptiile chirilice, nici n-ai observa ca ai iesit din tara. La Ruse, vamesii lor vorbesc pe intelesul tau (cu accent insesizabil), iar odata ajuns in statiuni, romana pare limba oficiala.

Nisipurile de Aur ar putea trece, de fapt, drept o statiune de-a noastra. La receptiile hotelurilor, la restaurant si in magazine, pe terase si pe plaja, toata lumea o rupe pe romaneste. Normal, comunicarea e sufletul comertului. “Buna seara, ce faci, poftim, poftim! Mancare buna avem!”; “Nu place color? Schimbam! Hai, doamna, probeste!”; “Bere rece? Vine, vine! Ce pufteste domnu’?”. Exista chiar si specialitati cu dedicatie: pe meniul unei terase de langa plaja, troneaza, pe langa obisnuitele pizza, hot dog si kebab, “friptura de smecher”. Ortografiata impecabil.Cabinetele foto, in care poti face poze retro, in costum de epoca, functioneaza pe acelasi principiu.

Odata ce te-ai echipat in tinutele amintind de alte vremuri, fotograful te instruieste ferm: “Stai drept! Capu’ sus, fara gusa! Te uiti la mine! Acum, toti zambeste!” Exista chiar si o carciuma romaneasca, in care gasesti porc, miel si vitel la protap si, ati ghicit, manele. Restaurantul – plin ochi, la ceas de seara - din centrul statiunii e singurul loc din care rasuna, live, tanguielile troglodite cu pretentii de muzica aleasa. În rest, tot manele, dar in forma folclorului autentic bulgaresc, a pieselor arabesti ori a ritmurilor indiene, fiecare in restaurantul cu specific. Ar fi falimentat patronul roman, daca ar fi angajat niste muzicanti care sa presteze sarbe, hore si doine? Putin probabil. Totusi, in loc sa-si pastreze caracteristicile nationale, proprietarul a preferat sa fraternizeze sonor cu majoritatea.
Invazia neanderthalienilor
Ar fi fost perfect daca si turistul roman ar fi ales sa fraternizeze cu restul lumii, intru civilizatie. Dar, fiindca e majoritar (cam 90% din totalul musteriilor vin de la noi), traieste senzatia ca are tot dreptul sa exporte marlania din ograda proprie si la bulgari. Daca si-a luat bilete la un hotel rasarit, ba a optat si pentru all inclusive, a tras concluzia ca si mitocaniile sunt cuprinse in pachetul agentiei. Nu conteaza ca piscina hotelului are 4 metri pe 4, o matahala de 130 de kile se arunca in apa, improscand totul in jur. Încurajat, tovarasul de gasca imita insistent figura, plus ca-si indeamna si odrasla sa intre in bazin cu tot cu ditamai salteaua gonflabila. Restul lumii nu mai are loc decat sa-si ude degetele de la picioare? Nu conteaza, important e ca grupul vesel si nerod sa se simta excelent. La obtinerea bunei dispozitii contribuie decisiv ragetele, injuraturile schimbate cu nevasta si pasele cu colacul peste scafarliile vecinilor de sezlong.
La masa, ghiolbania se manifesta plenar: desi exista un cod vestimentar si niste restrictii, sefii de trib isi preumbla burtile dezgolite printre platourile cu mancare. Unul, circumspect, analizeaza oferta, la capitolul “feluri principale”. Nu sta, ca toti fraierii, la coada, nici nu se oboseste sa pescuiasca bucatile de friptura cu clestii traditionali. Îsi vara mana in tava cu aripioare prajite si apuca una cu degetele. Dezamagit de calitatea produsului, il depune inapoi in container, apoi insfaca o alta aripa. Istoria se repeta de trei ori, pana ce toparlanul e satisfacut de aspectul bucatii de pui. Dupa ce transporta catre masa familiei nenumarate farfurii umplute pana la refuz si zeci de halbe de bere, pare ca, in sfarsit, s-a saturat. Eroare: in drum spre iesire, mai baga o data dreapta intr-o mare de rulouri. Plina de admiratie pentru vitejia omului ei, consoarta face acelasi gest.
Victorie totala.
Plimbari pe faleza “condimentate” cu urlete; stationari la lift de care profita, pentru a-si altoi zgomotos plodul obraznic (n-are relevanta ca e trecut de miezul noptii); dialoguri nocturne de pe balcoane diferite, mistouri aberante de alti clienti ai hotelului, toate fac parte din arsenalul de concediu al ratanului roman. Nu se sinchiseste de confortul celorlalti, ce face la Jupiter, Mamaia ori Eforie Sud face si la Nisipurile de Aur. Nu conteaza ca aici totul e pus la punct, ca printre turisti s-au mai strecurat si nemti ori japonezi, daca nu le convine atitudinea lui n-au decat sa-si programeze vacanta in Hawaii. Aici, pe strazile pline cu masini cu numere de Bucuresti, Vaslui, Vrancea, Neamt, Mehedinti, Mures si chiar Constanta, ghiolbania made in Romania se simte indreptatita sa faca legea.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000