Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Marea dezamagire

Marea dezamagire

Pentru ca in final sa poata sa dea vina pe Guvern si sa scape cu fata curata, Traian Basescu a facut un gest de mare cinism. El a strigat primul ca se acutizeaza criza. Dar, de fapt, este un cinism prost. Expresia, chiar daca pare fortata, acopera destul de bine o realitate. Cand, insa, ne referim la cateva calcule, pe care le voi prezenta mai jos, singura expresie adecvata este prostie. Ea se aplica deopotriva sefului statului, primului-ministru, ministrului Finantelor si consilierilorin materie economica de la Cotroceni.Romania nu avea nevoie de "centura de siguranta". Adica de faimosul imprumut de 19 miliarde de euro acordat, cu sus­pecta generozitate, de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana. Din doua motive. Pentru a iesi din criza prin metoda aplicata de Guvern, suma este insuficienta. Am fi avut nevoie de un imprumut de zece ori mai mare. Al doilea motiv este ca existau suficiente resurse pe piata romaneasca pentru a reusi, intr-o buna zi, sa iesim din acest tunel. In schimb, ar fi fost necesara o politica extrem de indrazneata. De natura sa transforme criza economica intr-o oportunitate pentru Romania. Si am fi putut iesi in mare castig. Revin asupra unui singur exemplu de metoda ce putea fi aplicata. Reducerea la 10 la suta sau chiar sub 10 la suta a impozitelor. Am fi dinamizat economia si am fi atras uriase resurse din piata externa. Am preferat, insa, un imprumut pentru care vom plati dobanzi. Pentru a putea face o smecherie. O smecherie electorala.
Inainte chiar de a ne angaja in aceasta solutie a imprumutului - pentru care orga­nis­mele financiare internatio­nale au insistat, din simplul motiv ca erau interesate sa-si puna banii sa lucreze - eu am reusit sa aflu, din surse guvernamentale, care era planul politic al lui Traian Basescu. Cinci miliarde urmau sa fie injectate in sistemul bancar. Scopul oficial era acela ca, asigurandu-se lichiditati bancilor, acestea sa finanteze afacerile. Repunand astfel in miscare economia. In realitate, eu aflasem ca intentia era alta. Si anume de a construi un mecanism prin care statul sa se poata imprumuta pentru a plati pensiile si salariile pentru care nu mai existau resurse. Mi-am imaginat ca se va proceda, totusi, cu intelep­ciune. Respectiv ca, macar de ochii lumii, o parte din aceasta suma va fi totusi injectata in economie. Recunosc, am fost prea optimist. Si mi-am mai imaginat, de asemenea, ca Basescu, cu sau fara Emil Boc, si-a calculat in mod corect resur­sele. Ar fi trebuit ca ingineria financiara sa fie o plapuma sufi­cient de mare pentru a aco­peri intreaga perioada pana la alege­rile prezidentiale. Dupa care, Dumnezeu cu mila. Din nou am fost prea optimist.Gestionand dezastruos criza economica, Traian Basescu, omul care conduce efectiv Guvernul Romaniei fie direct, fie prin instrumentul numit Emil Boc, s-a trezit in situatia oribila ca, in plin an electoral, sa nu mai aiba de unde plati pensiile si salariile bugetarilor. Or asta, pentru el, care este principalul vinovat, inseamna un veritabil dezastru. Si atunci, dincolo de banii imprumutati de la FMI, care sunt controlati de institutiile interna­tionale si se termina imediat dupa ce sunt incasate transele, trebuia angajat de catre Guvern un urias imprumut intern. Atentie, in fiecare zi Guvernul se imprumuta, prin intermediul obligatiunilor de stat, in medie cu 50 milioane de euro. Date fiind dobanzile mari garantate de Ministerul Finantelor, aceste uriase sume sunt asigurate de banci. Carora nu le convine sa finanteze economia pe dobanzi mult mai mici. Si de unde au bancile atatia bani? Din fondurile oferite de Guvern. Din cele cinci miliarde. Asa ca doua generatii de romani vor plati de doua ori dobanda. Pentru FMI si pentru obligatiunile garantate de stat. Povara este uriasa.Dar scopul nu va fi atins. Ii dau o veste proasta domnului Traian Basescu. Suveica nu tine pana la alegeri. Banii se termina curand. Adica cele cinci miliarde. Din aceasta perspectiva, presedin­tele mi-a produs o mare dezama­gire. Nu stie aritmetica.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000