Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Magaria numita Elena Udrea

Magaria numita Elena Udrea

Ministrul turismului, Elena Udrea, anunta cu emfaza, in urma cu o luna, la Paris, ca Romania va beneficia de o campanie de promovare gratuita pe Eurosport, in timpul difuzarii turneului de tenis de la Roland Garros. Insa transmiterea spoturilor publicitare despre Romania ca destinatie turistica nu este deloc gratuita, avand in vedere ca, intamplator sau nu, acelasi canal TV va primi 1,2 milioane de euro pentru difuzarea pana la finalul anului a reclamelor din campania «Romania – Land of Choice»
Caietul de sarcini pentru acest contract arata clar destinatarii banilor. “Posturile de televiziune vizate sunt primul post international de stiri si primul post de televiziune europeana de sport, selectate functie de audienta, conform datelor furnizate de catre European Media and Marketing Survey in 2008.” Aceasta mentiune contrazice articolul 38 din OUG 34/2006 privind achizitiile publice, conform caruia este interzisa indicarea clara a beneficiarului. In 2008, EMS a desemnat Eurosport drept cel mai vizionat post de sport
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, ne-a declarat ca situatia de la Turism se va discuta astazi in Parlament. De altfel, surse din Legislativ spun ca ar putea fi infiintata o comisie parlamentara care sa ia la puricat contractul ministerului in care este implicat postul de televiziune Eurosport. Totodata, politicienii social-democrati au semnalat ca alocarea sumei de 1,2 milioane de euro pentru promovarea Romaniei turistice arata lipsa de interes pentru problemele reale
Ziarul “Gardianul” a incercat inca de vineri sa raspunda la cateva intrebari privind actiunea de difuzare asa-zis gratuita, de catre cel mai mare canal european de sport, a clipului de promovare a Romaniei pe durata turneului de la Roland Garros si, totodata, asupra parteneriatului stabilit de minister cu BRD – Groupe Societe Generale. Tot ce s-a stiut pana zilele trecute a fost ca oferta pentru parteneriat a venit din partea BRD, care a platit creatia si productia clipurilor video in care s-a utilizat imaginea a trei sportivi romani, precum si onorariile acestora. Prin actul semnat intre cele doua parti, Ministerului Turismului ii reveneau doar costurile de promovare pe televiziuni. Actiunea a demarat in plan international la sfarsitul lunii mai a.c., la Paris, prin intermediul televiziunii Eurosport. “La fiecare pauza, pe parcursul transmisiunilor din turneu, pe canalul Eurosport apare un anunt: «Roland Garros iti este oferit de Romania. Romania - Land of choice». Aceasta insertie publicitara nu presupune nici un fel de costuri pentru Ministerul Turismului sau pentru statul roman, urmand a fi difuzata pe tot parcursul turneului, inclusiv in timpul marilor finale. Este de asteptat ca marea finala sa fie urmarita la Eurosport de cateva sute de milioane de telespectatori”, preciza, la acea data, un comunicat de presa al ministerului. Tot atunci, ministerul condus de Elena Udrea mai mentiona: “Campania va continua pana la sfarsitul anului cu difuzarea clipurilor de promovare a tarii noastre pe cel mai mare canal paneuropean de sport si pe cel mai mare canal international de stiri, acestea urmand a fi selectionate conform procedurilor nationale in vigoare”, se arata in comunicatul citat, sugerandu-se astfel inca de atunci cine vor fi beneficiarii contractului care urma sa fie incheiat.
Gratuitatea, avans la un contract gras
«Afacerea» a iesit la lumina recent cand Ministerul Turismului a finalizat “Documentatia de atribuire a contractului de achizitie publica de servicii pentru realizarea unei campanii de publicitate pe piata internationala, prin intermediul posturilor de televiziune cu acoperire paneuropeana si internationala”. Practic, prin acest contract vor fi desemnate canalele TV care vor difuza clipurile despre Romania ca destinatie turistica si care, evident, vor incasa banii pentru difuzare, proveniti de la bugetul de stat. Potrivit documentatiei, va fi incheiat un contract de achizitie de publicitate pe piata internationala, valabil de la data semnarii pana la 31 decembrie 2009, avand o valoare estimata de 1.344.500 de euro, fara TVA (1,6 milioane de euro cu TVA), echivalent a 5.646.900 de lei, la un curs mediu de 4,2 lei. Procedura selectata este “negociere cu publicarea prealabila a unui anunt de participare”.
Contractul urmeaza sa aiba doua componente financiare. Astfel, pentru “lotul A”, respectiv pentru postul de televiziune paneuropean, se vor aloca 1.008.400 de euro, in timp ce “Lotului B”(postul international de stiri) ii revine suma de 336.100 de euro. Totodata, punctul III din documentatie precizeaza: “Nu este un contract rezervat”. Cei 5-7 competitorii urmeaza sa fie notati in urma unui algoritm matematic, se precizeaza in documentatie. “Criteriul de atribuire a contractului este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic, in conditiile celui mai mic cost pe punctul de audienta negociat, conform media planului oferit”, mai arata aceasta. Data-limita pentru depunerea ofertelor este 6 iulie 2009, ora 10, iar data deschiderii ofertei, tot 6 iulie a.c., ora 12, la sediul Ministerului Turismului.
Negociere pentru un contract “cu dedicatie”
Caietul de sarcini intocmit de Ministerul Turismului pentru acest contract arata fara echivoc care vor fi televiziunile beneficiare, precum si faptul ca acestea erau cunoscute dinaintea demararii campaniei de achizitie publica a serviciilor. “Avand in vedere publicul-tinta al acestei campanii de promovare a Romaniei ca destinatie turistica pe plan international, posturile de televiziune vizate sunt primul post international de stiri si primul post de televiziune europeana de sport selectate functie de audienta, conform datelor furnizate de catre European Media and Marketing Survey (EMS) pentru anul 2008, ambele posturi de televiziune cu emisie 24 de ore, 365 de zile, si difuzare in locuinte si structuri de cazare tip hotel sau similare. Cat priveste conditiile pe care posturile TV trebuie sa le indeplineasca, acestea sunt urmatoarele: “Lot A: post TV paneuropean de sport: primul post TV paneuropean de sport, care are prima pozitie ca si audienta, conform datelor furnizate de catre EMS pentru anul 2008”(...), iar la Lotul B – post TV international de stiri este vizat “primul post de televiziune internationala cu grila de programe preponderent informativ, cu cea mai mare audienta si numar de telespectatori la nivel international, conform datelor EMS pentru anul 2008. Banuim ca este inutil sa mai spunem ca postul de sport cu audienta cea mai buna conform EMS, date cunoscute si de cei de la Ministerul Turismului, este tocmai Eurosport. Mentiunea din caietul de sarcini contrazice Articolul 38 din OUG 34/2006 privind achizitiile publice, conform caruia este interzisa indicarea clara a beneficiarului. Astfel, specificarea destinatiei catre care va merge publicitatea, contribuie la favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici.
Banii alocati pentru campanie ajung in Franta
Potrivit datelor EMS, postul TV Eurosport (detinut de holdingul francez Groupe TF1) este cel mai mare canal sportiv de satelit si cablu din Europa. Cu alte cuvinte, 1,2 milioane de euro alocati de la bugetul de stat al Romaniei pentru aceasta campanie de promovare vor merge in conturile actionarilor francezi ai Eurosport. Nu este exclus ca televiziunea de stiri ce va fi selectata pentru promovare sa fie Euronews, care are si actionari francezi si care, potrivit datelor EMS, si-a confirmat pozitia de lider de audienta intre canalele internationale de stiri. Asa se explica “gratuitatea” oferita de Eurosport in timpul turneului de la Roland Garros, precum si marinimia de care a dat dovada BRD atunci cand s-a alaturat campaniei. Se stia de la bun inceput ca grosul banilor vor merge in Franta.
„Este o copilarie sa creada cineva ca difuzarea unui clip pe Eurosport se poate face gratuit“
“Nu stiu de reclama gratuita, stiu doar de acel videoclip gratuit realizat impreuna cu “tridentul” de aur al Romaniei format din Nadia Comaneci, Ilie Nastase si Gica Hagi, clip care ar fi costat enorm.
Daca este sa ne gandim ca artistul Gheorghe Zamfir ceruse pentru un intro la nai de 10-20 de secunde 10.000 de euro, ne putem inchipui cat ar fi costat clipul cu marii sportivi. Oricum este o copilarie sa creada cineva ca difuzarea unui clip promotional pe Eurosport se poate face gratuit. Ideea de lansare la Roland Garos este un lucru excelent, insa nimeni sa nu-si imagineze ca astfel de promovari se fac cadou. Nu consider ca 1,2 milioane de euro foarte mult pentru promovarea Romaniei, desi am vazut ca turismul a fost considerat in toate guvernarile drept a cincea roata la caruta”, ne-a declarat Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului.
„Situatia arata lipsa de interes fata de problemele reale ale tarii“
“Promovare gratuita nu exista nicaieri. Ceea ce este grav in acest caz este faptul ca nu exista o chestiune unitara in promovarea imaginii Romaniei in afara granitelor. Trebuie realizat un plan de promovare a imaginii Romaniei si nu in asa fel incat unii sa-si faca campanie. Ministrul tineretului, Monica Iacob Ridzi, si cel al turismului, Elena Udrea, au inteles ca acele functii le da dreptul sa faca astfel de actiuni pe banii statului. Din punctul meu de vedere, in astfel de cazuri de promovare trebuie intocmite niste analize la nivel guvernamental care sa indice cati bani sunt necesari pentru promovarea Romaniei, dar nu la nivel individual. Din punctul meu de vedere, o astfel de chestiune reprezinta o lipsa de interes fata de problemele reale. Nu neg ca imaginea tarii noastre nu este importanta, dar nu cred ca un singur ministru trebuie se ocupe de acest lucru”, ne-a declarat Corina Cretu, europarlamentar PSD.
Parlamentul ia in discutie afacerea de la Ministerul Turismului
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat pentru “Gardianul” ca astazi se va lua in discutie la Parlament cazul aparut la Ministerul Turismului. “Cu siguranta vom analiza aceasta situatie la Parlament”, a precizat liberalul. Surse parlamentare ne-au declarat totodata ca exista posibilitatea infiintarii unei comisii parlamentare care sa discute contractul de la Ministerul Turismului in care este implicat postul de televiziune Eurosport. Si avocatul Gheorghe Piperea are indoieli legate de acest contract. “Daca avem de-a face cu o selectie de oferte, declaratiile ministrului pot fi interpretate ca o forma de influentare a comisiei de selectie, caz in care respectivul contract poate fi lovit de nulitate. Iar daca avem de-a face cu o licitatie, riscam reeditarea scandalului “Ridzi”, ne-a declarat Piperea.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000