Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Lovitura lui Mircea Geoana

Lovitura lui Mircea Geoana

Presedintele putea sa ignore gestul lui Mircea Geoana. N-a facut-o. Mircea Geoana a stiut ca Traian Basescu e vulnerabil cand vine vorba despre punerea la indoiala a barbatiei sale.
Dupa schimbul de replici dintre Mircea Geoana si Traian Basescu, s-a trancanit ore in sir pe televiziunile de stiri dispera­te ca trebuie sa transmita 24 din 24 de ore stiri dintr-o realitate in care se petrec pu­tine lucruri importante. Intrebarea chinuitoare pentru toti datatorii cu parerea din studiouri, multi dintre ei aflati in plina siesta si, asadar, cu mintea atipita, a fost urmatoarea: Cine a avut dreptate?
Si cum Mircea Geoana are in presa mult mai multi dusmani decat Traian Basescu, balanta a inclinat in favoarea lui Traian Basescu. S-a vorbit astfel despre gafa lui Mircea Geoana, unii grabindu-se sa readuca in discutie faimoasa eti­che­ta­re iliesciana de prostanac. Ca si in cazul campaniei impotriva Elenei Basescu, soldata cu victoria candidatei la europarlamentare, trancanitorii tv n-au tinut cont de un adevar in materie de perceptie a opiniei publice:
Opinia publica se uita la faptele din jur doar cu coada ochilor. Astfel, ea nu retine decat esenta acestor fapte. In cazul raz­bo­iu­lui dintre Mircea Geoana si Traian Ba­ses­cu, opinia publica a inlaturat nuantele de gen, cine are dreptate, si a tras rapid concluzia: Mircea Geoana se razboieste cu Traian Basescu.
In cazul Elenei Basescu, atacurile in afa­­­­cerea scaunul electric au dus la scorul in­credibil obtinut in localitatea in care candidata a daruit scaunul. Pentru ca opi­nia publica n-a retinut greseala de exprimare - mai ales daca ne gandim ca astfel de greseli ar fi facut, de emotie, si Caragiale -, ci esenta: fata a daruit un scaun batranilor de la un azil. La fel, campania tembela du­sa de televiziunile de stiri im­potriva uniformei purtate de Elena Basescu i-a dat o mana de ajutor: Militarii au price­put doar faptul ca Elenei Basescu ii place sa le poarte uniforma, lucru consi­derat salutar de o categorie complexata in pla­nul modei de imbracamintea obligatorie.
Asemanator, dusmanii cranceni ai lui Mircea Geoana n-au facut altceva decat sa-i dea o mana de ajutor, crezand ca-l combat. Pentru ca, indiscutabil, Mircea Geoana tocmai asta a urmarit: Sa se adanceasca in opinia publica de la noi convingerea ca intre el si Traian Basescu e o confruntare pe viata si pe moarte.
Aceasta strategie de campanie i-a reusit perfect liderului PSD prin declaratia ca se retrage din CSAT pe motiv ca la nici o sedinta a institutiei nu s-a discutat calendarul retragerii din Irak. Traian Basescu a aparut marti, 9 iunie 2009, pe la pranz, pentru a-l contrazice. O greseala colosala. Adversarul sau tocmai asta a tintit: un raspuns dur din partea lui Traian Basescu.
Sensibile la scandaluri, televiziunile de stiri au impartit ecranul in doua pe parcursul interventiei lui Traian Basescu. Intr-o parte cuvanta presedintele. In cealalta, aparea usa biroului lui Mircea Geoana de la Senat impreuna cu precizarea: Urmeaza replica lui Mircea Geoana. Opinia publica, straina de nuante, a aruncat o privire fugara la televizor si si-a spus: S-a declansat un razboi intre Mircea Geoana si Traian Basescu. De ce au socotit strategii de campanie ai lui Mircea Geoana ca se impune un astfel de conflict? Din doua motive:
1) Pe fondul rezultatului prost al PNL la europarlamentare, pentru a atrage atentia ca principalii competitori la prezidentiale au ramas doi: Mircea Geoana si Traian Basescu;
2) Pentru a intari convingerea ca Traian Basescu nu e un democrat. Astfel, domnia sa s-a retras din CSAT pe motiv ca aici Traian Basescu bate cu pumnul in masa;
3) Pentru a sterge definitiv impresia ca, prin alierea cu PD-L-ul lui Traian Basescu, el, Mircea Geoana, e cumva aliat cu Traian Basescu. Presedintele putea sa ignore gestul lui Mircea Geoana.
N-a facut-o. Mircea Geoana a stiut ca Traian Basescu e vulnerabil cand vine vorba despre punerea la indoiala a barbatiei sale.
Nu de putine ori pana acum, de dragul de a nu fi crezut las, Traian Basescu a fost de-a dreptul imprudent.
Raspunzandu-i lui Mircea Geoana, Traian Basescu si-a pierdut uriasul avantaj pe care i-l dadea tinerea strans imbratisat a liderului PSD. Legitimandu-l astfel drept principal adversar la prezidentiale, PSD e aliat al PD-L la guvernare.
Multi se vor intreba daca Mircea Geoana nu risca plecarea PSD de la guvernare prin asumarea acestui razboi deschis cu Tatucul PD-L. Greu de dat un raspuns. Nu-i exclus ca Mircea Geoana sa-l provoace pe Traian Basescu sa rupa coalitia. PSD ar fi atunci victima iresponsabilitatii lui Traian Basescu, in stare sa arunce tara intr-o profunda criza politica pe vremuri de criza economica. Nu-i exclus insa ca Mircea Geoana sa stie un adevar: Ca si liderii PSD, liderii PD-L nu sunt dispusi sa plece de la ciolan. Nici macar de dragul lui Traian Basescu.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000