Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Liviu Dragnea prins intre Ponta si Oprea

Liviu Dragnea prins intre Ponta si Oprea

Liviu Dragnea

 Liviu Dragnea prins intre Ponta si Oprea
Liviu Dragnea are două mari probleme, cel putin pentru moment. Sunt implicati fostul premier si lider PSD si fostul vicepremier si actual lider UNPR  – ambii din guvernul care exista pînă acum două luni, Victor  Ponta si respectiv Gabriel Oprea. Să le luăm pe rînd.

O urgentă, relatia cu Ponta. Ponta face stînga împrejur vrea politică. Pare să nu-i convine că e out, nici premier, nici sef al PSD. S-a cam jucat de-a politica si constată că una e să ai putere si alta este să nu ai.  Cu o formulă consacrată pentru fostii demnitari îsi face o fundatie în care adună oamenii care i-au rămas fideli. Aparent nu e vorba de nimic politic, dar numai aparent. Nu se înseală nimeni care sunt adevăratele lui intentii. Fundatia vrea să îi asigure de fapt o platformă în negocierile care urmează. Vor fi sau nu membrii fundatiei deputati si senatori!? Dar Ponta va mai fi parlamentar PSD !? Nimeni nu stie. Totul se decide în culise. Fundatia e un mijloc de presiune asupra liderilor PSD. Dar asta numai dacă raliază membri marcanti PSD si în nr. mare. Ceea ce nu cred că se va întîmpla. Dragnea&Co si-au luat măsuri si au transmis amenintările de rigoare. Ori cu Ponta ori cu partidul!

Fundatia vrea să tină functional grupul Ponta. O văd ca pe pretext de a tine împreună citiva politicieni rămasi fără obiectul muncii după 4 nov. Ponta poate să facă presiuni la alcătuirea listelor, la alegerea candidatilor, să impuna citiva dintre oamenii lui măcar. Poate să facă si destule de necazuri PSD.

Fundatia e un microfon de unde poate să trimită mesaje, să dea declaratii. Să il tină cumva în atentia mass-media. Ponta a fost mereu imprevizibil, asa că Dragnea se poate astepta la multe. La ce nu se poate astepta Dragnea&Co este ca Ponta să stea departe de scena politică, de microfoane si camerele tv. S-ar putea ca Ponta să se găsească în curînd în afara PSD. Situatia lui e pe muchie de cutit. Oricum ăi enervează destul pe actualii lideri PSD.

Cealaltă problemă pentru Dragnea&Co este Gabriel Oprea, la pachet cu partidul lui. Privit pînă recent ca un aliat decisiv pentru rămînerea PSD la guvernare, astăzi e un cartof fierbinte. Pesedistii nu prea stiu cum/si dacă să se debaraseze de el. Chestiunea este dacă PSD si UNPR vor merge pe liste comune. Pe scurt dacă PSD cedează din locurile lui pentru candidatii uneperisti. Asta în conditiile în care, de ex, Parlamentul va avea cu cca 140 de locuri mai putin. Nici pentru PSD nu ar fi destule locuri pentru a multumi toată clientela. Se adaugă si imaginea sulfuroasă a lui Gabriel Oprea care face ca alianta PSD&UNRP să fie toxică. Nu aduce voturi, ci pierde voturi.

Aceeasi problemă si la alegerile locale. Ce beneficiu ar avea PSD dacă ar merge împreună cu UNPR, mai ales că e vot într-un tur in care rolul aliantelor scade drastic. În PSD insă lobby-ul Oprea este destul de puternic si sunt voci care presează să se facă un cartel cu UNPR. Dacă UNPR nu va fi pe liste comune cu PSD există riscul să dispară din politica românească. Sondajele arată UNPR putin peste 2% la sfirsitul anului 2015. Partidul pierde organizatii, membri etc. si se destramă. Am putea să ne întrebăm dacă va rezista pînă la alegeri. Oprea&Co au nevoie de o victorie pentru a supravietui, au nevoie urgent de o asigurare că are un viitor. Numai PSD – dacă acceptă liste comune – poate să il salveze. Da, dar Oprea a declarat în repetate rînduri că nu este legat de PSD ci că are o uniune personală cu Ponta. Or, Ponta e plecat putin din Palatul Victoria.

E de văzut cu se va întîmpla. Momentul e interesant.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000