Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Lista lui Traian Basescu

Lista lui Traian Basescu

Ma uit la lista depusa de PD-L pentru europarlamentare si simt nevoia sa adaug si eu o fila la acest "dosar". Nu e o lista de partid, e una personala, lista lui Traian Basescu.
Pe ea sunt asezati, la locuri de onoare, nu respectabili membri de partid cu state vechi si experiente dovedite, ci colaboratori ai presedintelui sau laudatori ai lui. Monica Macovei. Traian Ungureanu. Nu stiu cat de fericiti sunt cei din PD-L cu o asemenea "lista a PD-L-ului"... Mai mult decat atat, desi exista o alianta de guver­na­re, aceasta este, pana la urma, si o lista anti-PSD. O lista care, in concretul campaniei electorale, va genera tensiuni suplimentare si inutile.

Poate ca nu exista un simbol mai acut al unui stat ce tinde spre puterea discretionara a cuiva decat faptul ca din ce in ce mai multe lucruri, din ce in ce mai multe domenii distincte incep sa fie atribuite acelui om. Sa fie judecate pro sau contra, dar mereu in legatura cu numele lui.
A facut bine Basescu atunci cand "l-a saltat" pe Becali? Sau pe Popoviciu? A facut rau? Asta se discuta la televizor. Uneori parerile sunt impartite in legatura cu faptul in sine, dar foarte multi dintre vorbitori nu au rezerve fata de ideea ca avem de-a face cu "justitia presedintelui". Ma uit la lista depusa de PD-L pentru europarlamentare si simt nevoia sa adaug si eu o fila la acest "dosar".
Nu e o lista de partid, e una personala, lista lui Basescu. Pe ea sunt asezati, la locuri de onoare, nu respectabili membri de partid cu state vechi si experiente dovedite, ci colaboratori ai presedintelui sau la­u­da­tori ai lui. Monica Macovei. Traian Un­gu­rea­nu. Nu stiu cat de fericiti sunt cei din PD-L cu o asemenea "lista a PD-L-ului"...
Mai mult decat atat, desi exista o alianta de guvernare, aceasta este, pana la urma, si o lista anti-PSD.
O lista care, in concretul campaniei electorale, va genera tensiuni suplimentare si inutile. Va amplifica agresivitatea. Nu va menaja colaborarea necesara la nivel politic. Va crea falii. Pentru ca persoane de genul celor amintite si-au creat profilul politic, atat cat e, pe o singura dimensiune, intr-o singura directie: antipesedismul, ramas si el mereu la nivelul rudimentar din 2004-2005. Ce vor spune acesti oameni in campanie?
Ce spun de ani si ani. Pentru ca e singurul lucru la care se pricep.
Mai mult decat atat, "cazul" Monica Macovei e problematic inclusiv in zona postelectorala. Fostul ministru al Justitiei are la activ o lunga cariera de prezentare voit eronata a realitatilor romanesti in plan international. Cum va participa ea la efortul comun si transpartinic al grupului de eurodepu-tati romani in sensul apararii unor interese nationale? Monica Macovei nu va duce la Bruxelles Romania cu bunele si relele ei, cu someri, cu proiecte, cu ramaneri in urma, cu eforturi si sacrificii generate de criza, ci o Romanie basesciana, cu obsesiile ei electorale specifice. Toate astea pot crea probleme partidului, dar lista e a domnului presedinte, si dansul face ce vrea cu ce e al lui, nu?
Asa cum si imprumutul supravegheat de FMI merita sa poarte, pentru viitorimea care-l va plati, numele de "imprumutul Basescu". Cuantumul sau e urias, pe masura unui mare sef de stat. Presedintele l-a propus, l-a explicat, l-a sustinut, i-a supravegheat atent negocierea. In 2001, guvernul pe care l-am condus a imprumutat de la FMI 400 de milioane de dolari, ceea ce a corespuns cu nevoile de dezvoltare din perioada aceea. Un imprumut de peste 60 de ori mai mic, folosit cu eficienta rezonabila si platit fara suferinte din partea cuiva. Ramane de vazut cum va folosi presedintele banii de acum si, mai ales, ce va presupune peste ani plata datoriei pentru fiecare cetatean. Sau, poate, astea sunt, de acum, raspunderile viitoarelor guverne? Poate ca seful statului nu are timp de toate detaliile intr-un an electoral in care alearga pe cal, precum voinicul din poveste, aruncand in urma sa oglinda, pieptenul si tot ce mai are prin dosare ca sa se apere de capcaunii din Mihaileanu, din Marea Neagra, din Baneasa, din Dobrogea si de multi altii?

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000