Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Linie verde anticoruptie in sanatate

Linie verde anticoruptie in sanatate

linia verde coruptie sanatate

 Linie verde anticoruptie in sanatate
Buzoienii pot sesiza cazurile de corupţie din sistemul sanitar printr-o linie verde anticorupţie, lansată recent de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia Generală Anticorupţie.

Linia Verde Anticoruptie în Sănătate este locul unde pot fi sesizate orice fel de cazuri de corupţie din sistemul sanitar: de la condiţionarea actului medical pînă la concursuri de angajare trucate sau achiziţii cu dedicaţie.

150 de dosare de corupţie în sănătate au fost înregistrate în ultimele luni la Direcţia Generală Anticorupţie, iar ministrul Sănatăţii Vlad Voiculescu a precizat că nu a trecut aproape nici o săptămînă în mandatul său în care să nu afle de un astfel de caz şi să nu semneze pentru timiterea dosarelor în instanţă. Este vorba despre medici care au cerut bani pacienţilor pentru tratamente care, în mod normal, erau gratuite sau despre manageri de spitale care au cumpărat aparatură medicală pe sume fabuloase şi - cel mai probabil - au primit comisioane în urma acestor contracte. A fost chiar şi cazul unui ministru care a achiziţionat un sistem informatic de 14 milioane de euro, care nu a fost folosit niciodată.

Program non-stop

Astfel de fapte nu ar trebui să existe în sistemul de sănătate, spun autorităţile şi tocmai de aceea au lansat linia verde anticorupţie cu numărul de telefon 0.800.806.806. Oricine poate suna la acest număr de telefon, să anunţe cînd se confruntă cu un astfel de caz. Dispeceratul va fi la Direcţia Generală Anticorupţie, iar ofiţerii vor răspunde la telefon 24 de ore din 24.

Dispeceratul noii linii verzi va fi administrat de DGA, care va primi, astfel, automat sesizările privind cazurile de corupție.

„Orice român va putea sesiza telefonic cazuri de corupție din sistemul sanitar. (...) Capacitatea Ministerului Sănătății de a descoperi toate cazurile de corupție sau de a descoperi cazuri de corupție în general este încă scăzută, de aceea ne bazăm pe pacienți și pe personalul medical să țină lumina aprinsă. (...) Sistemul sanitar trebuie curățat de fraudă și corupție și asta este în beneficiul medicilor și, bineînțeles, în beneficiul pacienților”, a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Provocat să dea exemple concrete despre ce înseamnă, în opinia sa, cazuri de corupție, ministrul a detaliat.

„Un chirurg îi cere pacientului să-și vândă casa pentru bani de operație. Un ministru al Sănătății cumpără un sistem informatic de 14 milioane de euro, sistem care nu este folosit niciodată. Un pacient află că pe numele lui se decontează medicamente de zeci de mii de lei pentru diagnostice false de HIV, hepatită și diabet. Un grup de firme face contracte de 85 de milioane de euro cu statul și umflă cu 300% prețul pentru reactivi medicali. Un manager de spital primește 100.000 de euro în plic, ca să favorizeze o firmă la achiziția unui echipament. Toate aceste sunt, din păcate, cazuri reale și cam așa se scurg, în fiecare zi, din sistemul sanitar, bani care altfel ar putea fi folosiți pentru îngrijirea pacienților, pentru infrastructură, pentru salariile personalului medical”, a explicat Vlad Voiculescu.

„Când am venit la Minister am descoperit un sistem de sănătate sufocat de grupuri de interese, o pânză de păianjen care acoperă țara. Din loc în loc, pe pânză pândesc păianjeni feudali, fără scrupule, care fac din viața pacienților și din sănătatea acestora, pur și simplu, o afacere. Există însă speranță. Pânza de păianjen se rupe ușor, atunci când este scuturată. Dacă împingi pânza de păianjen cu degetul, dintr-odată se face lumină și fiecare păianjen se ascunde în colțul lui. Sigur, există riscuri pentru oricine face asta, pentru că păianjenii sunt câteodată otrăvitori, de cele mai multe ori însă sunt foarte urâți și pentru a intimida se bazează pe vulgaritate și pe ceea ce unii mai mari ai zilei le datorează”, a susținit, poetic, Vlad Voiculescu.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000