Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Licuriciul cel mare intoarce spatele lui Basescu si Romaniei

Licuriciul cel mare intoarce spatele lui Basescu si Romaniei

Imprevizibilitatea statului roman, coruptia, neseriozitatea, birocratia, legile incoerente, toate au fost tinta criticilor noului ambasador american in Romania, Mark Gitenstein. Mesajele acestuia pentru Bucuresti au fost cat se poate de transante. Presedintelui Basescu i-a transmis ca are mici sanse sa se intalneasca cu liderul de la Casa Alba, Barack Obama, pana la alegeri.

Noul ambasador al SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a venit cu temele bine facute in prima sa conferinta de presa de la instalarea in post. Iar mesajele sale pentru Bucuresti au fost cat se poate de transante si critice. Presedintelui Basescu i-a transmis ca are mici sanse sa se intalneasca cu liderul de la Casa Alba, Barack Obama, pana la alegeri. Acesta din urma este ocupat cu agenda interna. “Putin probabil”, a spus ambasadorul, care a revenit cu noi precizari: “Nu cred ca vor exista intalniri bilaterale in general intre presedintele SUA si oricine altcineva”.


Amanarea vizitei sefului statului roman la Washington pana dupa alegerile prezidentiale a fost evocata chiar de presedintele Basescu, cu ocazia reuniunii anuale a diplomatiei romane.
Atunci, Basescu a facut si o comparatie intre perioada administratiei Bush, cand au fost atinse “o lista nesfarsita de obiective comune”, si actuala administratie Obama. Racirea relatiilor dintre presedinte si diplomatii SUA la Bucuresti este relevata si de absenta lui Traian Basescu de la festivitatile organizate cu ocazia zilei nationale a SUA, precum si de faptul ca ambasadorul Mark Gitenstein a fost lasat ultimul pe lista diplomatilor care si-au prezentat scrisorile de acreditare la Bucuresti. Cotroceniul nu a comentat joi afirmatiile ambasadorului SUA.

Joi, Gitenstein a amintit si de un alt punct care separa Washingtonul de Bucuresti: Kosovo. În timp ce SUA au recunoscut independenta fostei provincii iugoslave, Romania nu a facut-o. Apoi a criticat Guvernul de la Bucuresti pentru ca isi intarzie platile fata de companiile americane si a subliniat ca va interveni public de fiecare data cand companiile sau cetatenii din tara sa ii vor semnala ca au probleme privind domnia legii in Romania. „Rolul meu va fi, atunci cand companiile sau cetatenii americani vor semnala ca se confrunta cu probleme in Romania in ceea ce priveste domnia legii, sa intervin si ma voi exprima si ii voi reprezenta. Voi fi sincer cu autoritatile romane atunci cand vor aparea astfel de probleme, pentru ca vad anumite probleme in cazul carora putem sa fim de ajutor, precum reforme judiciare, de reglementare si de implementare a legii“, a spus diplomatul, care a trecut la exemple. „Sunt companii americane care fac afaceri cu guvernul roman si care nu pot conta pe plati predictibile. În SUA, cand facem proiecte majore de infrastructura, companiile stiu exact cand isi primesc banii. Pentru a dezvolta aceste proiecte, guvernul roman trebuie sa creeze un program prin care sa existe predictibilitate“, a punctat acesta.

„Un alt exemplu in ceea ce priveste planificarea este dezvoltarea infrastructurii. La fabrica Ford din Craiova vor fi produse 300.000 de masini anual. Acolo trebuie sa existe un plan pentru o legatura feroviara sau pentru un sistem de autostrazi pentru ca acele masini sa ajunga la Constanta. Acest lucru necesita un proiect real, un buget real si predictibil“, a mai spus oficialul american.

În privinta eliminarii vizelor, oficialul SUA nu a avut un mesaj optimist. „Rata de refuz al vizelor trebuie sa fie sub pragul de 3% pentru ca o tara sa poata fi inclusa in Visa Waiver. Eu cred ca aceasta problema a ratei de refuz este o chestiune care tine de noi si de Guvernul Romaniei pentru a educa publicul roman despre modul in care acest proces functioneaza“, a punctat Gitenstein. Acesta a mai subliniat ca SUA doresc sa imbunatateasca securitatea energetica a Romaniei, prin diversificarea surselor de energie si a rutelor de tranzit. Ambasadorul a declarat ca este onorat sa fie “primul romano-american numit in aceasta functie” si ca asteapta cu nerabdare sa-si cunoasca tara. Bunicii ambasadorului sunt de origine basarabeana, iar Gitenstein a mai declarat ca unul dintre strabunici era originar din Braila.

Lobby pentru avioanele F-35
Mark Gitenstein a spus joi ca Washingtonului i-ar placea foarte mult ca Romania sa se indrepte catre avioane de lupta F-35 si a precizat ca F-16 constituie un pas intermediar important in aceasta directie. Ambasadorul american a confirmat ca SUA au primit scrisoarea din partea Romaniei privind avioanele de lupta F-16. „Guvernul american a primit scrisoarea de la cel roman si aceasta este procesata, dar nu stiu rezultatul acestui proces“, a spus oficialul. „Noua ne-ar placea foare mult ca Romania sa se indrepte catre F-35. F-16 este un important pas intermediar in aceasta directie. Veti auzi mai multe in urmatoarele saptamani, dar la acest moment nu am mai multe de spus“, a informat ambasadorul.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000