Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Liber la frauda electorala cu voia stapanului Traian Basescu

Liber la frauda electorala cu voia stapanului Traian Basescu

Miza electorala a alegerilor prezidentiale din acest an este atat de mare incat baletul cu Legea electorala pare sa devina sportul favorit al demisului guvern Boc.

Care guvern amesteca, voit sau din greseala umana, borcanele electorale: ziua alegerilor pentru referendum incepe la ora 8.00, iar cea pentru alegerea presedintelui, la ora 7.00. O ciudatenie e si ca listele electorale sunt comune. Votantul semneaza de doua ori pe aceeasi lista. De aici si pana la confuzii aparent nevinovate, drumul este unul extrem de scurt. La capatul acestui drum scurt se va afla invingatorul. În alegeri si la referendum. Învingator, in aceste conditii, nu este exclus sa devina cel care va fi ajutat sa se strecoare printre prevederile schioape ale textelor legale.

Încercarile de a castiga voturi din afara urnelor nu sunt noi.
Aceste incercari au dominat si alegerile generale din 2004. Pe atunci, alegerile erau comasate: cele parlamentare cu cele prezidentiale. Asa se face ca, in urma cu cinci ani, candidatul de atunci la alegerile prezidentiale din partea Aliantei D.A. - dintre Partidul National Liberal si Partidul Democrat -, Traian Basescu, striga in gura mare ca s-a comis o mare frauda electorala cu ajutorul calculatorului.

Acum, dupa lecturarea textelor legislative care reglementeaza cele doua tipuri de scrutin - referendumul pentru trecerea la sistemul parlamentar unicameral si cel pentru alegerea presedintelui Romaniei -, apar suspiciuni serioase cu privire la corectitudinea procesului electoral. Textul legislativ din Monitorul Oficial al Romaniei, si nu un articol din presa ticalosita a mogulilor, sta marturie pentru suspiciunile de frauda. Cotidianul a analizat cele doua texte si prezinta pasajele prin care un anume candidat ar putea fi avantajat. Candidatul in cauza, usor identificabil desigur, ar putea fi avantajat fie prin interpretarea rauvoitoare a textelor legale, fie prin ignoranta multora dintre cei care le aplica. Corectitudinea acestui scrutin depinde, mai mult decat oricand, de cat de mari vor face ochii delegatilor trimisi de partidele politice in birourile electorale ale fiecareia dintre sectiile de votare intinse pe tot cuprinsul tarii.

Din ziua in care s-a oficializat desfasurarea in acelasi timp a referendumului cu alegerile prezidentiale tot mai multe voci din opozitie au acuzat guvernul Boc 2 si pe Traian Basescu de tentativa de frauda. Printr-o hotarare de guvern din 23 octombrie 2009, suspiciunile de frauda electorala capata un contur clar. Hotararea de guvern stabileste o premiera in sistemul electoral romanesc: lista electorala comuna pentru doua tipuri total diferite de scrutin. Practic, cetateanul care se va prezenta la sectia de votare va semna pe aceeasi lista, de doua ori, in cazul in care voteaza si pentru alegerea presedintelui, si pentru referendum. Initial, pe 28 septembrie, guvernul Boc 1 a emis o hotarare prin care stabilea modelul listei electorale pentru alegerea presedintelui Romaniei. Modelul nu se deosebea cu nimic de cel utilizat la alegerile din 2004 si era unul corect. În urma decretului presedintelui Traian Basescu prin care s-a decis desfasurarea in acelasi timp a referendumului cu
alegerile prezidentiale, guvernul Boc 2 a decis nu doar ca procesul electoral pentru referendum sa se desfasoare in aceleasi sectii de votare, dar a mai hotarat ca si listele electorale sa fie comune. În mod normal, Guvernul ar fi trebuit sa decida ca pentru referendum listele electorale sa fie separate. Asa cum s-a intamplat in 2007, cand, paralel cu euroalegerile, s-a desfasurat referendumul pentru introducerea votului uninominal. Lista electorala comuna va genera confuzie in sectiile de votare si deschide larg usa pentru fraude.

Opozitia a luat foc Parlamentarii PNL, PSD si UDMR contesta vehement decizia Guvernului de a utiliza lista electorala comuna la cele doua tipuri de alegeri. Conducerea PSD a remis ieri o adresa oficiala ministrului interimar Vasile Blaga prin care ii solicita sa modifice de urgenta HG nr. 1.258. “Asa ceva nu se poate accepta. Trec peste posibilitatile multiple de frauda, care nu sunt insa deloc de neglijat, dar prin aceasta HG s-a modificat legislatia in vigoare, ceea ce este interzis. Prin lege se prevede trimiterea la biroul electoral de circumscriptie a procesului-verbal incheiat dupa numaratoarea voturilor la care se ataseaza toate buletinele de vot si lista electorala cu semnaturile celor care au votat. Cum se va proceda acum, din moment ce avem lista comuna? La ce se ataseaza lista, la procesul-verbal pentru alegerile prezidentiale sau la cel pentru referendum?

Ce facem, dam cu banul? În plus, va fi aproape imposibil ca procesele-verbale sa se incheie in mod corect. Daca nu primim urgent un raspuns de la dl Blaga, atacam HG nr. 1.258 in contenciosul administrativ”, a declarat pentru Cotidianul deputatul PSD Valeriu Zgonea. “Prin introducerea listei comune exista posibilitatea sa se influenteze procentul de prezenta la referendum, iar in mediul rural se poate ajunge foarte usor la frauda”, ne-a declarat fostul secretar general al guvernului din 2008, senatorul PNL Gabriel Berca. “Lucrurile sunt simple. Eu nu votez la referendum, sa zicem, si altcineva poate semna foarte usor in locul meu, si daca altii nu sunt atenti, poate si introduce in urna un buletin de vot stampilat «cum trebuie»“, ne-a spus deputatul UDMR Antal Istvan. “Cu precadere in mediul rural se va proceda in felul urmator: vine alegatorul mai putin informat si, daca nimereste pe lista electorala de care raspunde reprezentantul PDL din sectia de votare, acesta ii va spune ca este obligatoriu sa voteze pentru ambele scrutine. La fel se va intampla si cu cei care vor vota prin intermediul urnei mobile. În plus, nu exclud posibilitatea semnarii in fals in situatia in care cineva nu voteaza fie la referendum, fie la prezidentiale”, asa vede situatia deputatul PNL Ciprian Dobre.

O inadvertenta cat Casa Poporului Articolul 34 din Legea referendumului prevede ca “scrutinul se va deschide la ora 8.00 si se va incheia la ora 20.00”. Votul pentru alegerea presedintelui Romaniei se desfasoara intre orele 7.00 si 21.00. Fiind vorba de lista electorala comuna, cetatenii care vin la sectiile de votare inainte de ora 8.00 si, sigur, cei care vin dupa ora 20.00 nu vor putea vota si pentru referendum. „Guvernul Boc, cand a modificat, pe 30 septembrie, Legea referendumului, nu a modificat articolul 34 pentru ca nu a luat atunci in calcul utilizarea listei comune.

Acum ori se renunta la lista comuna, ori vor fi oameni care nu vor vota la referendum. În mod normal trebuie sa se renunte la lista comuna pentru ca asa ceva nu s-a mai intalnit pana acum”, ne-a precizat Anghel Stanciu, reprezentantul PSD in BEC. Pentru AEP, totul este in regula Presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, nu vede nici un impediment in ceea ce priveste lista electorala comuna. “În OUG 103/2009 prin care se modifica Legea referendumului se precizeaza ca scrutinul se desfasoara dupa regulile legii alegerilor prezidentiale. Deci sectiile de votare se deschid la 7.00 si se inchid la 21.00 si toata lumea poate vota normal”, spune Muhulet. (În acest caz, presedintele AEP nu are dreptate, pentru ca OUG 103/2009 nu abroga si nici nu modifica art. 34 din Legea referendumului - n.a.) Tot Marian Muhulet ne-a explicat cum se va proceda cu trimiterea docu­mentelor la biroul electoral de circumscriptie: “Se va face un pachet mare, cu cele doua procese-verbale pentru cele doua tipuri de alegeri, la care se va atasa lista comuna”. În ceea ce priveste posibilitatea semnarii in fals pentru unii alegatori, si aici situatia este rezolvata. “Cine semneaza pentru altcineva va face puscarie”, conchide Muhulet. La intrebarea “ce se va intampla cu eventualele voturi false” nu exista insa nici un raspuns din partea AEP pentru ca ele vor fi valabile.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000