Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Lectura este o forma a fericirii. Ultima la care vom renunta!

Lectura este o forma a fericirii. Ultima la care vom renunta!

dan solcan

 Lectura este o forma a fericirii. Ultima la care vom renunta!
Dan Solcan, profesor de Istorie, Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu”, Buzău.

„Încerc să îi fac să vadă lucrurile legate, interdisciplinar.” De fapt, asta îl și motivează: „Mie nu îmi place atât de mult istoria, cât îmi place să fiu profesor de istorie”.

În clasa cu tavan înalt în care învață a XI-a I de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” din Buzău, un ecran pentru proiecție este tras peste tablă pentru ora de istorie. Dan Solcan, profesorul, e un bărbat de 48 de ani cu barbă și mustață, ochelari cu rame subțiri, cămașă kaki și pantaloni negri cu buzunare laterale. Face pași înainte și înapoi printre bănci și îi anunță pe elevi, cu vocea puțin răgușită: „O să discutăm o temă care se leagă și de Americi, și de Europa: creativitatea în publicitate”.

Solcan predă istoria la Colegiul din Buzău din 1993, iar la opționalul „Elemente de istorie și de civilizație universală”, pe care l-a inițiat anul trecut, spune că vrea să îi ajute pe elevi să prindă ceva din parfumul și valoarea unui loc. Uneori, asta înseamnă să cânte diverse imnuri. S-au uitat la un fragment din filmul Night on Earth ca să înțeleagă New Yorkul, au comentat cum a câștigat Barack Obama alegerile din 2008 cu ajutorul new media, sau au despicat în patru Afacerea Watergate.

Acum, profesorul stă în picioare aproape de ușă, să îi vadă pe toți. Îi întreabă ce cred că este creativitatea și elevii răspund prompt. Apoi îi invită să își imagineze un scenariu: „Aveți o agenție de publicitate și un prieten de-ai voștri este frizer. Numai că e nou pe piață. Cum îi faceți un poster ca să-l ajutați? Nu stați pe gânduri foarte mult!”.

– Eu aș pune o fată frumoasă, cu un păr perfect, chicotește o fată din a doua bancă de la mijloc.

– A mers la rețeta sigură. Nu e rea ideea, însă încercăm ceva outside the box? Ieșiți din cutie!

Apoi proiectează mai multe postere și îi tot întreabă: „Ce senzație vă dă ăsta?”, „Ce e șocant aici?”, „Ce lucru nou am învățat aici?”. Urmează o reclamă la berea Guinness, cu mai mulți bărbați în scaune cu rotile care joacă baschet, dintre care însă numai unul se dovedește a avea un handicap: „Vi se pare reușită reclama? Credeți că e moral acest video?”.

Pregătirea unei lecții, fie ea pentru ora de istorie sau pentru opționale, poate să-i ia și două luni. Pentru că îi place și munca de cercetare, Solcan scormonește internetul, caută în cărți și pe Facebook, citește comentarii pe marginea temei. Chiar și lecțiilor făcute acum șapte ani le aduce mereu îmbunătățiri: „Caut un text nou de analizat, o metodă de a le explica mai bine”.

Solcan e buzoian și a învățat tot la Hasdeu, din clasa a V-a până în a XI-a – fiindcă aici erau doar clase de mate-fizică, în ultimul an s-a transferat la Colegiul Național „Mihai Eminescu” pentru că a știut, încă din primul an de gimnaziu, că vrea să dea la Istorie. Deși părinții, amândoi profesori de istorie, l-au avertizat că nu va avea niciun viitor dacă le va urma calea, Solcan a dat la Facultatea de Istorie și Filosofie la Universitatea din București. În 1992, imediat după cei cinci ani de facultate, s-a întors la Buzău.

A predat un an la Eminescu și încă un an la Hasdeu, până când profesoara sa, Zoe Petre, l-a anunțat că se înființează o școală doctorală sud-est europeană, în limba franceză, la București. Un an a studiat în Capitală și unul, în Elveția, iar lucrarea de doctorat, despre procesul lui Socrate văzut de Platon, a scris-o mare parte de acasă, în timp ce preda la Hasdeu. Are 822 de pagini și a lucrat la ea 12 ani; în alți doi, a redus-o la 262 de pagini ca să poată fi publicată de o editură din Paris.

Deși în 1996 plecase în Elveția cu gândul să devină cercetător, acolo și-a dat seama că menirea sa este, de fapt, de a fi profesor: „Îmi plăcea tema și ce făceam acolo, dar muream de dor de copii și de predat”.

Solcan spune că are un avantaj că disciplina pe care o predă îi oferă posibilitatea să facă legături cu multe alte domenii. Așa se face că la orele sale poate să insereze noțiuni de fizică, matematică, arte, cinematografie, filozofie. „Încerc să îi fac să vadă lucrurile legate, interdisciplinar.” De fapt, asta îl și motivează: „Mie nu îmi place atât de mult istoria, cât îmi place să fiu profesor de istorie”.

După opționalul cu a XI-a, profesorul traversează curtea colegiului și intră în internat, unde îl așteaptă 14 elevi de-a IX-a care fac parte din trupa mică de teatru. Fac împreună exerciții pentru încălzirea vocii și a mușchilor feței, spun replici în șoaptă și apoi strigat, se folosesc pe rând doar de voce ca să exprime o stare pe care ceilalți trebuie să o ghicească. Repetă câteva secvențe dintr-o piesă, iar profesorul face comentarii legate de tonalitate și de poziția corpului. Trupa mare, formată din elevi de-a X-a, a XI-a și a XII-a, a participat, printre altele, la Festivalul Național de Teatru Ideo Ideis din Alexandria și la Festivalul Național de Arte pentru Liceeni „Florian Pittiș”, organizat la Teatrul Bulandra din București; recent, un impresar le-a propus să îi ducă și prin alte județe.

Solcan a înființat prima trupă de teatru acum aproape doi ani. Elevii i-au spus că le-ar plăcea să joace și el a început să se documenteze, pentru că spune că n-a vrut să facă teatru după ureche. În calculatorul de acasă are în jur de 100 de manuale de training de teatru în română, engleză și franceză, dicționare, exerciții pentru mimică și gestică, videouri. A văzut zeci de piese la teatru, iar seara, la cină, ascultă cu soția teatru radiofonic.

De anul viitor, vrea să se folosească de teatru și la orele de istorie. „Am în casă manuale de teatru câte n-am de istorie. Cum îi prinde pe ei, mă prinde și pe mine.”

Teatrul este unul dintre departamentele Clubului 3,14, pe care opt elevi și doi profesori – unul e Solcan – l-au înființat acum patru ani și jumătate. Scopul e atitudinea civică. „Numele clubului a plecat de la ideea că, după virgulă, numerele nu se repetă și asta înseamnă refuzul nostru la ochelarii de cal”, spune Solcan. „Gândim cu capul nostru.”

Departamentele au luat naștere ghidate de talentele copiilor. În total sunt 10: Eseu, Fotografie, Muzică, Dans, Teatru, Desen – Pictură, Digital art, Tehnic, Relații publice și Voluntariat. Fiecare departament are un grup privat pe Facebook și se activează când organizează acțiuni.

Unul dintre proiectele Clubului este revista „în Agora”. Sub îndrumarea lui Solcan au apărut două numere: primul, în decembrie 2012, și al doilea – cu număr dublu de pagini – în aprilie 2015. Redacția, formată exclusiv din liceeni, se ghidează după reviste pe care le consideră bune și lucrează temeinic materialele. Un text poate să aibă chiar și 40 de variante până la forma finală, iar elevii care se ocupă de designul grafic, învățat de la zero, pot să piardă o jumătate de zi pentru un detaliu. Acum muncesc la al treilea număr, cu tema „comunicare”. Este programat să apară în septembrie 2017, când Colegiul împlinește 150 de ani.

Al doilea număr a avut ca temă „lectura”, reflectată în toate materialele, inclusiv interviurile cu Iv cel naiv, Ada Milea, Florin Bican sau cu André Martins de Barros, un pictor realist-fantastic. Solcan are un singur articol, în care povestește cum a câștigat Clubul 3,14 concursul „Rebel cu cauză”, organizat de Rock FM. Ei s-au mobilizat sub sloganul: „Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța”. Elevi și profesori au donat 1.200 de cărți pentru elevii dintr-un sat din județul Buzău și cu o parte din ele au împodobit, simbolic, un brad din centrul orașului; alte 250 de volume au ajuns la un centru de asistență socială; au făcut clipuri și au defilat prin oraș cu pancarte cu coperte de cărți și citate.

Solcan spune că, de cele mai multe ori, se duce bucuros la școală și se întoarce tot așa – și crede că elevii simt asta. În iunie, de ziua lui, a primit patru torturi, câte unul de la fiecare clasă cu care a avut ore. Cei de la teatru i-au adus acasă un tort pe care scria: „First was theater than was history!”.

O lună tristă pentru el e august. „E deja a doua lună de vacanță și e prea mult. Nu sunt făcut să stau departe de copii. Îmi place să descopăr lucruri. Există descoperirea de unul singur, dar e și descoperirea cu copilul, care e senzațională”. Glumește și spune: „Cred că n-am făcut o alegere proastă fiind profesor”.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000