Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Lectii de economie marca Boc si Basescu

Lectii de economie marca Boc si Basescu

În ciuda recesiunii severe, a somajului care va exploda si a faptului ca pensiile si salariile se platesc prin credite, inaltii demnitari romani isi permit, fara nicio jena, sa priveasca de sus, superficial, starea in care se afla Romania.

În timp ce infrastructura rutiera din Romania este mai degraba o masura de reducere a efectului de incalzire globala, prin descurajarea cumpararii de masini cu care nu ai pe unde sa mergi, decat un magnet pentru investitii, obiectivul Guvernului ramane, in mod incredibil, majorarea salariilor bugetarilor.

"Orice crestere economica vom incerca sa o ducem in crestere de salarii”, a declarat vineri premierul, sfidand atat efortul mediului privat de a se redresa, cat si economia de bani care va fi facuta prin disponibilizarile masive din sistemul bugetar.
Anul acesta scuza pentru lipsa investitiilor a fost ca nu sunt bani si pentru drumuri si poduri si pentru pensii, si pentru salarii, si pentru masinile de zeci de mii de euro bucata cumparate de unele agentii de stat. Existau insa sperante pentru anul viitor, cand reducerea cheltuielilor din aparatul bugetar (mai ales prin concedieri masive) ar fi putut reprezenta un start financiar bun pentru a da drumul, in sfarsit, la marile proiecte de infrastructura, de la autostrazi la canalizare sau la sistemele de irigatii. Din declaratia premierului reiese insa ca, desi alegerile au trecut, nici 2010 nu va fi anul in care Guvernul sa isi faca treaba, respectiv sa dea de lucru somerilor si firmelor in pragul falimentului prin pornirea investitiilor.

Situatia pare insa si mai grava daca ne uitam la declaratia optimista a presedintelui Traian Basescu privind revenirea economiei romanesti dupa sase luni de la revigorarea SUA si a Germaniei.

Desi este evident ca Romania nu poate renaste economic in mijlocul unei economii regionale si globale care se scufunda, calculul presedintelui nu tine cont de cel mai important lucru, de cea mai necunoscuta variabila: daca Guvernul isi face treaba sau nu.
Degeaba isi revine Germania si nemtii vor asalta centrele auto pentru a cumpara si mai multe Loganuri si degeaba sentimentul international va fi favorabil pietelor emergente dupa ce SUA anunta ca a iesit din recesiune. Daca Romania nu va avea infrastructura necesara pentru a atrage investitiile si daca banii statului vor continua sa fie dati pe salarii si nu pe finantarea reformelor de care este atata nevoie, revenirea acelor economii nu ne va ajuta cu nimic.

Declaratia presedintelui nu tine cont de cel mai cinic scenariu, in care Romania va fi in proportie de 100% propria sa victima si nu a crizei internationale. Scenariul in care Guvernul nu va mai avea pe cine sa dea vina, adica nici pe fosta conducere, nici pe situatia dezastruoasa a economiei externe. Revenirea economiei romanesti nu va putea fi facuta doar pe banii strainilor, pentru ca am ajunge din nou sa le fim datori si pentru mancarea pe care o punem pe masa, dar nici numai pe banii statului, care sunt limitati si greu de folosit.

Solutia este insa tot la Guvern si are structura unui imens parteneriat public-privat, in care statul face ceea ce trebuie, incurajand astfel investitorii sa contribuie si ei, pentru un profit mai mic dar sigur, la dezvoltarea Romaniei.

Fiind sinceri insa, nici economistii si nici investitorii nu se pot declara cu adevarat surprinsi de aceste declaratii. Nici de cea facuta de un premier pentru care cea mai importanta masura anticriza de pana acum a fost ca a platit pensiile si salariile cu bani de imprumut, nici de cea a unui presedinte pentru care centura de siguranta de 13 miliarde de euro a FMI era, cu doar cateva saptamani inainte de semnarea acordului, ultimul lucru la care Romania ar trebui sa se gandeasca.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000