Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei

LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei

Legea preventiei

 LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei
Minister: Firmele NU vor mai fi sanctionate de ANAF si alte organe de control fara sa fi fost prevenite si indrumate. LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei

Firmele din Romania nu vor mai putea fi sanctionate automat de organe de control ale statului, cum sunt Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau Inspectoratul Teritoral de Munca (ITM), ci numai daca societatile vor fi fost prevenite si indrumate sa isi remedieze neregulile iar acestea nu se vor fi conformat intr-un termen stabilit, potrivit viitoarei Legi a preventiei - a informat, joi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA). Guvernul a luat nota, in sedinta de joi, de stadiul elaborarii viitoarei Legi a preventiei.

Viitoarea lege a preventiei ar urma sa fie aprobata de Guvern pana pe 23 februarie 2017, insa pentru a intra in vigoare va mai fi nevoie de adoptarea in Parlament, promulgarea de catre presedintele Iohannis si publicarea in Monitorul Oficial.

Potrivit MMACA, scopul Legii preventiei va fi prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin intocmirea unui plan de conformare, astfel incat sa fie acordat contribuabilului un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale.

"Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit" -subliniaza Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Conform sursei citate, mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

    Agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie;
    Acesta va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;
    Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare;
    Dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul sa reia controlul;
    In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative;
    Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.


Viitoarea lege a preventiei ar urma sa se aplice pentru sanctiunile prevazute de urmatoarele reglementari:

    Codul fiscal,
    Codul de procedura fiscala,
    Legea securitatii si sanatatii in munca,
    Codul muncii,
    Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,
    Legea contabilitatii,
    Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor,
    Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri,
    Legea privind ucenicia la locul de munca,
    Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.


Aceste domenii vor fi completate in cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea preventiei va putea fi aplicata.

In schimb, vor fi prevazute exceptii de la aplicarea legii preventiei in cazurile in care:

    Exista un pericol pentru constatarea situatiei fiscale;
    Exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati;
    Se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.


"Legea preventiei nu se aplica, de exemplu, pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte" - mai subliniaza ministerul.

"Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului  pentru a se conforma", a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu.

Formularul 088 ar putea fi eliminat saptamana aceasta. Guvernul pregateste si majorarea plafonului de inregistrare obligatorie ca platitor de TVA. De ce conteaza acest formular

Principalul partid de guvernare si un ministru insista ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa elimine formularul 088 pe care firmele il completeaza pentru inregistrarea in scopuri de TVA. In ultimul an, formularul a fost criticat de multi antreprenori, pentru ca condus la retragerea sau neacordarea codului de TVA unor firme, cu consecinte grave asupra afacerilor lor. 

"Formularul 088 va fi eliminat in aceasta saptamana!!!!" - a scris pe Facebook ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.

"ANAF trebuie sa genereze ordinul de anulare a Formularului 088", a completat el, miercuri.

"Este poate cea mai toxica forma de birocratie, mentionat in Raportul Doing Business 2017 ca forma de ingreunare a afacerilor in Romania. De asemenea, pentru prima oara in ultimii 8 ani, in 2016 numarul firmelor inchise este mai mare decat numarul firmelor deschise. Intreg anul 2016, mediul de afaceri a cerut in mod repetat eliminarea acestei forme de birocratie si umilinta la adresa firmelor romanesti. Dovada stau zecile de comunicate, plangeri, adrese trimise de firme sau reprezentantii mediului de afaceri. (...) Nu e nevoie de luni, ani de zile sa poti lua masuri cerute insistent de mediul de afaceri, ci, trebuie pur si simplu sa le asculti nevoile si sa actionezi", a mai aratat Jianu.

Si presedintele PSD, principalul partid de la guvernare, a cerut Guvernului eliminarea Formularului 088.

"În 2016, Formularul 088 a fost coșmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme românești au fost blocate abuziv! De altfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înființate. (...) ANAF-ul trebuie să-și facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecți. De aceea, am cerut guvernului PSD ca, în această săptămână, să elimine corvoada numită Formularul 088!" - a scris pe Facebook Liviu Dragnea, miercuri.

El a mai afirmat ca nu există implicații bugetare ale eliminarii formularului, "din contră, va stimula crearea de noi companii".

In schimb, reprezentati ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si-au exprimat suspiciunea fata de graba cu care actuala Putere vrea sa elimine declaratia 088.

"Este suspecta graba cu care se incearca eliminarea lui 088, cata vreme o buna parte din reducerea evaziunii prin intermediul firmelor fantoma se datoreaza acestui formular. Au existat si cateva bajbaieli, am fost acuzati de lipsa de transparenta, am mai facut si noi compromisuri pentru a fi acceptat si de mediul de afaceri, insa eliminarea lui nu e cea mai buna solutie", au spus pentru HotNews oameni din ANAF.

Ratiunea introducerii formularului 088 a fost combaterea firmelor fantoma si a returnarilor ilegale de TVA. Principalele trasaturi ale unei societati tip "fantoma", multe dintre ele putand fi regasite intre informatiile solicitate prin formularul 088, ar fi urmatoarele:

    sediul social la adrese false/inexistente;
    numar mare de societati cu sediul in acelasi imobil fara a avea asociati/actionari comuni;
    societati comerciale fara active urmaribile;
    societati (cu datorii) cesionate fie unor persoane din strainatate/nerezidente, fie unor persoane cu posibilitati materiale si intelectuale precare a caror singura sursa de venit este aceasta activitate;
    vechii si/sau noii asociati/actionari nu sunt de gasit/isi declina responsabilitatea;
    imposibilitatea identificarii persoanelor responsabile cu intocmirea evidentelor contabile;
    indeplinirea obligatiilor declarative prin depunerea documentelor la ghiseele organelor fiscale competente;
    absenta personalului angajat etc.

In 2015, tot in timpul unui guvern PSD (Ponta), Formularul 088 introducea 20 de criterii dupa care ANAF acorda sau mentinea codul de TVA pentru firme. Printre altele, firmele trebuia sa declare si studiile urmate de administratori sau actionari.

Criticat de o serie intreaga de antreprenori, formularul 088 privind declararea in scopuri de TVA a fost modificat ultima oara in iulie 2016, de actualul sef al ANAF, Dragos Doros, insa nici aceasta varianta nu a fost scutita de critici.

Ce mai vrea sa faca noul Guvern: majorarea pragului la declararea in scopuri de TVA

Inregistrarea firmelor in scopuri de TVA este foarte importanta pentru o afacere, pentru ca in lipsa codului de TVA anumite societati nu-si pot deduce o parte din cheltuielile cu diverse investiti realizate, fiind obligate sa suporte taxa de 19% la achizitia unor echipamente, de exemplu.

In plus, clientii straini ai unei firme romanesti care nu are cod de TVA nu-si vor putea nici ei deduce TVA-ul de 19% pentru bunurile cumparate de la firma romaneasca.

De cele mai multe ori, Formularul 088 se depune in urmatoarele situatii:

     - la infiintarea persoanei impozabile, cand aceasta declara ca va depasi plafonul de scutire de TVA sau cand aceasta doreste sa fie inregistrata in scopuri de TVA prin propria sa optiune;

     - la depasirea plafonului de 220.000 lei - cifra de afaceri, cand persoana impozabila este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA prin efectul legii, impreuna cu declaratia de mentiuni. Observam ca se pastreaza aceasta anomalie existenta si in reglementarile anterioare, respectiv trebuie justificata capacitatea economica si la depasirea plafonului si inregistrarea este obligatorie prin efectul Codului fiscal, dupa cum a explicat pentru HotNews, consutantul fiscal Adrian Benta.

     - ulterior infiintarii persoanei impozabile, cand aceasta nu a depasit plafonul cifrei de afaceri si nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA dar opteaza pentru calitatea de platitor de TVA.

In baza acestui formuar completat de firme, ANAF face verificari si poate lua urmatoarele decizii:

    respinge din start acordarea codului de TVA firmei solicitante
    acorda codul de TVA
    cheama la interviu solicitantul pentru a clarifica anumite aspecte din declaratia, dupa care, in functie de acestea, aproba sau respinge cererea.

Inca din trimestrul I al anului 2017, noul guvern inentioneaza sa majoreze plafonul de inregistrare automata in scopuri de TVA de la 220.000 de lei cifra de afaceri la 300.000 de lei, potrivit programului electoral al PSD.

"Masura privind cresterea plafonului de TVA trebuie sa intre in vigoare, conform programului de guvernare, in trimestrul intai", a mai declarat, miercuri, pentru StartupCafe, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu.

De asemenea, Guvernul ar urma ulterior sa solicite Comisiei Europene permisiunea de a majora pana la 1 milion de lei acest plafon, conform aceluiasi program al PSD.

O alta masura promisa de PSD in programul sau este eliminarea impozitului pe dividende (de 5%) incepand din anul 2018.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000