Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Interviu cu Emil Constantinescu

Interviu cu Emil Constantinescu

Emil Constantinescu, apel catre intelectuali: Asumati-va esecul moral si lepadati-va de raul absolut care este Traian Basescu!
Invitat la Interviurile Gandul, fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, le pune un diagnostic politico-psihiatric “intelectualilor lui Basescu”: acestia sufera de “fascinatia badaranului” si si-au vandul libertatea pentru a obtine avantaje materiale. Constantinescu se refera la Traian Ungureanu si la Horia Roman Patapievici, doua exemple dintr-un cerc de intelectuali care se “umilesc cu fervoare” la usa actualului presedinte. “Pot redescoperi aici elemente ale comportamentului unor elite intelectuale din prima parte a comunismului lui Gheorghiu Dej si altele din ultima parte a comunismului ceausist, care pareau disparute pentru totdeauna”. Fostul presedinte anunta fara echivoc ca se va lupta pentru alegerea lui Crin Antonescu – care ar fi un produs al fenomenului Piata Universitatii - si le cere intelectualilor anticomunisti sa-i urmeze exemplul. Iata, in continuare, cateva fragmente din interviul pe care-l puteti citi, in varianta integrala, pe editia online a ziarului Gandul.

-(…) Principiul alegerii “raului cel mic”, impus si sustinut, potrivit spuselor dumneavoastra, de o parte a societatii civile, a creat un impas pentru societate, domnule presedinte Constantinescu?

-Impasul in care ne aflam, derapajul acesta, a inceput in 2000 si 2004. Atunci, o parte a elitei a formulat si construit, initial ca teorie, aplicand-o apoi, principiul “raului cel mic”. Alina Mungiu are, intre ghilimele, un merit pentru acest fapt. “Daca nu putem sa alegem binele, atunci sa alegem raul cel mai mic!” s-a spus in turul doi al prezidentialelor din 2000, in care o parte a intelectualitatii anticomuniste si antiiliesciene a votat pentru Ion Iliescu, intrucat se afla in opozitie cu Vadim Tudor. Acest proiect a fost rafinat in perioada 2001 – 2004. Mai intai, o parte a acestor elite s-a lasat cumparata, dupa cum stiti, ca si o parte a presei, de catre guvernul Nastase sau de catre primarul Capitalei din acea perioada, Traian Basescu. A urmat momentul revelatiei – arestarea lui Mugur Ciuvica –, in care intelectualii – acesti oameni care s-au inclus intr-o parte pozitiva a societatii romanesti, si care in anii ‘90 s-au opus transformarii Romaniei intr-o tara neocomunista de tip oligarhic - au vazut ce poate urma. S-au trezit din pumni si, nefiind capabili si neavand forta sa mai imagineze un proiect corect democratic, au ales, prin asa-numita teorie a “raului cel mic”, o persoana despre care ei stiau foarte bine si ca a fost un colaborator permanent, toata viata, al fostei Securitati, si ca a facut parte din nomenclatura, repet, din nomenclatura. Nu dintre cei patru milioane de membri, ci dintre cei 2400 de membri ai nomenclaturii, dintre primii 1600, pentru care semna Elena Ceausescu. O persoana care, in mod evident, era acuzata de coruptie, nu in presa, ci in justitie, pentru el cercetarea fiind finalizata de procurori, cu rechizitoriu. Persoana care avea cel mai mare dosar de coruptie din istoria Romaniei, la CSJ. Deci, pentru care candidatura insemna blocarea judecarii si a condamnarii sale. Toate acestea le-au stiut, pentru ca nu puteau sa nu le stie... Imediat dupa asta, in ianuarie 2005, eu am spus ca ar trebui ca doamna Mungiu, si toti ceilalti din acest grup, sa-si asume succesul politic din 2000 - pe care si eu il recunosc in mod deschis -, iar dupa asumarea acelui succes politic, sa-si asume si esecul moral al principiului. In baza asumari esecului moral al teoriei “raului cel mic”, sa construim in cei cinci ani care urmeaza o alternativa a binelui. Acest avertisment pe care l-am repetat mereu, nu a fost urmat aproape de nimeni. Pentru ca, intre timp, o parte a acestor intelectuali au descoperit beneficiile oportunismului, care inseamna posturi, nu neaparat bine platite, dar generatoare de avantaje in zona respectiva.

-Despre cine vorbiti?

-Daca imi cereti exemple, atunci va spun ca este vorba de Traian Ungureanu, de cei care ocupa posturi de ambasadori, apoi de parlamentari, este vorba de conducerea unor institute, cum ar fi Institutul Cultural Roman, care genereaza sfere de influenta, si care permit apoi construirea unor grupuri de influenta in societate, stabilirea de ierarhii...

-Vorbiti aici despre domnul Patapievici?

-... Sunt lucruri cunoscute. Le cunosc toti foarte bine, nu trebuie sa le numesc. Este vorba si de diferite alte posturi, fie in anturajul prezidential, fie in alte zone politice. Ei bine, am constatat ca la stima si respect, pentru unii, trebuie sa mai adaugi si o serie de avantaje. Sigur, in Romania lucrurile le intelegi mai bine nu printr-o analiza politica sau sociologica, ci printr-una psihologica, uneori psihiatrica. Vorbim despre aspecte precum “fascinatia badaranului”, care este prezenta in zonele intelectuale romanesti de multa vreme; redesteptarea unei forme aberante de cult al propriei umiliri in slujba unei personalitati cu o fervoare care, pe mine unul, ma cutremura. Pot redescoperi aici elemente ale comportamentului unor elite intelectuale din prima parte a comunismului lui Gheorghiu Dej si altele din ultima parte a comunismului ceausist, care pareau disparute pentru totdeauna.

-Aveti in vedere un anumit portret robot al viitorului presedinte?

-Da, si ar trebui sa tina cont de noile conditii politice, precum si de cele constitutionale. Presedintele nu are cum sa fie un jucator. El trebuie sa joace rolul unei personalitati vizionare – alaturi de un grup de intelepti pe care ar fi trebuit sa si-i aduca aproape prin autoritatea sa morala, intelectuala si profesionala. Problema e ca Romania este in afara jocului, intrucat tocmai presedintele este cel care ar fi trebuit sa construiasca un sistem subtil de relatii personale, discrete, care intr-un moment sau altul sa promoveze interesele Romaniei.

-Regasim aceste trasaturi la vreunul dintre prezidentiabili?

-Eu spun ca da, dar daca nu mai putem identifica binele, atunci sa identificam raul. Daca mai exista o responsabilitate intelectuala si morala ar trebui, ca iesire de urgenta, sa nu ne mai concentram pe raul cel mic, ci pe eliminarea raului. Raul absolut, pe care, in acest moment, il reprezinta Traian Basescu.

-Pe cine veti sustine in alegeri?

-Voi lupta pentru Crin Antonescu, in aceeasi masura in care consider ca participarea altetei sale, Radu Duda, este benefica intrucat creeaza ideea ca in Romania exista o alternativa. Optiunea mea pentru Crin Antonescu se bazeaza pe diferentierea de modelul negativ de care vorbeam. Romania are nevoie de o persoana care sa nu fie implicata in niciun fel in vreun act de coruptie. Este un avantaj extraordinar pentru tara. Apoi – aici este un punct de vedere personal –, Antonescu s-a format in Piata Universitatii. Il stiu de cand era tanar si l-am propus ministru al Tineretului pentru ca, din punctul meu de vedere, reprezenta acel suflu nou de care era nevoie. Spre deosebire de altii care, in timp, m-au dezamagit, el nu s-a compromis in toti acesti ani.Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000