Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Interviu cu Emil Constantinescu

Interviu cu Emil Constantinescu

strong>Emil Constantinescu: "Traian Basescu foloseste aceleasi metode ca Nicolae Ceausescu"
Criza politica din aceste zile ii da fostului presedinte Emil Constantinescu, un sentiment de deja-vu. A mai trecut printr-una de aceeasi factura in timpul mandatului, in 1998, criza declansata de ministrul de atunci al Transporturilor, Traian Basescu. Emil Constantinescu prezinta contextul si interesele din jurul crizei din 1998 si identifica "marca" Traian Basescu.
● Jurnalul National: Care era contextul in care s-a declansat criza politica din anul 1998?
● Emil Constantinescu: Mai intai as vrea sa fac o precizare: toate crizele pe care le-a declansat Train Basescu au fost posibile datorita unor operatiuni de manipulare prin presa. Traian Basescu este un produs publicitar, lansat prin presa, folosindu-se de fosti ofiteri acoperiti din presa si de cumpararea presei prin publicitate oferita de ministerele pe care le-a condus sau prin Primaria Capitalei si prin santajarea cu dosare a unor fosti informatori care isi construisera autoritate in zona anticomunista si, bineinteles, prin prostie si inocenta.

Contextul si cauzele crizei provocate de Traian Basescu veneau pe fondul unei politici de reforme extreme de curajoase si dure, intreprinse de guvernul Ciorbea, printre care amintesc disponibilizarea, in 1997, a aproape 100.000 de mineri, in cadrul reformei mineritului care a fost un succes. Apoi era vorba de punerea in conditii normale a raportului leu-valuta, care dusese la o inflatie de 157% dupa primele trei luni in 1997, dar care a restabilit adevarul in economie. Si era vorba si de inchiderile unui numar de fabrici nerentabile. Si de o serie de acte politice din cursul anului 1997 care marcasera devenirea Romaniei ca un actor important ca lider regional, precum reconcilierea cu Ungaria, incheierea Tratatului cu Ucraina si lansarea primelor trilaterale.

Desi pretul era mare, popularitatea presedintelui si a PNTCD atingea cote foarte mari, peste 60%, in timp ce PD-ul se prabusea in sondaje. În plus, ceea ce era de "neacceptat" era ca trei personalitati din PD: Petre Roman, presedintele Senatului, Adrian Severin, ministru de Externe, si Victor Babiuc, ministru al Apararii, colaborau foarte strans cu presedintele Romaniei, adica cu mine.

În aceasta situatie, al treilea element era declansarea luptei impotriva coruptiei, in ianuarie 1997. La sfarsitul anului 1998, fusese publicat faimosul raport al CSAT care arata succesul campaniei anticoruptie. Si Traian Basescu trebuia sa prezinte un raport, in calitate de ministru al Transporturilor, la cererea mea, privind situatia flotei. Traian Basescu a incercat insa o stratagema penibila, de a prezenta banii din vanzarile frauduloase ca profit. I-am dat inapoi raportul si am cerut secretarului de stat sa-mi dea un raport real. În mod paradoxal, acel raport real, prezentat CSAT, punea in evidenta fraudele grave si incalcarile legii din timpul mandatului de ministru al Transporturilor, din timpul guvernarilor de dinainte de 1996.


● Jurnalul National: Puneti dosarul Flota in legatura cu declansarea crizei politice de atunci?
● Emil Constantinescu: La sfarsitul anului 1997, noul procuror general, domnul Moisescu, dadea in lucru dosarul Flota. Toate aceste elemente de conjunctura explica atacul lui Traian Basescu. Acest al treilea motiv ramane insa esential. La data de 27 decembrie 1997, Traian Basescu acorda un interviu Evenimentului Zilei, mai exact, domnului Claudiu Saftoiu, in care il ataca violent pe primul-ministru Victor Ciorbea, pentru ca tine sedinte de guvern "lungi si lipsite de eficienta", si PNTCD pentru ca este "un partid desuet".

Începe o polemica in care lupii PD - Traian Basescu, Radu Berceanu si actualul purtator de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu Duvaz, fac turul aranjat al televiziunilor, cu reclame complet nejustificate ale Ministerului Transporturilor. Criza continua sub o acoperire halucinanta: lipsa de reforme a guvernului Ciorbea. Acolo unde vedem ticalosie e si prostie, altfel, nu inteleg cum a putut fi preluata de catre toata presa aceasta campanie josnica a lui Traian Basescu drept o lupta pentru reforma, cand ea viza doborarea guvernului care facea reforme. De atunci s-a inculcat in mintea oamenilor ca acesta era adevarul si s-a ajuns pana la manipularea prin ofiteri acoperiti a diasporei ca nu se face reforma.

La 21 ianuarie 1998, pentru a bloca aceasta criza, Guvernul Ciorbea isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului, care fusese convocat in sesiune extraordinara pentru a vota tocmai legea de aprobare a Ordonatei de urgenta pentru privatizarea societatilor comerciale. Actul normativ afecta o serie de interese ale zonei de directori care inca mai aveau sisteme de capusare in jurul acestor intreprinderi. Si aceasta este una dintre explicatiile atitudinii lui Traian Basescu. Legea trece prin Parlament, dar in urma instigarilor lui Traian Basescu, care profita de lipsa de prezenta a lui Petre Roman din guvern, fiind presedinte al Senatului, la 1 februarie ministrii PD isi dau demisia. La 10 februarie 1998, Parlamentul a validat lista noilor ministri.


● Jurnalul National: Dupa demisia pedistilor, guvernul a devenit unul exclusiv CDR?
● Emil Constantinescu: Da, exclusiv CDR. În aceasta perioada am avut o serie de intalniri cu partidele din opozitie care amenintau ca nu vor vota bugetul. Partidele din opozitie au vrut sa foloseasca situatia si amenintau cu alegeri antinticipate. La 30 martie PD anunta ca va vota o motiune de cenzura si in acest moment am intervenit, am avut discutii cu toate partidele din opozitie si din guvern, si in final Victor Ciorbea, la 30 martie, si-a anuntat demisia in incercarea de a opri criza politica ce afecta desfasurarea reformei.

Vreau sa atrag atentia asupra unui alt interes colateral al lui Traian Basescu. Acest interes era aducerea ca prim-ministru a lui Radu Vasile, in urma propriilor manevre. Dorinta lui era sa-i fie acordate puteri sporite, fiind in joc pozitia de ministru insarcinat cu aplicarea acordului cu Banca Mondiala. Banca Mondiala a sustinut reformele din Romania si s-au dizlocat o serie de fonduri. În acel moment Traian Basescu dorea sa obtina acest post, pentru a dirija si manipula aceste sume. Acest lucru sa intamplat, pentru ca PNTCD l-a desemnat pe Radu Vasile ca prim-ministru si, la 15 aprilie, Parlamentul a votat cu o mare majoritate noul guvern.


● Jurnalul National: Evenimentele de acum poarta tot marca Traian Basescu?
● Emil Constantinescu: Marca Traian Basescu a devenit un brand nefericit. El se refera la provocarea de conflicte, utilizarea de metode murdare, inclusiv de limbaj murdar. Dupa ce l-am numit pe Mugur Isarescu prim-ministru, acesta a venit la mine sa-mi spuna ca a citit stenogramele sedintelor de guvern si a ramas ingrozit de limbajul ordinar si de maidan al lui Traian Basescu pentru a-l provoca pe Ciorbea.

Marca lui Traian Basescu? Intriga, minciuna, manierele golanesti. Aceleasi lucruri le-a folosit din decembrie 1997 si pana acum. Dar mentinerea lui la varful politicii nu s-a putut face fara o manipulare intensa de presa.

Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000