Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
HRISTOS A INVIAT !

HRISTOS A INVIAT !

paste 2017

 HRISTOS A INVIAT !
HRISTOS A ÎNVIAT! ACUM E VREMEA BUCURIEI PENTRU TOŢI!

„De este cineva binecredincios şi iubitor de Dumnezeu, să se bucure de acest praznic frumos şi luminat. De este cineva slugă înţeleaptă, să intre, bucurându-se, întru bucuria Domnului său. De s-a ostenit cineva postind, să-şi ia acum răsplata. De a lucrat cineva din ceasul cel dintâi, să-şi primească astăzi plata cea dreaptă. De a venit cineva după ceasul al treilea, mulţumind să prăznuiască. De a ajuns cineva după ceasul al şaselea, să nu se îndoiască, nicidecum, căci cu nimic nu va fi păgubit. De a întârziat cineva până în ceasul al nouălea, să se apropie, nicidecum îndoindu-se. De a ajuns cineva abia în ceasul al unsprezecelea, să nu se teamă din pricina întârzierii, căci darnic fiind Stăpânul, primeşte pe cel de pe urmă ca şi pe cel dintâi, odihneşte pe cel din al unsprezecelea ceas ca şi pe cel ce a lucrat din ceasul dintâi; şi pe cel de pe urmă miluieşte, şi pe cel dintâi mângâie; şi aceluia plăteşte, şi acestuia dăruieşte; şi faptele le primeşte; şi gândul îl ţine în seamă, şi lucrul îl preţuieşte, şi voinţa o laudă. Pentru aceasta, intraţi toţi întru bucuria Domnului nostru; şi cei dintâi, şi cei de al doilea, luaţi plata. Bogaţii şi săracii împreună bucuraţi-vă. Cei ce v-aţi înfrânat şi cei leneşi, cinstiţi ziua. Cei ce aţi postit şi cei ce n-aţi postit, veseliţi-vă astăzi. Masa este plină, ospătaţi-vă toţi. ”
Din Cuvântul de învăţătură al Sfântului Ioan Gură de Aur la Înviere

IISUS HRISTOS, LUMINA LUMII ŞI ELIBERATORUL FEMEII

Până la Iisus, femeia era o anexă. Până la Iisus, atât libertatea, cât şi accesul la spiritualitate le erau interzise femeilor. Hristos a eliberat femeia, dându-i o atât de mistică importanţă încât o femeie – Maria Magdalena – să fie cea căreia i s-a arătat după Înviere.

Maria Magdalena era o îndrăcită din care Iisus a scos şapte demoni şi ea a devenit o sfântă. În sfintele scripturi nu se menţionează nicăieri că ar fi fost prostituată, dar folclorul o introduce în această categorie sau o asociază cu femeia adulteră, salvată de Hristos de la moarte prin lapidare.

Iisus Hristos a eliberat femeia din condiţia subalternă, ridicând-o la condiţia sublimă de mărturisitoare a Învierii. Şi de martiră pentru mărturia ei. Condiţie liber asumată, atât de ea, cât şi de Apostolii iniţial necrezători că Hristos a înviat.

Şi când Iisus a salvat-o pe femeia adulteră de lapidare, şi a ridicat-o, a dat pilda mântuirii ca opţiune: „Du-te şi să nu mai păcătuieşti!”. Dumnezeu iartă de 70 de ori câte 7, important este să ne iertăm noi înşine, adică să nu nesocotim iertarea acordată de Dumnezeu – şi aici revin la Iuda, care s-a condamnat la moarte eternă, fiindcă s-a spânzurat de căinţă, deşi Iisus îl iertase chiar înainte de arestarea din Grădina Ghetsimani, numindu-l „prietene”. Deci important e să valorificăm şansa noului început, să credem în mărturisire şi iertare. Sinceritatea e condiţia esenţială.

Bineînţeles că minţi bolnave au coborât în blasfemie istoria Mariei Magdalena. Dan Brown sau cum îl cheamă a scris o carte de mare succes comercial pe seama blasfemiei. Atâta poate. Cum atâta pot şi cei care îl cred. În sensul că nu vor mai mult de la ei înşişi. Se complac într-o condiţie sordidă, în care profanează ce nu înţeleg, coborând fenomenul sau persoana abordată la un nivel confortabil de înţelegere, evident, pe cât de confortabilă poate fi mocirla în care îi tragem pe alţii, atunci când nu ne putem ridica la nivelul lor.

Aşa a făcut şi o analistă şi politoloagă de renume mondial când a scris o piesă de teatru intitulată „Evangheliştii”. O nouă confirmare a zicalei lui Petre Ţuţea că faţă de o babă credincioasă de la ţară (ca Elisabeta Rizea), unii cărturari (ca Alina Mungiu Pipiddi) au condiţia de dihor. Şi cred că Dumnezeu i-ar ierta chiar şi pe fariseii şi cărturarii făţarnici, dar pentru asta ar trebui mai întâi ca şi ei să vrea.

Iisus Hristos ne-a adus libertatea. Libertatea supremă, libertatea de a alege, libertatea de a ne alege destinul: între demnitate şi condamnare de sine. Creştinismul este religia iubirii şi de aceea, religia supremă a lumii. Am nu doar datoria, am şi dreptul să spun asta. Stupida corectitudine politică nu mă va opri niciodată.

Ceea ce am curajul să sper, în această sfântă zi de Paşte, este că: 1. Iudeo-creştinismul va deveni una, adică evreii vor recunoaşte că Iisus Hristos este Mesia pe care Vechiul Testament l-a prefigurat – aşa cum au făcut cei convertiţi la creştinism, spirite blânde, verticale şi fervente ca părintele Nicolae Steinhardt şi 2. Biserica Creştină va redeveni Una, universală şi apostolică. Da, sunt ortodoxă. Dar şi Biserica Universală e Ortodoxă. O fi paradox? Sau poate realitatea e paradoxală. Da, aş recunoaşte Roma.

Nimic pe lume nu e mai moral, ca model universal şi particular de viaţă decât Cele Zece Porunci din Vechiul Testament. Şi nimic pe lume nu e mai presus de aceste trei valori creştine, care sunt un mod de viaţă frumoasă: credinţa, speranţa şi dragostea. Restul e deşertăciune.

CREDEŢI CU INIMĂ DE COPIL?

Este vremea bucuriei şi a comuniunii necondiţionate. Fraternitatea oamenilor este simbolizată prin modul în care luăm lumină unii de la ceilalţi, atunci când ni se stinge lumânarea la Înviere. Creştinismul e Religia Iubirii, iar oamenii, din păcate, au făcut multe ca să o compromită. Dar de fiecare dată există o nouă şansă a căinţei şi iertării. Ceea ce, însă, nu putem obţine de unii singuri. Pericopa evanghelică din Duminica Învierii o arată clar: avem nevoie de preoţi, de Biserică. Fiindcă ei sunt legatarii lui Hristos. Iisus spune explicit că le deleagă, prin insuflarea cu Duh Sfânt, puterea de a ierta sau de a ţine, încă, păcatele oamenilor. E o iluzie să credem că îl putem păcăli pe Dumnezeu.

Creştinismul e totodată Religia Libertăţii. A libertăţii de opţiune. Iisus e bunătate şi blândeţe, el nu constrânge. Nu face binele cu forţa. Dimpotrivă, se jerfeşte pe Sine pentru ceilalţi. Care au libertatea să-L urmeze sau nu. Şi nu există o altă religie mai permisivă, în sensul de consacrare a libertăţii omului de a alege. Creştinismul este suprema splendoare şi am dreptul să-mi susţin convingerea, fără ca prin asta să lezez cumva dreptul celorlalţi de a crede altceva. Doar că, din păcate, de regulă, aceştia din urmă nu prea ne lasă pe noi în pace să credem ce credem.

Sper că sunteţi cu toţii sănătoşi şi bucuroşi de sărbătoare. Sfântul Ioan Gură de Aur spune în cuvântul de învăţătură de la Înviere că e vremea bucuriei pentru toţi, şi pentru cei  care au postit, şi pentru cei care n-au postit, şi că nu avem voie să judecăm pe nimeni pentru modul în care a înţeles să procedeze în Postul Mare. Pentru că Învierea este Iertare Universală. Singura condiţie fiind să crezi în ea şi să-ţi asumi condiţia.

Creştinismul este despre demnitate. Smerenia slujirii aproapelui face parte din ea. Ţine tot de discreţie. De discreţia cu care unii încearcă să ajute. Mult mai mult decât cei care îşi fac publicitate pe seama ajutorării aproapelui. Deci, demnitatea e valoarea supremă a omului. Ce înseamnă un om demn? Cineva care nu se degradează, nu acceptă, sub nici un chip să se prostitueze. Cineva care crede în principii şi valori cu toată viaţa lui. Cineva care nu poate fi cumpărat, fiindcă are conştiinţa perisabilităţii valorilor materiale şi a perenităţii valorilor morale. Am avut enormul privilegiu de a-l cunoaşte îndeaproape pe Corneliu Coposu. Un om natural ca aerul curat, fermecător, blând, dar totodată, intransigent şi cu umor. Nu tranzacţiona principiile, a învăţat-o de la Maniu şi i-a învăţat şi el pe alţii. Din păcate, prea puţini au respectat învăţătura. De unde şi situaţia de azi în România.

Vă urez tuturor sănătate, împliniri, înţelepciune şi să vă bucuraţi de cei dragi!


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000