Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Ghid practic pentru tinerii care merg la vot

Ghid practic pentru tinerii care merg la vot

alegeri parlamentare 2016

 Ghid practic pentru tinerii care merg la vot
Și la aceste alegeri parlamentare, din 11 decembrie, cea mai răspândită întrebare este „Cu cine să votez?”, susținută de extensia mai profundă a acesteia „De ce să votez?”. Nu încerc să dau acum răspunsuri celor care sunt votanți maturi, cu păreri deja formate despre procesul electoral. M-aș adresa celor care sunt la începutul acestui exercițiu, au 18 - 20 de ani, votează pentru prima oară și se simt dezorientați.

Întâi, de ce să votezi

* Este una dintre puținele ocazii când ești egalul tuturor, ești la fel cu profesorul tău, cu șeful tău, cu părinții tăi sau președintele României. Votul tău are aceeași valoare, poți simți pentru o zi că ai aceeași putere cu ei. E reconfortant.

* Votul tău contează. Dă un Google să vezi ce s-a întâmplat la alegerile din ultimul timp, să vezi la cât a pierdut Ponta sau Hillary în SUA, cum a fost în Republica Moldova. Rezultatele s-au decis la diferențe mici de voturi, fiecare alegător a contat. Nu mai sunt vremurile unor majorități covârșitoare, prestabilite. Vei simți că decizi.

* De obicei, calculele preelectorale ale partidelor te trec pe tine la absenți. Răstoarnă calculele politicienilor, scoate-i din zona de confort! Nu-i lăsa să-și aplice planurile aranjate dincolo de vot. Ei sunt în slujba ta, să caute soluții fără să ignore că exiști. Fii rebel.

Cu cine să votezi

* Nu te gândi că e ca la bac, nu e un examen unde trebuie să știi politică, economie, sociologie. Te duci exact așa cum ești, cu bagajul de cunoștințe pe care îl ai, nu îți dă nimeni note pe ce ai votat. Du-te relaxat și reprezintă-te pe tine cel de zi cu zi. Ești parte a societății în care trăiești.

* Nu te lua după părinți, rude, profesori. Ascultă-i, desigur, dar votează cum vrei tu. Ei au votul lor, nu trebuie să li-l dublezi tu. Dacă ai temerea că-i superi, spune-le că votezi cum vor ei, dar în cabină ești singur, faci doar ce crezi tu.

* Ideal, pentru a te decide cu cine votezi, ar trebui să intri un pic pe website-urile partidelor să vezi cam ce promit ei alegătorilor. Nu e nevoie să înțelegi toată filosofia de guvernare, caută idei, planuri pentru ce te-ar interesa pe tine – locuri de muncă, școli, oportunități de afaceri pentru tineri, șomaj, sport, habar n-am, tu știi. De restul „problemelor țării” te vei ocupa altă dată, mai târziu.

* N-ai timp, n-ai chef de studiu online, nu-i nimic. Tot stai jumătate de zi pe Facebook, sigur îți vor apărea pe wall mesaje sau știri electorale, filmulețe. Dă click pe ele din când în când. Sau nu arunca direct la coș flyer-ele din cutia poștală. Poate vei descoperi niște oameni politici cu care rezonezi, care îți plac când vorbesc, care au idei ca ale tale. Ai vrea să îl ai profesor sau șef la muncă? Ai vrea să fie în gașca ta de Revelion? Dă-i un vot. Dacă nu, mai caută.

* Nu te descuraja dacă nu găsești un om potrivit care să te reprezinte în Parlament. La aceste alegeri, alesul tău nu se va interesa atât de mult de tine sau de comunitatea ta, cum o face, teoretic, primarul. Parlamentarul se va ocupa de legi, proiecte naționale. Așadar, contează mult partidul din care face parte. Votează un partid care ți se pare ok, indiferent ce nume are pe lista din circumscripția ta. Sigur, dacă vezi că au pus un candidat despre care știi că e hoțoman sau combinator, sancționează partidul că a făcut această nominalizare și nu-i da votul tău, chit că erai atras de programul electoral.

* Nu găsești repere nici pentru alegerea unui partid? Uită-te la oamenii pe care îi propun ca viitori premieri ai României. Sunt vreo 3-4 nume vehiculate pentru a conduce Guvernul. Vezi care e treaba cu aceștia, e mai simplu să alegi între patru oameni, găsești repede date despre ei și înțelegi ce e de capul lor. Chiar dacă nu pricepi programele lor în profunzime, alege-l pe cel care îți inspiră încredere. Mergi pe fler.

* Evită televiziunile de știri. Sunt partizane și îți induc părerile patronilor lor, cu toții politicieni sau legați de politică. Dacă ți-e în drum, mai bine oprește-te la vreun miting electoral sau caută pe Youtube să auzi și să vezi tu direct ce spun politicienii, ce promit, cum se comportă zilele astea. Nu-ți ajută părerile altora despre partide și candidați, fă-ți propria ta părere.

* Ești la început, n-ai un istoric electoral, dar nu te obosi să afli ce au făcut partidele în ultimii 20 de ani. Pentru tine, toate sunt noi, ia-le așa cum sunt acum. De abia de acum îți construiești un background politic. O să vezi, mizezi pe cineva și te dezamăgește într-un an-doi. Sau, dimpotrivă, vezi că se mișcă așa cum ți-ai închipuit tu. Nu te descumpăni, nu te înflăcăra. La următoarele alegeri vei ști deja unde să te uiți, vei putea să-i judeci pentru ce au făcut sau n-au făcut. Dar judecă-i tu, nu lăsa pe alții să judece în locul tău!

Și un ultim sfat: nu-ți vinde votul! Nu doar că e caz de pușcărie, dar nu merită pentru 50 sau 100 de lei să ajungi la mâna celui care te-a momit. Nu merită pentru nicio sumă să devii slugă. Dacă îl refuzi, îl vei avea tu tot timpul la mână pentru că ți-a propus bani. Te va respecta sau cel puțin te va ocoli de frică.

Oprește corupția! PUTEREA ESTE LA TINE. MERGI LA VOT!

Populiștii și cei care promit marea cu sarea nu pot fi credibili, ei pot fi excluși din start!

Forța noastră este fapt atitudinea și cunoașterea puterii pe care o avem de a ne face viața mai bună și mai frumoasă chiar aici la noi acasă.
Ne plângem că orașul merge în Directia Greșită? Schimbarea poate fi chiar ‘după colț ‘.
Sigur nimic nu se va schimba, dacă majoritatea noastră nu părăsește confortul fotoliului din sufragerie…
Constănțenii nu ar trebuie să renunțe la Constanța. Nu ar trebui să renunțe la visele de a o duce mai bine aici. De a nu ’emigra’ în capitală, în alte orașe din România sau de a pleca din țară.
Ideile noastre + acțiunile noastre = schimbarea pozitivă pentru noi și copiii noștri.
Cei ce ne-au sărăcit au făcut asta ori de nepricepuți ce erau, ori cu bună intenție. Și au început cu lipsa de educație. Pentru că odată educați oamenii nu mai pot fi manipulați și controlați.

Sigur că nu poți vindeca incompetența si prostia. Dar poți merge merge la vot și schimba pe cei ce nu au performat. Sau au dat-o rău de tot în bară. Să nu mergi la vot înseamnă să-i mai lași să ne prostească încă o tură. Mai poate fi o problema când nu ai cu cine. Dar când ai cu cine, ce scuză mai ai ? Mereu avem tendința să subestimăm influența micilor lucruri. Votul este acel mic lucru care odată exercitat are mari influențe. Și nici o armata nu poate opri o idee! Sau o dorință a oamenilor de a o duce mai bine. Dar numai dacă ne organizam mai bine o putem duce mai bine…

Știți cum e cu mersul la vot? E ca la un concert la care noi ‘cântam’ și alegem cine să fie pe scenă. Dacă nu mergem la vot vom fi obligați să asistăm ulterior la concertul unuia de care nu ne place. Iar dacă nu ne place de niciunul este deschisă calea să trecem noi la ‘microfon’. Implicarea e arma noastră în calitate de cetățeni. Iar votul e ‘glonțul’ de care îți pare mai rău că nu l-ai tras, decât că nu ai nimerit ținta. Iar părerile de rău nu ne țin de cald iarna când nu avem bani de plătit întreținerea. Sau locuri de muncă decent plătite…
Civismul și Politica sunt primele îndatoriri ale noastre de cetățeni implicați și dornici de a lasă copiilor noștri șansa unei vieți mai bune ca a noastră. Viețile noastre încep să se termine atunci când rămânem nepăsători la lucrurile care contează.
Civismul nu este o izbucnire de emoție scurtă și aleatorie, ci o dăruire continuă și o aplecare pentru semeni și comunitate.
Avem o voce. Să o facem auzită!

Îmi cer scuze pentru unele lucruri spuse mai dur. Dar pe 12 decembrie e prea târziu să îți pară rău că nu ai făcut pasul spre lumea ta mai bună !
Și nu uita ca diferența între cine ești și cine vrei să fii este ceea ce faci!
Nu uita și faptul că întreaga lume se dă la o parte din calea celui ce știe unde merge și pe cine Votează.

‘Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai!’Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000