Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
George Ivanescu, Regele Vinului de la Buzau, risca 15 de ani de inchisoare

George Ivanescu, Regele Vinului de la Buzau, risca 15 de ani de inchisoare

george ivanescu

 George Ivanescu, Regele Vinului de la Buzau, risca 15 de ani de inchisoare
DNA a pus sub acuzare Murfatlar SA si alte opt firme pentru evaziune fiscala în dosarul de 600 de milioane de lei

Procurorii DNA au pus sub acuzare alte noua societati comerciale printre care si SC Murfatlar SA pentru infractiuni de evaziune fiscala si conexe evaziunii fiscale în dosarul în care a fost descoperit un prejudiciu de aproximativ 600 de milioane de lei produs de societatile comerciale coordonate de oamenii de afaceri George Ivanescu, Constantin Cîrciumaru, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu cu sprijinul a opt sefi din Ministerul Finantelor Publice si ANAF.

Procurorii au început urmarirea penala si fata de firmele Murfatlar România SA, Bartenders Distilleries SRL, Visteria Industries SRL, Oana Management, Compania De Supraveghere IG SRL, General Gas Management, Dante’s Management SRL, Hecta Viticol SRL pentru evaziune fiscala în forma continuata, tentativa la infractiunea conexa infractiunii de evaziune fiscala, în forma continuata si în forma tentativei.

În ordonantele procurorilor se arata ca exista probe ca, în perioada 2010-2014, societatile Murfatlar România, Euroavipo si Bartenders Distilleries, cu activitate de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, societati detinute, administrate sau controlate, în fapt, de George Ivanescu, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cîrciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Catalin Florian Vasilescu si Sorin Vasile Savoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale, arata procurorii DNA.

Anchetatorii spun  ca activitatea infractionala s-a desfasurat cu sprijinul unor functionari publici din cadrul autoritatilor fiscale si vamale. Acestia fie nu au îndeplinit actele la care erau obligati prin atributiile de serviciu, fie le-au îndeplinit în mod defectuos.

Ca mod de operare, firmele înregistrau operatiuni fictive, majorau astfel cuantumul TVA deductibil, pentru ca firmele sa nu plateasca obligatiile fiscale, apoi se foloseau de aceste deconturi de TVA cu optiune de rambursare ca de o creanta pentru ca împotriva lor sa nu fie luate masuri pentru plata obligatiilor fiscale restante, sustin procurorii DNA.

În doi ani din perioada vizata de anchetatori, societatea Euroavipo ar fi facut tranzactii fictive cu patru furnizori, de la care au înregistrat facturi de avans în valoare de aproximativ 400 de milioane de euro, o suma uriasa, comparabila, potrivit anchetatorilor, cu ratele de capital pe care România le-a platit FMI în 2012-2015 si cu împrumutul contractat de România de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare în 2011.

Murfatlar România a intrat în insolventa în martie 2012, iar Euroavipo în aprilie 2012, la acele momente figurând, aparent, fara obligatii restante la bugetul general consolidate, desi în evidentele Administratiilor Finantelor Publice erau înregistrate obligatii de plata la buget de sute de milioane de lei.

Opt sefi de la Ministerul Finantelor Publice si ANAF i-ar fi ajutat pe patronii firmelor, cinci dintre ei fiind membri ai Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor. Trei antrepozite fiscal de productie de alcool si bauturi alcoolice detinute de societati au fost autorizate ilegal, iar functionarii publici vizati în ancheta au permis ca activitatea antrepozitelor sa continue, desi societatile aveau luna de luna obligatii fiscale restante.

În 17 octombrie, procurorii DNA au retinut trei dintre cei opt sefi de la ANAF si Ministerul Finantelor, respective pe Cristian George Lascu, Irina Tanase si Ioana Toma, iar o zi mai târziu acestia au fost plasati în arest la domiciliu.

În 20 octombrie, procurorii DNA au pus sub control judiciar alti cinci sefi din ANAF si Ministerul Finantelor: Mariana Vizoli, secretar de stat la MFP, la data faptelor director al Directiei legislatie în domeniul TVA, Daniel Diaconescu, vicepresedinte al ANAF, la data faptelor directorul al Directiei generale de informatii fiscale, Ana Jarda, director al Directiei generale management al domeniilor reglementate specific din MFP, Ciprian Badea, director al Directiei generale juridice din MFP, si Monica Negrutiu, director al Directiei generale de reglementare a colectarii creantelor bugetare din ANAF. Cei cinci au fost membri în Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor din Ministerul Finantelor Publice.

Mariana Vizoli si Daniel Diaconescu au demisionat în 21 octombrie, dupa ce au fost pusi sub acuzare.

In vara anului 2014,  dupa cum spun surse demne de toata increderea, finantistii buzoieni au expediat spre Capitala, mai exact catre ministrul Chitoiu,  dosarul privind controalele de la firmele lui Ivanescu.  Tot atunci, un raport despre controlul cu pricina s-a adus la cunostinta unui lider de partid si prefectului de la vremea respectiva. Cei doi l-ar fi bagat in sedinta pe Ivanescu, l-au „mustruluit” bine si s-au dispus masurile de rigoare. Drept consecinta, seful finantistilor buzoieni care a avut „tupeul” sa faca sesizarile, a fost trimis sa faca matanii pe la manastirile din Neamt. Sursele noastre n-au vrut sa spuna cine au fost cei doi „judecatori” ai lui Ivanescu. Poate spune omul de afaceri procurorilor de la DNA!


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000