Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Frumusetea vine din interior

Frumusetea vine din interior

Ionela Viorela Dobrica

 Frumusetea vine din interior
Am cunoscut-o in urma cu ceva timp, total intamplator, din cauza ca nu dau in general foarte mult credit celor care-si incep cariera in politica in umbra parintilor. Aveam de fapt o parere deja formata despre ea, inainte de-a o cunoaste. Adevarul e ca nici n-am cunoscut-o cu adevarat atunci. M-am multumit s-o incadrez in stereotipul misogin “blonde in politica” (stereotip pe care mi-e rusine sa recunosc ca inca il frecventam la acea data) si mi-am vazut de treaba. O consideram fata de baron, o fitoasa de bani gata.

In cei 5 ani care au trecut de atunci, Oana Ionela Dobrica nu si-a schimbat culoarea parului, dar mie mi-a prilejuit reinvatarea unei lectii pretioase: aceea ca oamenii nu trebuie judecati dupa aparente si nici dupa functiile parintilor, ci numai si numai dupa faptele lor. E o lectie pe care o stim cu totii pe de rost cand suntem scosi la tabla, dar de care ne facem prea lesne ca uitam atunci cand ii judecam pe altii in sinea noastra. Seriozitatea cu care Ionela (Oana) s-a construit ca politician si ca om in acesti ani mie mi-a castigat definitiv respectul si admiratia. Pretuiesc foarte mult activitatea Oanei intr-un ONG care se ocupa cu protectia mediului-subiect principal pe agenda ei politica. Obisnuit, recunosc, cu politicienii care devin ecologisti doar in lumina blitz-urilor, am fost surprins sa descopar la Oana o preocupare autentica, care nu dispare subit in spatele camerelor de filmat. Dar nimic nu face mai bine diferenta intre politicienii ecologisti de ocazie si ecologistii autentici ca un proiect in care mediul este calcat in picioare in numele interesului national, ca, de exemplu, la Rosia Montana. Oana nu s-a ferit sa-si formeze propria opinie si s-a opus cu fermitate proiectului cu mult inainte ca social-democratii sa-si dea seama ca-l pot folosi impotriva lui Traian Basescu. Intr-o vreme in care aveai mai multe sanse s-o gasesti pe Elodia decat sa auzi o opinie transanta din partea unui politician pe subiectul exploatarii aurului din Apuseni, activistii Greenpeace au gasit in Oana un aliat de nadejde.

In vreme ce triada neverosimila Ponta – Basescu – Iliescu gasise in cianura solutia iesirii din criza, iar social-democratii gaseau tradarea electoratului fireasca (doar o cereau, vorba lui Trahanache, „enteresurile partidului”), Oana nu s-a sfiit sa declare inca o data despre proiectul RMGC ca e „absolut convinsa” ca „e gresit daca se intampla”, si ca, desi e in dezacord cu partidul ei, n-are sa renunte „in nicio conditie” la convingerile ei. Pentru mine aceasta consecventa n-a mai fost o surpriza, pentru ca mi-am adus aminte cum i-a tinut piept Oana cu ani in urma chiar tatalui ei pe tema protectiei mediului din judetul Buzau. Dar imi imaginez ca i-a fost mult mai dificil de aceasta data sa-si apere convingerile impotriva familiei si a intregului partid. Si am apreciat nu numai hotararea, dar mai ales calmul si tactul cu care a facut-o.

Deci, pot exista si altfel de politicieni! Ca in poezia lui Kipling, “sa-ti tii firea cand toti si-o pierd pe-a lor si te gasesc pe tine de toate vinovat”, “sa nu raspunzi minciunii mintind la randul tau si nici cu ura urii, nici celei mai nedrepte” si, in tot acest timp, sa ramai un om decent, lipsit de vanitatea normalitatii tale.

Bunatatea este un concept aflat in moarte clinica, resuscitat anevoios si sporadic de cate o orientare religioasa sau alta. In limba romana are putine sinonime si niciunul nu-l poate echivala asa cum merita. Nici generozitatea, nici amabilitatea si nici blandetea nu insumeaza bunatatea. Poate toate la un loc, dar tot mai ramane ceva neatins. In primul rand, bunatatea e o alegere. E mai usor sa fii meschin decat bun, e mai usor sa ranesti decat sa cresti si sa jignesti decat sa comunici. A fi bun e o alegere ce-ti complica mult viata. Te va pune in genunchi mai des, iti va smulge mai multe lacrimi si te va biciui mai mult si mai cu sete. E mai logic sa nu alegi asta. Dar, exista un “dar” care schimba lucrurile.

A fi bun inseamna a lasa ceva in urma: un zambet pe o fata ridata de grij, un om cu mai multa incredere in el, altul mai destept, iar pe un altul mai putin infometat. Bunatatea nu-i despre a da din preaplinul tau, nu-i despre opulenta, ci e despre gesturi marunte ce pot schimba destine. Si nu in ultimul rand, e despre a te pastra curat cand se arunca in mod constant cu noroi in tine. E despre a intelege ca fiecare dintre noi se lupta cu niste demoni, fiecare avem propriile batalii de dus. Daca am intelege asta, viata ar fi mai placuta, convietuirea mai usoara, sufletele mai libere.

Ionela Dobrica, o tanara care ne da sperante!

Este mereu in prim-plan si are atuurile unui posibil politician de succes. Oana s-a implicat in politica in speranta ca in timp, peste ani, va avea ocazia sa schimbe ceva in Buzau. Succes !Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000