Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Europa show

Europa show

Peste doua zile se termina ceea ce am putea numi "campania mica" a lui 2009. Campania de incalzire. Patru saptamani ce permit concluzii interesante pentru ceea ce este peisajul politic actual.
Cand vorbesc despre o "campanie mica" nu vreau sa fac ierarhizari de importanta. Constat, pur si simplu, o stare de lucruri. Tema europeana, importanta, evident, pentru aceste alegeri, a fost aproape total acoperita de tematica interna, reala sau inventata, fara nici o legatura cu obiectul alegerilor, dar foarte legata de interesele pe care le au partidele pe termen mediu sau lung.
De fapt, dezbaterile au avut trei subiecte esentiale: Unu: cine a distrus mai temeinic si mai profund Romania? Doi: va candida Traian Basescu la prezidentialele din toamna? Trei: stie sa vorbeasca Elena Basescu?
Aceasta baltire in mocirla autohtona e foarte profitabila pentru toti cei care au de ocolit o problema-cheie. Romania a intrat oficial in Uniunea Europeana in 2007. Dupa aceea s-a oprit. Greul abia incepea, dar administratia a preferat sa priveasca la ceea ce se intampla ca si cum ar fi fost la televizor, cu o punga de floricele pe genunchi.
De intamplat s-au intamplat multe. Valul emigratiei a atins cote uriase,
generand venituri mari pentru stat, care le-a incasat cu recunostinta. Acelasi val a generat insa probleme sociale la fel de mari, in fata carora statul a ridicat elegant din umeri. De asemenea, intrarea in UE a impins catre Romania o serie de investitori straini atrasi mai ales de costul scazut al mainii de lucru.
Aceiasi investitori au descoperit apoi mana de lucru si mai scazuta prin alte parti. Tot in aceasta perioada, romanii au descoperit bucuria speculei imobiliare, care a atins cote tot mai mari de la an la an. Si bucuria asta s-a transformat in tristete.
Din fata televizorului, administratia, preocupata cu floricelele, nu a facut cele doua lucruri care se impuneau: sa transforme veniturile obtinute in proiecte de infrastructura si sa completeze aceste venituri cu fondurile europene uriase care ne stateau la dispozitie. Asa ca, atunci cand a aparut criza, s-a stins televizorul.
Tema centrala a acestei campanii ar fi trebuit sa fie: SUNTEM in Uniunea Europeana, am ratat startul, cum procedam mai departe? De discutat s-a discutat doar despre cine e mai prost, mai corupt, mai incult. In plus, au aparut deja traditionalele diversiuni in care justitia e folosita pe post de afis electoral. Dosare vechi ies la lumina chiar atunci cand trebuie, de parca DNA-ul ar functiona dupa calendarul electoral. Nu are importanta absurdul juridic, ceea ce conteaza e galagia de doua zile din media.
Si totusi, interesant lucru, ceva nou a aparut si in justitie, insa nu in cea penala, ci in cea civila. Si nu prin efortul DNA, ci al Curtii de Conturi. Iata, in fine, si un dosar rezolvat, chiar daca doar in prima instanta! Culmea, el se refera nu la "sistemul ticalosit", ci la faptele celui lasat de Traian Basescu sa conduca Bucurestiul. DNA-ul pentru adversarii politici ar fi intervenit brutal, comunicand instantei "penalul tine in loc civilul". Pentru PD-L, regulile sunt insa altele.
Oricum, la auzul acestei vesti, PD-L s-a aratat cuprins de o indignare inimaginabila. "E vorba clar de o confuzie". Premierul Boc a afirmat fara rezerve ca actualul ministru al Economiei e nevinovat si si-a exprimat speranta ca in recurs justitia va sti ce sa faca.
Indiferent de rezultatul alegerilor de duminica, este evident ca nu ne aflam nici acum pe drumul european corect. Nu stim ce drepturi avem. Nu stim cum sa le folosim. Si, mai ales, pentru a realiza ce? Acesti ani pe care ii pierdem voios, prin cumetrii folclorice, sunt cei mai importanti si, din pacate, ei ne consolideaza imaginea, deja formata, de spatiu straniu al unei Uniuni Europene care si asa incepe sa aiba alte probleme decat situatia noilor membri naraviti la vechi moravuri.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000