Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elite parvenite

Elite parvenite

saracie buzau coruptie

 Elite parvenite
De 26 de ani cineva intră în politică pentru ” a-şi face o situaţie”. Nu poți să ocupi un post de director de școală, de inspector pe undeva, de șef de spital, dacă nu ești membru de vază într-un partid sau rudă cu un lider politic. Partidele au înghitiț România, toate posturile, slujbele, pozițiile se distribuie prin ele. Pentru privilegiul acesta se bat în campanie – să își pună oamenii, rețeaua, clientela în locurile vacantate odată cu înfringerea adversarului. Liderii partidelor la putere sunt de fapt niște vătafi, șefi de cadre care împart sinecuri, mai grase sau mai puțin …Ei sunt Nașii. Dacă ii slugărești ei „te fac om”. Te plaseza undeva pe un post bănos. Ajuns acolo cel numit trebuie să cotizeze la partid, să faca contraservicii, să își slujească șeful în orice imprejurare. Apoi, firește, trebuie să se aranajeze și pe el. Că în 4 ani își pierde postul. Or, la acea data fatală, trebuie să aibă  conturile pline prin bănci. De aceea trebuie să isi facă suma în ritm alert. Face avere nu doar pentru el, ci și pentru 2-3 generații care vin, ca să nu mai muncească, să nu mai aibă grija zilei de mîine.

Diferența vizavi de trecut este maximă, situația se prezenta altădată pe dos. Elitele de atunci erau chiar elite. Se simțeau legate de soarta oamenilor de rînd și a țării. Era patrioți. Egoismul, avariția, lacomia ( nu lipsesc in nicio epocă ) făceau mult mai puține ravagii. Brătienii, Bălcescu, Rosetti, Kogălniceanu, Negri, Cuza etc. Iau un singur exemplu, boierii Goleşti. Erau dintre cei mai bogaţi oameni din Ţara Românească, dacă nu chiar cei mai bogaţi în prima jumătate a secolului al XlX-lea. O treime cel puţin din Bucureştiul de azi se află pe pămînturile lor – de la Piaţa Palatului, la Gara de nord, podul şi gara Basarab, cartierele Regie, Griviţa, Giuleşti, Grant, de la Opera română pînă la intrarea Dimboviţei în oraş. Nu mai enumăr moşiile lor din afara Bucureştiului.

Pe scurt, orînduiala le convenea pentru că le asigura rangul şi averile. Totuşi, pentru binele ţării lor au luptat pentru reforme, chiar dacă le ameninţau prosperitatea și pozițiile. Au militat în Occident pentru binele ţării lor. Pentru asta nu au cerut bani de la bugetul chinuit al ţării ci au cheltuit mare parte din averea lor . Atenție – au dat, nu au luat! Un singur ex. După revoluţia de la 1848 au fost alungaţi şi au trăit în exil. Aici şi-au cheltuit averile pentru a călători la Londra, Paris, Roma, Istanbul etc, unde au făcut propagandă pentru ţara lor ca s-o scoată de sub suzeranitateata otomană şi de sub influenţa Rusiei. Au luptat pentru Unire. Altfel spus erau patrioţi adevăraţi, nu doar în vorbe, și au înțeles să facă mari sacrificii. Efectul a fost că au pierdut o mare parte din avere, dar nu au regretat niciodată sacrificiul făcut.

Priviţi ce se întîmplă azi, cînd patrihoţii jefuiesc banii publici, cînd statul este spoliat de clientela politică şi de afacerişti veroşi conectaţi cu aceasta. Cine ajunge azi la putere şi fură doar 1 milion de euro este tratat drept prost de către ceilalați îmbogăţitii ai tranziţiei. Acest tip de indivizi au acaparat resursele cele mai profitabile ale României, au considerat ţara ca fiind prada lor. Cu banii furaţi controlează azi partidele, guvernele, massmedia – tot ce miroase a afacere profitabilă. Banii fug de colo colo în valize, în conturi prin off shore-uri, la jartea, in servietă, în plicuri groase pe sub masă, etc.

Cine zicea că e criză şi nu sunt bani?  Banii se fac oricînd, inclusiv pe vremuri de criză. Totul e să faci parte din SISTEM, indiferent de partid, de gaşcă, de grup de afaceri. Dar trebuie să fii  “în” nu “out”. Pentru eroii mei, boierii Goleşti, a lua un leu din banul public ar fi fost o dezonoare. Ţara era servită, nu furată, cum se intimplă azi. Comparaţi ! Mai există onoare ? Dar patriotism ? Dar simţul datoriei şi servirea binelui public ? Dacă Goleştii au fost nişte bărbați luminaţi, cei de azi sunt “întunecaţi”, ce ziceți ?Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000