Cei pe care ii criticam au devenit deja imuni. Isi apara pozitiile cu o incrancenare iesita din comun. Un lucru insa ii deranjează la culme: sa le spui adevarul in fata. Dar mai ales sa-l afle si altii. Cu cat stim mai multi ce fac ei, cu atat sunt mai vulnerabili.-----
Elena Udrea trei mani, la usa ANI

Elena Udrea trei mani, la usa ANI

Confruntata de Jurnalul National cu trei semnaturi diferite aplicate pe acte oficiale care ii poarta numele, Elena Udrea a recunoscut in sfarsit ca semnatura de pe declaratia de avere datata 12.06.2009 nu ii apartine. Mai departe, s-a adancit in contradictii. Pe de o parte, ea spune ca a fost semnata in graba de altcineva pentru ca era plecata in Delta si declaratia trebuia depusa musai la Parlament. Actul a fost insa inregistrat trei zile mai tarziu. Pe de alta parte, Udrea considera declaratia nesemnata si-si da singura amenda de cinci milioane de lei pentru ca documentul nu e nici valabil, nici depus la timp.
Cand cotroversele legate de semna­turile ei se intetisera, Elena Udrea a emis un comunicat de presa prin care a recunoscut ca a depus la Parlament un act oficial pe care nu l-a semnat cu mana ei. În comunicatul dat de la Ministerul Turismului miercuri seara, Elena Udrea precizeaza:
1. Declaratia de avere si cea de interese din data de 10.06.2009 sunt completate la cabinetul meu, sunt semnate de mine si au fost depuse, in termen legal, la Guvern.
2. Declaratia de avere si cea de interese din 12.06.2009 sunt, de asemenea, completate la cabinet, insa sunt nesemnate deoarece ma aflam in vizita de lucru in Delta Dunarii si era necesar a fi depuse si la Parlament in termenul legal. Pe cele doua declaratii din 12.06.2009 a fost scris insa in clar numele meu de catre persoana care le-a depus la Camera Deputatilor.
3. Precizez si ca declaratiile din 10 si 12 iunie au acelasi continut, continut care corespunde situatiei de fapt si prevederi­lor legale, motiv pentru care mi le asum.

ÎNTRE DELTA SI MOSCOVA, UDREA N-A AVUT DRUM PE LA MINISTER
Ministrul Udrea sutine deci ca pe declaratia de la Parlament, de pe 12 iunie, a fost inscris numele sau pentru ca trebuia depusa in graba, in timp ce ea era plecata in Delta. Graba era justificata, spune Udrea, de expirarea termenului de depunere a candidaturilor, desi acesta era fixat trei zile mai tarziu: 15 iunie.
Argumentatia Elenei Udrea este insa subreda. Declaratia a fost completata la cabinetul ministrului, de un consilier, pe 12 iunie (vineri) si inregistrata la Parlament, conform stampilei de inregistrare, pe data de 15 iunie (luni). Conform agendei sale, publicata pe site-ul ministerului, Elena Udrea a fost plecata pe 15 iunie la Moscova, deci declaratia a fost depusa intr-adevar in lipsa sa, dar a avut un interval de doua zile (13-14 iunie, adica sambata si duminica) in care sa-si faca ordine in documentele oficiale pe care
le are de semnat.
VREA O AMENDA DE CINCI MILIOANE DE LEI
În stilu-i caracteristic, Elena Udrea a scaldat-o cand a fost chestionata asupra circumstantelor in care a fost semnata declaratia sa de avere. În direct la Realitatea TV, ministrul a sustinut ca "declaratia din 12.06.09, sau cele doua declaratii de avere si de interese din 12.06.09 au fost, de asemenea, completate la cabinetul meu, dar sunt nesemnate. Pentru ca in data de 12.06.09 ma aflam in Delta Dunarii in vizita de lucru, a fost dusa de catre un consilier de la ca­binetul meu la Parlament, consilier care a scris numele meu in clar. Nu este semnata. Este o declaratie, la semnatura este scris in clar numele meu. Fara sa fie semnata", a afirmat Udrea miercuri seara, fara sa realizeze ca stampila de inregistrare a documentului la Camera Deputatilor poarta data de 15.06.2009.
Udrea a accentuat ca documentul de la Parlament nu a fost semnat. "Nu, nu este o declaratie semnata. Este o declaratie la finalul careia persoana care a depus-o - asta va spun dupa ce am verificat ce s-a intamplat - a scris numele meu", a incercat Udrea sa explice, dupa care a catalogat totul drept "o scapare". "Considerati ca a fost o scapare, ca dupa aceea nu am verificat daca declaratia a fost semnata de mine sau nu", a mai spus Udrea. "Daca va prezint semnaturile mele, n-o sa gasiti 50 la fel", a conchis ea.
Cand a inteles ca o declaratie nesemnata este nula, iar despre declaratia din 12.06.2009 a spus ea insasi ca nu a fost semnata, Elena Udrea a incercat sa califice toata chestiunea ca o abatere minora: declaratia e nula, deci nu a fost depusa la timp, deci primeste o amenda de cinci milioane de lei. "Abaterea de la lege, in mod normal, ar fi considerarea faptului ca nu ar fi depusa declaratia in termen nefiind semnata, probabil ca este o amenda de cinci milioane... cunosc legea. Probabil ca este o amenda de cinci mili­oane de lei pentru nedepunerea in termen si o autosesizare din partea Agentiei Nationale de Integritate. Daca se va considera ca nu a fost depusa in termen aceasta declaratie", a conchis ministrul Turismului.

PRIMUL DEMNITAR CARE ÎI PUNE PE ALTII SA-I SEMNEZE ACTELE
Elena Udrea a reusit probabil sa stabileasca o premiera: este primul demnitar care pune pe altii sa-i semneze actele. Declaratiile de avere ale ministrilor, ale parlamentarilor si ale altor detinatori de functii publice, documente ce pot fi consultate pe internet, arata ca, de regula, sunt completate de cel la care se si refera. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, dar si cel al Economiei, Adriean Videanu, au declarat public, cu alte ocazii, ca legea ii obliga sa-si completeze singuri declaratiile de avere si de interese si, evident, sa si le semneze singuri. Legea 115/1996, republicata, arata insa doar ca declaratia de avere "se da in scris, pe proprie raspundere".
În privinta celei de-a treia semnaturi, prezentata in exclusivitate tot de Jurnalul National, Udrea spune ca "ii pare a fi a ei", dar atata vreme cat nu are documentul integral nu se poate pronunta asupra veridicitatii lui.

ANI VA DECLANSA CONTROLUL AVERII
Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei, a explicat, in exclusivitate pentru Jurnalul National, ce se intampla in cazul in care o declaratie de avere depusa la orice institutie este "nesemnata", asa cum Elena Udrea insasi o descrie pe cea pe care a depus-o pe 12 iunie la Parlament. Ea nu poate fi considerata valabila,pentru ca nu produce efecte juridice.
"O declaratie de avere nesemnata de declarant nu exista din punct de vedere juridic. Într-un asemenea caz, ANI declanseaza procedura standard ca si cand declaratia nu ar fi depusa, in conditiile in care termenul de depunere este depasit, in cazul nostru, 15 iunie 2009. Adica ANI aplica amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei si declanseaza controlul averii demnita­rului respectiv, al sotului si al copiilor aflati in intretinere", ne-a explicat Alexandru Macovei.


Comentarii

- Dacă acționezi cu maturitate și considerație pentru alți utilizatori, ar trebui să nu ai nici o problemă.
- Nu fi neplăcut! Demonstrează și împărtășește informațiile, înțelepciunea și umorul pe care știm că le posezi.
- Ia o parte din responsabilitatea pentru calitatea convorbirilor în care ești participant.

Vă mulțumim!


2020
martie (2)
2019
martie (3)
2018
martie (3)
mai (2)
2017
martie (6)
2016
martie (141)
aprilie (64)
mai (44)
iunie (36)
iulie (30)
august (35)
2015
martie (110)
aprilie (46)
mai (38)
iunie (65)
iulie (68)
august (69)
octombrie (116)
2014
februarie (141)
martie (102)
aprilie (72)
mai (105)
iunie (94)
iulie (50)
august (63)
2013
martie (102)
aprilie (115)
mai (88)
iunie (65)
iulie (80)
august (129)
octombrie (147)
noiembrie (132)
2012
ianuarie (149)
martie (53)
aprilie (33)
mai (40)
iunie (30)
iulie (17)
august (19)
2011
decembrie (154)
2009
ianuarie (547)
februarie (649)
martie (361)
aprilie (308)
mai (243)
iunie (362)
iulie (256)
august (170)
octombrie (150)
2008
iulie (1)
august (10)
decembrie (174)
0000